Inhoud
Zondag 23 maart
van echt voorjaar is nog geen sprake...
lees rustig het nieuwe dagblad eens door!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de lopende Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook Dahantes Rubriek
- Bladzijde 4
De vierde pagina is geheel gereserveerd voor de Handelsgildes, je vind er nu nog alle nieuwe wapens
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je dan Het Gebouw, Het hoekje van Chanovila en ook de Moppenhoek
- Bladzijde 6 Op de zesde staat wederom De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin en de rubriek De Stad
- Bladzijde 7 Op de zevende en laatste pagina vind je een aankondiging over een Schrijfwedstrijd en de Astronomietoren
|
|
|
Oplossing vorige week
De oplossing voor de vis was
Kop (K) = 6
Staart (S) = K + 1/2 Lichaam (L)
L = 1/2(K+L+S)
L = 1/2 (6+L+6+1/2L)
L = 3+1/2L+3+1/4L
4/4L-2/4L-1/4L = 6
1/4L = 6
Lichaam = 24
Staart = 6+(1/2*24) = 18
![](http://i217.photobucket.com/albums/cc266/de-pele/ei3.gif)
Lengte Vis: Kop + Staart + Lichaam = 6+18+24 =
48 centimeter
(De vorige edtie was een niet al te moeilijk raadsel. Er kan natuurlijk elke week wel een moeilijke in zetten maar er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met jonge spelers)
De winnaars krijgen 'een Steen der Wijzen' toegewezen. De felicitaties gaan uit naar:
Heyst on the Hill
tgoed
Vons
--------------------------------------------------------
Oplossing 'zoek de verschillen'
Klik
hier om door te gaan
Kapianers, deze rubriek noem ik gewoon Dahante's rubriek omdat ik geen zin heb om er een bling-bling naam aan te geven. Waarover zal mijn rubriek gaan?
Wel, we spelen allemaal een economie-gerelateerd spel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen en af en toe wordt er ook gealludeerd naar de Nieuwe Tijd. Als leerkracht geschiedenis vond ik het wel interessant jullie informatie aan te bieden die soms oppervlakkig voorkomt in het spel. Reacties, suggesties of vragen? Mail ze naar Hoogdonck !
De Nederlandse opstand
Zoals beloofd heeft deze editie een verslag van een historische Nederlandse vrijheidsstrijd als tegenhanger van de Guldensporenslag van 2 weken geleden.
Deze opstand leidde tot de Tachtigjarige Oorlog en was een grote stap naar de onafhankelijkheid van de Nederlanden. Vlaanderen echter heeft hier ook aandeel in, maar duidelijk is het dat de Nederlanders het voortouw hebben genomen.
Hoe is het nu tot de Tachtigjarige Oorlog gekomen?
Wel, De Zeventien Provinciën die de Nederlanden zijn werden goed geregeerd door de Habsburgse Spaanse koning Karel V. Karel V was een goed koning in die zin dat hijzelf in Gent was geboren en dus de Nederlandse mentaliteit goed kende. Dit was niet het geval voor zijn zoon, Filips II.
Met Filips II begonnen de problemen. Anders dan zijn vader was Filips II een Spanjaard, geboren en getogen in de geest van de reconquista (herovering van Spanje van de moslims) en van het rooms-katholicisme. In de ogen waren de protestanten, die een stevige voet hadden in de Nederlanden, ketters en, erger nog, politieke rebellen.
Dat was niet het enige dat niet mee zat. Er is een grote afstand tussen de Nederlanden en Spanje. Filips II wilde zeggenschap over alles en wilde geen regenten aanduiden in de Nederlanden. Hij was dus afhankelijk van zeer trage doorsijpelende en gefilterde informatie. Bovendien was zijn hoofd op meer belangrijke dingen gericht: de Nieuwe Wereld, hegemonie over de Atlantische Oceaa, rivaliteit met het Ottomaanse Rijk, Engeland en Frankrijk. De Nederlanden waren als een irritant insect dat hem rond het hoofd vloog. Filips II was bovendien een twijfelaar die beslissingen lang uitstelde. Zijn bevelen hadden daarbovenop nog een maand nodig om de Nederlanden te bereiken.
De Nederlanden reageerden hierop. Beslissingen en bevelen kwamen hopeloos te laat en waren te verouderd om iets mee aan te vangen. Logisch dus dat de Nederlandse steden bevelen anticipeerden en dus zelf hun beslissingen namen. Dit waren in de ogen van Filips II echter de eerste stappen naar soevereiniteit. Vaak namen de steden beslissingen die tegen die van Filips II ingingen. Er ontstond een grote verwarring.
Zoals ook gezegd, komen de Spaanse en de Nederlandse samenleving niet overeen. Spanje wilde de centrale macht en één godsdienst en wetten die algeheel golden. Dit ging niet op voor de dynamiek en pluriformiteit van de Nederlanden. Zij waren als een multi-culturele samenleving.
Vorst en onderdanen kwamen niet overeen. Al voorgaande problemen leidden tot een groep mensen die een republiek in gedachte hadden, opstandig aan de koning. Zij bestonden uit burgemeesters, protestanten, intellectuelen en ambtenaren. De onstopbare Hervorming vormde de katalysator.
Op 10 augustus 1566 leidde een calvinistische preek in het dorp Steenvoorde tot een gewelddadige zuivering van de kerkbeelden in een nabije kloosterkerk. Deze actie escaleerde en drong verder naar omliggende dorpen en steden: Belle, Poperinge, Menen, Ieper en Diksmuide. Op 20 augustus bereikte de beweging Antwerpen. Van daaruit verspreidde de beweging zich naar Gent, Breda, Mechelen, Middelburg en âs-Hertogenbosch. In de derde week werden ook beelden bestormt in Amsterdam, Utrecht, Delft, Leiden, Den Haag en Den Briel. In september werd alles meer georganiseerd.
Het nieuws van de beeldenstorm schokte de katholieke Filips II en hij ging meteen over tot het zenden van een troepenmacht. Zij deden er echter een jaar lang over om te arriveren en de rust was al lang teruggekeerd in de Nederlanden. De leider van de troepen, Hertog van Alva, inkwartierde 10.000 vreemde troepen in alle grote Vlaamse en Brabantse steden. Maar omdat de rust allang hersteld was, leek dit op een provocatie.
In feite had de lokale overheid van de Nederlanden zoals gewoonlijk niet gewacht op bevelen van Filips II en had de onrust op haar eigen manier doen bedaren. Oranje, Egmond en Hoogstraten hadden bemiddeld met de leiders van de opstand en waren tot een consensus gekomen. Eind goed al goed voor de Nederlanders, maar voor de katholieke Spanjaarden waren de protestantse machtbases een doorn in het oog.
Alva liet Egmond en Hoogstraten executeren wegens majesteitskennis. Willem vam Oranje stond ook op de lijst, maar kon net op tijd vluchten naar zijn Duitse landgoederen. Alva stopte hier niet bij. Er werden 1.071 doodvonnissen en 11.136 verbanningen uitgesproken. Alle goederen van deze personen gingen naar het Spaanse rijk. Er was een massale vlucht naar de omliggende landen. De bannelingen vormden een bende âgeuzenâ, die met zeeroverij en guerrilla het Spaanse gezag bevochten.
De Tachtigjarige Oorlog begon officieel wanneer Willem van Oranje een leger vormde en een gewapende inval deed in Brabant in oktober 1568. De bevolking koos de zijde van de geuzen nadat Alva nieuwe belastingen invoerde, belastingen die nooit uitgevoerd werden wegens het verzet ertegen.
De watergeuzen konden op 1 april 1572 Den Briek succesvol overvallen, en ook andere steden van Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen en Holland openden hun poorten voor de geuzen. 26 stadsbesturen schaarden zich achter Willem van Oranje. Hiermede werden de eerste vrije vergaderingen en wetsvoorstellen gehouden.
Dit alles lokte hevige militaire actie uit van Alva. In 1572 waren zijn troepen uitgebreid tot 66.000 man en in 1574 tot 86.000. Mechelen, Naarden en Zutphen werden hiermee zwaar geplunderd. Holland leverde echter veel problemen op voor Alva wegens de waterwegen. Bovendien vochten de opstandelingen met bezieling en overtuiging voor hun rechtvaardige zaak. Haarlem kon 7 maanden van beleg volhouden, Leiden hield stand in 1574 en Middelburg stond op tegen de Spaanse aanwezigheid.
Resultaat: Alvaâs acties faalden bestuurlijk en militair. De helft van de legermacht moest betaald worden uit de Spaanse schatkist in plaats van uit de belastingsinning van Nederland. Meer Nederlanders hadden voor de opstand gekozen, sinds die eigenlijk al gesust was voor de aankomst van het leger. Holland en Zeeland konden niet onderdrukt worden. De legitimiteit van Filips II werd aangetast. Velen erkenden hem, terwijl ze een alternatief zochten.
Ongeveer 15 jaar later ontstond in het kielzog van de opstand de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tot in 1648 duurde de vrijheidsstrijd, wanneer Spanje de onafhankelijkheid van de Nederlanden erkende bij de Vrede van Westfalen.