Editie 26 | Bladzijde 6 24. mrt 2008 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


Zondag 23 maart
van echt voorjaar is nog geen sprake...
lees rustig het nieuwe dagblad eens door!

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de lopende Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook Dahantes Rubriek

- Bladzijde 4
De vierde pagina is geheel gereserveerd voor de Handelsgildes, je vind er nu nog alle nieuwe wapens

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je dan Het Gebouw, Het hoekje van Chanovila en ook de Moppenhoek

- Bladzijde 6
Op de zesde staat wederom De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin en de rubriek De Stad

- Bladzijde 7
Op de zevende en laatste pagina vind je een aankondiging over een Schrijfwedstrijd en de Astronomietoren


De wonderlijke kruidentuin van Guusta

Madelief....

Madelief....
Madelief... kleine Margriet...
Mooie witte bloem
Blaadjes zo veel... demonstratief
Allemaal te tellen èèn voor èèn
Door velen al gedaan
Beginnend vooraan...
Dan voorzichtig rond
Hunkerend... vrezend...
Over de uitslag die er komt
Is er liefde in het spel... of niet?
Madelief…. mooie kleine Margriet


De mooie madeliefjes Wie kent ze niet… die mooie kleine witte bloemetjes met soms een rood hartje. Ze vallen op tussen al die groene sprietjes in de grote velden om mijn kleine huisje heen. Madeliefjes kunnen voor vele doeleinden worden gebruikt. Als medicijn, voor in de salade, voor een overheerlijk bloemendrankje en om te zien of je stille liefde wel echt van je houdt.

Madeliefjes openen hun knopjes zodra het ochtendzonnetje tevoorschijn komt en als de zon weer vertrekt, kleurt het hartje rood en langzaam sluit zij haar knopje weer.



Het madeliefje als medicijn
Het madeliefje is een echt kinderkruid wat ingezet kan worden als bloedreiniger bij vele kinderziektes, als voorjaarsreinigingskuur, bij hoge bloeddruk en bij slecht genezende wonden. Het madeliefje bevat veel vitamine C, calcium en magnesium. Verder bevat ze saponinen, slijmstoffen, inuline, etherische olie en looistoffen.

Het madeliefje in de keuken In de keuken kun je van het madeliefje de bladeren, de bloemen en de knoppen gebruiken. In salades, als groente, kappertjes en zelfs in dranken kom je haar tegen. En als versiering op een gedekte tafel is het madeliefje een onmisbaar mooie decoratie.

Om op de lente te kunnen proosten heb ik hier een recept voor een heerlijke bloemen limonade.

Benodigdheden
1 liter appelsap
2 citroenen
1/2 fles mineraalwater
2 handen geurende of aromatische wilde bloemen, bijv. paardebloemen bloemen, goudsbloemen, pepermunt, lavendel, tijm, rode klaver bloemen, Oost-Indische kers bloemen, vlierbloesem, driekleurig viooltje bloemetjes, meidoorn of madeliefjes in doen.

Bereiding De gevonden bloemen of bloemtoppen (bij de paardebloem alléén de bloem gebruiken) flink stukknijpen en in de appelsap doen. Koel wegzetten en na minimaal drie uur uitzeven. Voeg er de uitgeperste citroenen aan toe en het mineraalwater. Garneren met wat muntblaadjes en madeliefjes. Proost! En de lente kan beginnen!
Vragen, opmerkingen, wensen en of problemen stuur ze door en ik beantwoord ze!

Guusta Godin van de nacht
Mysteryland





De troubadour vertelt de ene keer een mop, de andere keer een droevig verhaal en weer een andere keer een raadseltje. Deze rubriek wordt gevuld door onze vaste redacteur Lord Drinkalot!

Pasen.

Als het lente is, gaan er in dorpen en steden harten sneller kloppen. Pasen is in aantocht en voor de kleintjes komt de Paashaas eieren verstoppen. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? Waar komt Pasen eigenlijk vandaan? Deze troubadour zal trachten het raadsel te ontrollen.

Pasen is een lentefeest waar de oorsprong niet te achterhalen valt, maar in verschillende culturen werd het al gevierd. Het is een feest om het ontwaken van de natuur te vieren na de winter. (Buiten mijn hut regent het en ik heb het koud! Dus dit jaar – buiten de bloei van prachtige sneeuwklokjes – heb ik er persoonlijk nog niet van kunnen genieten.)

Voor Noord-Europa menen sommigen dat Pasen komt van de godin Eostre. Eostre is de lentegodin. De naam Eostre en de Duitse variant Ostara zijn waarschijnlijk afgeleid van het Oergermaanse woord voor het oosten. Zowel de Duitse en Engelse benaming voor pasen, namelijk Ostern en Easter hebben dezelfde oorsprong. (Voor hen die Wikipedia lezen.) Via een omweg (lees: het Jodendom) eigenden de Christen deze dagen op. En van Germaanse goden moest de kerk natuurlijk niets hebben. Dat waren heidenen. Maar de leukste symbolen pikten ze natuurlijk wel in. Sorry dat deze troubadour wel geloofd maar dan meer in de goedheid in de mens en niet in een almachtige God. Die Germanen met al hun goden vind ik persoonlijk leuker; dan is het namelijk altijd feest! En zo ging het iedere lente. Terwijl ik van dorp naar dorp ging, viel er altijd wel wat te vieren. Een goede oogst? Feestje!, de eerste zonnestralen in de lente? Feestje! En ga zo maar even door. Als ik had gewild, was het elke dag feest, maar ik moest natuurlijk ook schrijven. En met een houten kop is het lastig schrijven.

Het EI.
Het maakt niet uit of je de heidense of christelijke versie opzoekt. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen. Al eeuwen lang worden eieren beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente. Er werden vroeger al eierrolwedstrijden gehouden en eieren werden uitgewisseld tussen geliefden of (in de Middeleeuwen) aan bedienden cadeau gedaan (vast als 13e maand, of zoiets). En nog steeds zijn eierspelletjes een leuke, ontspannen 'opleuking' van het Paasontbijt. Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Nog steeds staan ouders op Paaszondag voor dag en dauw op om eieren te verstoppen die de kinderen even later met veel plezier en fanatisme mogen zoeken.

De Paashaas.
De paashaas is wel een heel bijzonder dier. Niet alleen is hij onzichtbaar, maar ook zou hij een gouden vacht hebben. Niet zo vreemd dat over zijn ontstaan verschillende verhalen de ronde doen. Net als het ei, is de haas - vanwege zijn voortplantingsdrang - te zien als vruchtbaarheidssymbool. Het was niet voor niets een van de symbolen van de vruchtbaarheidsgodin Isjtar. Het konijn had voor ons wellicht meer voor de hand gelegen. Dit diertje werd echter pas in de Middeleeuwen in ons land gesignaleerd. Een ander varhaal vertelt dat de paashaas eigenlijk een vogel is die zich zo had misdragen, dat hij voor straf in een haas werd veranderd. Nu mag hij nog maar één keer per jaar eieren leggen, die hij goed moet verstoppen. De meest logische verklaring lijkt wel te zijn dat eieren die door vogels in verlaten hazenlegers werden gelegd, per ongeluk werden aangezien voor 'hazeneieren'

Paasvuur.
Het paasvuur stamt uit de heidense oorsprong. Deze vuren werden op heuveltoppen vuren aangestoken om de demonen van de winter te verjagen. Vuur staat al eeuwen lang symbool voor reiniging en vruchtbaarheid.

Alleen voor de kleintjes leuk?.

Niet alleen de kleinsten vinden eieren zoeken leuk. Ook grotere kinderen en zelfs volwassenen doen er graag aan mee. Zeker als u het als volgt aanpakt:
# Verstop eieren met wat meer geld erin, bijvoorbeeld 1 Daalder.
# Doe het omgekeerd. Laat de kinderen de eieren verstoppen, en laat de ouders zoeken. Dan hebben de kinderen dubbel pret.
# En deze hoorde ik ooit ergens: Een moeder zet elk jaar een grote pot met allerlei eieren erin op tafel. Grote eieren, kleintjes, gevuld met daalders of met een speeltje. Alle familieleden en bezoekers mogen raden hoeveel eieren er in de pot zitten. Na Pasen wordt gekeken wie het dichtst bij het juiste aantal zit. De winnaar krijgt de pot met inhoud.
# Speciaal voor avonturiers: een nachtelijke eierzoektocht. Hiervoor neemt u gekookte of nepeieren die u in aluminiumfolie verpakt. Deze worden verstopt. Het zoeken begint pas als het donker is. Gewapend met een toorts of lamp en nu maar zien wie de meeste eieren ontdekt.
# Tot slot nog eentje voor de puzzelaars. Leg 's morgens op de ontbijttafel een ei met een opdracht. Als de opdracht - een geheimschrift of een puzzel - is opgelost, vormt dit de volgende aanwijzing. Zo voert de tocht door het huis, en wordt steeds een nieuw ei met een opdracht gevonden. Totdat het ultieme is wordt gevonden. Een groot ei van chocola, met geld erin of een lekker flesje mede, speeltjes of iets anders.

Een fijn en vrolijk Pasen, met eitjes enzo
Naam: LordDrinkAlot
Dorp: Amsterdam-Westerpark


Een vaste rubriek in deze krant: De Stad. Haspara behandelt op verzoek (of eigen initiatief) de ontstaansgeschiedenis van steden in kapi Regnum. Het enige wat je hoeft te doen is wat algemene informatie over je stad te verstrekken aan Haspara! Vandaag in deze reeks bespreekt Haspara: chanovila


Chanovila Diep in het woud ligt een mooie oude stad. De meeste handelaars kennen die beter als Chanovila. Niet iedereen is altijd even blij om naar Chanovila te gaan. Toen ik ernaartoe ging zat een oude vrouw me op te wachten. Ik vroeg haar wat ze deed voor de kost. Al snel begon ze te lachen. Beste reizende reporter, je moet nog veel leren. Ik kreeg te horen dat Chanovila beroemd was om zijn hout en wondermooie tapijten. Het was moeilijk om een woord gezegd te krijgen. De oude vrouw liet me al snel het volledige productieproces zien van hun tapijten. Toen dat achter de rug was keek ik naar de ondergaande zon. Ik wist nog steeds niet waarom deze stad zo heette. Ik verduidelijkte de vrouw dat ik dit diende te weten als ze wou dat ik de rest van het verhaal in de krant publiceerde. Maar ik schrok toen ik haar zag. Het was helemaal geen oude vrouw. Integendeel, het was een mooie jonge vrouw die wat zwarte strepen op haar gezicht had van het vele werk. Nou ik ben Chantal en ben de stichtster van deze stad. Ja.... dat was opeens wel heel duidelijk. Met schaamrood op de wangen wandelde uw reizende reporter verder naar een nieuwe stad, hopend op geen nieuwe blunder...



Haspara

<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>