|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
Zondag 6 april
De klok is weer 1 uur vooruit gegaan
lees rustig het nieuwe dagblad eens door!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de lopende Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook Dahantes Rubriek
- Bladzijde 4
De vierde pagina is geheel gereserveerd voor de Handelsgildes, je vind er nu nog alle nieuwe wapens
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je dan Het Gebouw, Het hoekje van Chanovila en ook de Moppenhoek
- Bladzijde 6 Op de zesde staat wederom De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin en de rubriek De Stad
- Bladzijde 7 Op de zevende en laatste pagina vind je een aankondiging over een Schrijfwedstrijd en de Astronomietoren
|
|
De wonderlijke kruidentuin van Guusta
De vlier
In mijn kruidentuin staat een grote vlier die nu langzaam zijn nieuwe bladeren aan het vormen is. De wit roze bloemschermen zullen zich in het voorjaar vormen om daarna te veranderen in schermen met een paars zwarte kleur waaraan de bessen zich vormen. Met zowel de bladeren, bloesem als de bessen kun je weer vele dingen doen, in de keuken en voor medisch gebruik.
Medisch gebruik
Wanneer je thee van de bladeren drinkt werkt dit bloedreinigend. Ook helpt de thee van de bloemen om je afweersysteem te versterken. Gekookte bessen versterken de stofwisseling en worden ingezet tegen ischias en reuma. Een zelfgemaakte vlierbessensiroop is goed voor de keel bij een verkoudheid en het helpt de koorts te onderdrukken bij griep.
Wanneer je gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam hangt houdt het muggen op afstand. Kransen gemaakt van vliertakken kun je over de hoofden van paarden leggen om zo lastige vliegen op afstand te houden.
Gebruik in de keuken
In de keuken kun je de vlier voor meerdere dingen gebruiken. Zowel de bloemen als de bessen kunnen worden gebruikt voor het maken van wijn. De bessen worden ook verwerkt tot jenever en jam of gelei.
Wanneer je de vlierbloesem laat trekken in water en daarna filtert kan men daarvan een limonade maken die verfrissend en zweetafdrijvend werkt, ook bij verkoudheden. Wanneer de schermen zich vormen en de bloesem rijkelijk bloeit, knip er dan een paar af en neem ze mee naar de keuken om daar bijvoorbeeld heerlijke pannenkoeken mee te maken. Voor de salade een dressing te geven kun je van de bloesem ook azijn maken. De recepten daarvan staat hieronder.
Vlierpannenkoeken
Ingrediënten:
een aantal grote bloemschermen van de Vlier
150 gr meel
100 ml melk
2 eieren
snufje zout
plantaardige olie om te bakken
Maak van het meel, de melk, de eieren en het zout op de traditionele manier pannenkoeken, doe een laagje in een goed verhitte pan op het vuur en plaats de bloemschermen met de steel omhoog in het beslag. Als het beslag gestold is en de pannenkoek moet worden omgekeerd trek je de steeltjes omhoog, de bloemen blijven nu achter in de pannenkoek, draai de pannenkoek om en bak verder gaar. Ook heerlijk met ijs en poedersuiker.
Vlierbloesemazijn
Neem 150 gr gedroogde vlierbloemen en doe deze in een pot die men goed kan afsluiten, doe er een liter witte wijnazijn van een goede kwaliteit bij en laat de pot afgesloten op een warme plaats 8 dagen staan, iedere dag even schudden. Dan afzeven en bottelen. Lekker bij zomersalades samen met een notenoliedressing.
Vragen, opmerkingen, wensen en of problemen stuur ze door en ik beantwoord ze!
Guusta Godin van de nacht
Mysteryland
|
|
De troubadour vertelt de ene keer een mop, de andere keer een droevig verhaal en weer een andere keer een raadseltje. Deze rubriek wordt gevuld door onze vaste redacteur Lord Drinkalot!
Als troubadour kom je nog eens ergens en word je uitgenodigd bij elke geboorte.
Zeker als je ouder wordt. Waarom is het een raadsel?!
Maar als je ouder wordt, dan weet je feitjes die de jeugd niet kent. Als ik zeg dat ik opgepast heb op Neil Diamond, dan ligt de jeugd in een deuk van het lachen terwijl ze niet eens zijn muziek kennen.
In de jaren â60 en â70 was Neil Diamond bijna GOD. Elvis stond in zijn schaduw. Vrij vertaald: K3 zou Madonna zijn en De Jeugd van Tegenwoordig de Back Street boys. Zoiets.
Persoonlijk vond ik âLove on the rocksâ het mooiste nummer dat Neil Leslie Diamond ooit heeft gezongen.
Ja, zijn tweede naam is Leslie, ik moest er ook om lachen, maar toch blijft hij Neil. Op eenzame avonden, terwijl het bier staat te gisten, pak ik mijn luit en probeer het nummer dan te zingen. Kippen raken dan van de leg omdat ik wel kan zingen maar mijn luit niet altijd gestemd is.
Héél vroeger, ik droeg toen nog open sandaaltjes, zwoor ik bij Elvis. Plakboeken vol had ik met zijn fotoâs, interviews en zijn voorliefde voor fastfood. Tot hij aan de drugs ging.
Als iets niet slim is, beste lezer, dan is dat drugs. Drugs sloopt als een dief in de nacht.
Je kunt beter hectoliters bier brouwen op Kapi dan 1 pilletje om je happy de peppie te voelen.
Ben ik jullie aan het opvoeden? Neuh. Jullie slikken die pilletjes toch wel om radicaal te zijn. De muziek vervaagt dan naar de achtergrond en de teksten zijn dan niet meer te verstaan. Daarom is Neil Diamond nooit echt doorgebroken in Nederland.
Heb ik op Neil Diamond gepast? Natuurlijk niet! Moet je maar geen pilletjes slikken, ik ben jonger dan hem.
De keuze is aan jullie, de lezer. De pilletjes of gein op Kapi. Een puzzeltje! En de oplossingen mag je naar bassjunk van keltic city sturen
Naam: LordDrinkAlot
Dorp: Amsterdam-Westerpark
|
|
Een vaste rubriek in deze krant: De Stad. Haspara behandelt op verzoek (of eigen initiatief) de ontstaansgeschiedenis van steden in kapi Regnum. Het enige wat je hoeft te doen is wat algemene informatie over je stad te verstrekken aan Haspara!
Enige tijd geleden bracht ik, als reizende reporter, een bezoek aan De Bankzitter. Het pittoreske dorpje in het mooie dal vol fruitbomen. Mijn bezoek destijds was onverwacht maar deze keer besloot ik van te voren te kijken of Kiloknallert, de burgemeester, tijd voor mij had. En dat had hij. Na een zeer voorspoedige reis vanuit Haspara naar De Bankzitter, werd ik als een vorst onthaald aan een schitterend gedekte tafel vol met koud bier, heerlijk eten en omgeven door alle luxe die men zich maar wensen kan. Is deze schitterende stad werkelijk het kleine dorp dat ik zo kort geleden bezocht? Kiloknallert verteld mij over hoe het eerste artikel over De Bankzitter, in ons mooie Kapiaans Weekblad, een enorme naamsbekendheid en omzetstijging ten gevolge heeft gehad. En dat die omzet gebruikt is om van het dorp een stad te maken en fors te investeren, dat mag duidelijk zijn! Op de zonnige zijde van de heuvels wordt een uitstekend graan verbouwt. Hiervan maakt men bier van hoge kwaliteit dat deels dient om de dorstige inwoners van De Bankzitter te laven (en die drinken nogal wat van dit heerlijk gerstenat!) en is deels bestemd voor de export. De heuvels zelf blijken bovendien rijk te zijn aan ijzererts en salpeter. Een schaars product in Kapi Regnum. Het salpeter wordt gebruikt om haakbussen te produceren. Deze worden op de zeer grote eigen markten verkocht. Door de combinatie van het gerstenat en de haakbussen worden de inwoners van De Bankzitter gekscherend door hun buren van Ganzenstad ook wel `Drunks with guns` genoemd. Als grapje uiteraard want voor burgemeester Kiloknallert uit De Bankzitter geld zoals voor zovelen; `Beter een goede buur, dan een verre vriend`
Haspara
|
|
|
|