Editie 293 | Bladzijde 4 23. feb 2014 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


23 02 2014,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Uit de oude doos

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het dankwoord.


Uit de oude doos


De eerste editie van ons weekblad kwam uit in september 2007, in al die jaren zijn er door vele mensen vele artikelen geschreven.
Ons leek het leuk om zo nu en dan deze oude artikelen nogmaals te publiceren.
Voor deze week hebben we een bijdrage vanOme Kilo uit editie 73 van februari 2009 geselecteerd om nogmaals te publiceren:

Productnieuws uit (Malinwa25)dorp


DEZE KEER EEN SPECIALE PRODUCTIENIEUWS... Over Mede

Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd. Mede is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië tot Scandinavië.De drank was ook bekend in klassiek Griekenland en Rome en was de favoriete drank van stammen in Noord- en West-Europa. Hoewel de drank tegenwoordig niet meer populair is als gevolg van de uitvinding van bier, wordt het nog steeds gebrouwen. Dat is jammer, aangezien het een heerlijk frisse aperitief- of dessertwijn is. In de middeleeuwen bestond het ambacht van de medeblanders.

Aangezien er veel verschillende soorten honing bestaan, bestaan er ook verschillende soorten mede. Honing die uit heidegebieden komt smaakt heel anders dan honing uit een appelboomgaard. Ook de zoetheid kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillende soorten gisten, of een andere hoeveelheid honing. Mede hoeft niet alleen uit honing en water te bestaan, maar er kan ook fruit, kruiden of ander voedsel aan toegevoegd worden. Enkele voorbeelden zijn kaneel, kruidnagel, lavendel, veenbessen, sinaasappels of rozenbottels.

Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden. Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

In Kapi Regnum kan je mede produceren met de volgende grondstoffen:
2 Emmer Water
2 Potten Honing
0.1 Stuks Vaten

De productiekosten bedragen 6,00/kruik en de huidige verkoopprijs bedraagt 558,48 ¢τ op de MP. Mede wordt beperkt verhandeld in kapi regnum (<30 000 kruiken). Indien enkele steden zouden overschakelen naar mede kunnen er mooie winsten gemaakt worden. Waarschijnlijk zit het grootste probleem bij de honingproductie.



Met vriendelijke groeten,
Malinwa25






<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>