Inhoud
12 10 2014,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je "in de middeleeuwen".
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de tips over het registeren op het forum.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het dankwoord.
| |
België en Nederland in de middeleeuwen
Deel 6: De slag bij Soisson(486)
Hey Iedereen,
Dit artikeltje gaat over een grote slag in het begin van de middeleeuwen. Het gaat over een strijd tussen de Romeinen en de Franken die later het gebied hebben overgenomen van de Romeinen.
De slag bij Soisson vond plaats in het jaar 486. Hij werd gehouden bij Soisson nabij de Aisne. De slag werd gevoerd tussen het leger van de Franken die onder leiding van Clovis stonden en het leger van de Romeinen onder leiding van Syagrius. Er werd gestreden om de macht in Gallië.
De aanleiding voor deze slag was de ineenstorting van het West – Romeinse Rijk in het jaar 476. Syagrius was in Gallië de enige overgebleven Romeinse bevelhebber en vertegenwoordiger van de Romeinse macht. De macht was gevestigd in het gebied tussen de Loire en de Somme. De Romeinen waren enkel in staat geweest om het centrale gebied in Gallië te behouden. De rest van Gallië was in handen van de Germanen. Soisson was de hoofdplaats van het Romeinse gedeelte. Indertijd werd het Noviodunum genoemd. Deze centrale locatie is grotendeels intact gebleven. Door de infrastructuur van de stad was het een aanlokkelijk doel om aan te vallen. In het verleden hebben de Visigoten dit al geprobeerd maar die faalden. De Franken lieten dit in eerste instantie toe. Dit deden ze in 463.
Het leger van de Romeinen bestond voornamelijk uit Frankische huurlingen. Het was echter niet veel groter dan het leger dat de Franken had. De Franken hadden echter een klein probleempje hun rijk was verdeeld in kleine vorstendommen. Clovis slaagde er echter in om ze te verenigen en ze voor te bereiden op een veldslag tegen Syagrius.
Uiteindelijk raakten de Franken en de Romeinen met elkaar in conflict bij Soisson aan de Aisne. De veldslag werd beslecht in het voordeel van de Franken en het Romeinse leger sloeg op de vlucht. Clovis en zijn leger konden gemakkelijk de overblijvende Romeinse strijdkrachten vernietigen. Syagrius ging op de vlucht voor Clovis en zijn leger en ging naar de Visigoten. De koning van de Visigoten Alarik II leverde Syagrius uit aan Clovis. Clovis twijfelde niet en liet hem meteen vermoorden.
Door de veldslag kwam er een einde aan het Romeinse tijdperk in Gallië en verdubbelden de Franken hun grondgebied. De Loire werd de nieuw zuidgrens van het gebied en de Visigoten en de Franken werden buren. Een conflict kon echter niet uitblijven en in 507 werden de Visigoten verslagen inde slag bij Vouillé. Het conflict ging over de macht in heel Gallië. De Visigoten trokken zich terug tot achter de Pyreneeën en zo kwam heel Gallië onder de Frankische heerschappij.
In het volgende deel ga ik het over de Visigoten hebben. Waar ze gevestigd waren wat hun cultuur was enzovoort. Tot dan.
|
|
|