Inhoud
26 10 2014,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je "in de middeleeuwen".
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de tips over het registeren op het forum.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het dankwoord.
| |
België en Nederland in de middeleeuwen
Deel 8: De Visigoten (deel 2
Hallo iedereen,
Vanaf dit artikel geef ik mijn reeks een andere titel omdat ik heb gezien dat ik mij niet enkel beperk tot wat er zich tijdens de middeleeuwen allemaal in onze streken gebeurde. We trekken deze week met de Visigoten mee op oorlogspad, en volgen hun reis doorheen Europa. Waar zijn ze binnengevallen en welke veldslagen hebben ze gedaan.
Waar de Visigoten verbleven werden ze lastig gevallen door de Hunnen. Een van hun twee leiders vroeg rond het jaar 376 aan de Romeinse keizer Valens om zich te vestigen op de zuidelijke oever van de rivier de Donau. Zo hoopten ze veilig te zijn voor de Hunnen. Valens stond dit toe en hielp hen zelfs de rivier over te steken. Als tegenprestatie gaf hun leider Fritigern het Romeinse leger enkele extra soldaten. Ze verkregen ze de Status Foederati.
Het jaar daarop brak er een hongersnood uit en werden ze door de Romeinse gouverneurs die over hun gebieden heerste wreed behandeld. Toen Fritigern aan keizer Valens om hulp vroeg en zijn antwoord uit bleef riep hij zijn onderdanen op voor de strijd. Op 9 augustus 378 brak er een oorlog uit en de werd de slag bij Adrianopel beëindigd. Fritigern overwon en werd tot koning benoemd door zijn volk. Ze beheersten ook het gebied van de Balkan. De opvolger van Valens sloot vrede met Fritigern en dit bleef heel lang stadhouden totdat deze de dood vond. Deze keizer heette Theodosius I. In 395 werd Alarik den eerste koning van de Visigoten. Theodosius werd op dat moment opgevolgd door Arcadius die in het Oosten Regeerde, en Honorius die het Westen tot zijn beschikking had. Deze twee waren echter zeer zwak om te regeren. Vijftien jaar lang was er een afwisselende periode van onrust en vrede. Deze onrusten waren vooral tussen Alarik I en andere Germaanse leiders die het Romeinse leger leidde en de werkelijke machthebbers waren. De Westelijke leider Stillicho werd in 408 door Honorius vermoord. Het Romeinse legioen reageerde hierop door vele barbaarse families van barbaarse soldaten te doodden. Alarik riep als gevolg hiervan de oorlog uit. Zijn leger stond zelfs aan de poorten van Rome. Honorius gaf nog altijd niet toe en de stad werd ingenomen. Dit gebeurde op 24 augustus 410.
Na enkele jaren werd de vrede hersteld en Honorius stond de Visigoten toe om zich in de provincie Aquitanië te vestigen. Tolosa werd in 418 de eerst hoofdstad van het Visigotische rijk. Toen de infrastructuur verder ineenstortte en de macht van Rome steeds kleiner werd verspreidde de Visigoten zich over grote delen van Gallië. Gallia Narbonsensis werd ingenomen en ook zuidelijk Gallië. Bij de Loire werd de opmars van de Visigoten gestopt door de Salische Franken. Nu trokken ze via de Pyreneeën in het Iberisch Schiereiland. Dit was echter het gebied van de Vandalen en de Alanen. Er kwamen dan ook een reeks van schermutselingen waar de Alanen in 426 verpletterend werden verslagen. Door het geweld trokken de Vandalen zich terug in Andalusië. Ze verlieten vandaar het Iberisch Schiereiland in 429 en trokken naar Noord – Afrika. Het terrein in Noord – Spanje was echter een stapje te ver voor de Visigoten. De Basken en de Suezen die daar hun woongebied hadden konden ze niet verslaan.
Naast Alarik was Eurik. Deze verenigde alle Visigotische stammen en dwong de volledige onafhankelijkheid af van de Romeinen. Rond zijn dood waren de Visigoten het machtigste rijk in heel West – Europa. Rond het jaar 500 bereikten ze hun grootste macht. Vanaf toen ging het echter bergaf.
Er ontstonden spanningen aan de noordgrens met koning Clovis ( van de Salische Franken) en met de Bourgondiërs. Na territoriale betwistingen kregen de conflicten een godsdienstig karakter. De Kerk ging zich in de conflicten bemoeien en steunde de Salische Franken en de Bourgondiërs. Deze kregen van de kerk financiële steun op voorwaarde dat ze de Visigoten uit Gallië wisten te verdrijven. De visigoten hadden echter de katholieke kerk in hun eigen gebied niets in de weg gelegd. En nu worden ze van binnenuit onder druk gezet. De Katholieke kerk drong de Gallo – Romeinse burgers aan tot verzet. Als reactie gijzelde Alarik II de bisschoppen Limoges en Arges. Clovis dreigde het rijk van Alarik binnen te vallen bij het vernemen van dit nieuws.
Hoe het verhaal van de Visigoten verder gaat lees je in het volgende deel. Daarin lees je hoe de Visigoten steeds meer terrein verliezen wat uiteindelijk hun ondergang zal betekenen.
Middeleeuwse groeten Aquino
|
|
|