Editie 328 | Bladzijde 4 16. nov 2014 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


16 11 2014,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je "in de middeleeuwen".

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het dankwoord.


België en Nederland in de middeleeuwen

Deel 9: De Visigoten (slot)

Hey Iedereen,

Vorige week niets kunnen schrijven dus bij deze maak ik het verhaal van de Visigoten af. Zoals we in de vorige twee delen konden lezen waren de Visigoten één van de zovele Germaanse stammen binnen en rond het Romeinse Rijk. We zagen vanwaar de naam kwam, waar ze leefden en welke gebieden ze in handen hebben gekregen. Ook lazen we hoe de Visigoten het Romeinse Rijk zijn binnengedrongen. We staan nu op het punt om samen met Clovis het Rijk van Alarik binnen te vallen. Dit was tot hiertoe maar een dreiging maar of dit echt gebeurd was zien we zo. De rechtstreekse aanleiding was dat Alarik enkele bisschoppen gijzelde uit noodzaak.
Om iets te doen tegen deze dreiging riep men de hulp in van de Ostrogotische koning Theodorik de Grote. Deze was de schoonvader van Alarik. In 506 kwam het tot een vredesverdrag tussen Clovis en Alarik. Alarik II kwam met een nieuwe wetgeving om de christelijke Gallo – Romeinse bevolking van zijn rijk meer vrijheden en rechten te geven. Clovis wilde zich echter niet aan de afspraken van het verdrag houden en riep hulp in. Hij sloot een verbond met de Ripaurische Frankische koning Siegbert en die van de Bourgondiërs koning Gundobad. Ze trokken in het voorjaar het Visigotische Rijk binnen. In de slag bij Vouillé bracht Clovis Alarik eigenhandig om. De rest van het leger trok zich terug naar Septimanië. Clovis zelf ging over tot het vernietigen van de laatste verzetshaarden. Zijn zoon werd belast met de taak om Gallië te veroveren. Deze zoon was Theuderic. De verovering van Septimanië werd overgelaten aan Gundobad. Hij zelf ging naar de Basken.
In Septimanië waren de Visigoten teruggetrokken in een paar goed verdedigbare steden. Zoals Carcassone, Béziers, Nimes en Arles. Deze steden werden langdurig belegerd maar het lukte de Bourgondiërs niet om deze in te nemen. Toen de Ostrogoten te hulp kwamen was het gedaan met de aanval van de Bourgondiërs in Septimanië.
In 554 verloren de Visigoten de provincie Spania aan het Byzantijnse Rijk die onder leiding stond van Justinianus. Deze had het doel het westen te heroveren. In 584 Werd het konikrijk van de Sueven ingenomen en in 624 werd het zuiden ingenomen.
Het Visigotische rijk bleef in zijn huidige vorm bestaan tot 711. Bij een vete tussen de enkele edelen van de Visigoten nodigde een van hen de Islamitische Moren uit. Hij vroeg deze om tussenbeide te komen. Het liep echter anders dan verwacht. Ze gingen ineens over tot de verovering van heel Spanje. Toen koning Roderik omkwam bij een poging om de invasie van de moslims tegen te houden kwam het grootste gedeelte van Spanje al snel onder islamitisch bestuur. De visigoten trokken zich eerst terug tot in Cataalonië en daarna naar Septamië. Maar daar kregen ze ook geen rust. Septamië werd in 762 door de Moren bezet. Deze bezetting duurde niet lang. Zes jaar om precies te zijn. De moren werden verdreven door Pepijn de korte. De heerschappij van de Visigoten was echter nog niet gedaan. Aan het hof van het Karolingische Rijk stonden de Visigotische edelen nog onder hoog aanzien. Maar na 900 was het echter snel gedaan met de vermelding van de Visigotische namen aan het hof. Een van de uitvindingen van de Visigoten die je nu nog kan zien in gebouwen is de hoefijzervorm boog.
Hoewel de Moren de Visigoten verdreven hebben van Spanje. Trok een Visigotische edelman ten strijde tegen de Moren. Zijn naam was Don Peyalo. Hij wordt vermeld as een van de aanstichters va de Christelijke herovering van Spanje. In 718 versloeg hij de Amayyadische legers en stichtte het koninkrijk Asturië in het noorden van het Schiereiland. In het overige deel was er van de Visigoten in Spanje geen spoor meer te bekennen. Ze waren altijd gering in aantal tegenover de plaatselijke bevolking en hadden vooral de bovenste laag beslagen. Degene die overbleven zouden opgaan in de ibersch – Romeinse bevolking.
Volgende week in deeltje 10 ga ik het hebben over de Hunnen. Als wat je maar wilt weten komt aan bod.

Met vriendelijke historische groeten
Aquino






<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>