|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
Het is weer mei
en voor je ligt een extra editie van het Kapi Dagblad!
- Bladzijde 1
Op het voorblad vind je Het Onderschrift en een stuk over Traditioneel leerlooien
- Bladzijde 2
Op het tweede blad van deze folder vind je de aankondiging van de nieuwe Competitie, Het Interview en de Kookhoek
- Bladzijde 3
Dan vervolgens op het achterblad nog een tweede winkans: De Crea Wedstrijd en bovendien een modeshow over De ontwikkeling van laatmiddeleeuwse kleding.
|
|
Lever tot en met 10 mei Leer K0 aan Competitie voor 20 ct.
|
De koning zit teleurgesteld en boos alleen in de troonzaal van zijn paleis. Zijn plannen willen de laatste tijd niet lukken. Hij weet zijn onderdanen en ook zijn geliefde vrouw en dochter wel tevreden te houden, maar echt veel nieuwe initiatieven komen er niet uit zijn handen. De vorst moppert wat in zichzelf en snauwt zijn bedienden af. Dan komt een vreemde verschijning de troonzaal ingelopen
Het is een adelijke man in een flagrante wapenuitrusting, zo te zien uit een ver land. Hij wordt voorgesteld door een vertrouweling van de koning als Heer Tygoth, uit Nevard. Inderdaad uit een ver land dus.
Na de oorspronkelijke verbazing van de koning gaat hij toch het gesprek aan met deze vreemde snuiter en al snel klaart zijn gezicht op. Koningin en prinses worden ontboden en de Heer Tygoth laat zijn bedienden met allerhande kisten en kratten aanrukken.
Voor een verbaasde hofhouding ontrold zich al snel een heuse modeshow in de troonzaal, met allerlei vreemde creaties, die in deze contreien zeker nog niet eerder gezien zijn. Hoewel de motieven van deze modekoning wellicht commercieel zijn, lukt het hem op het humeur van de koning op te vrolijken.
Vanochtend vroeg werd er al een publieke aankondiging gedaan, zoals je misschien al vreesde. Tygoth van Nevard is aangenomen als de nieuwste adviseur van de koning. Het nieuwe idee van de koning is, zichzelf, zijn hofhouding en zijn onderdanen beter en vooral moderner te gaan kleden.
Hij roept daarom per direct een nieuwe competitie af. Volgens de laatste mode blijkt er deze zomer grof meer leer gebruikt te worden dan we hier in Kapi gewend waren. Eenieder met voldoende veeboerderijen om geiten te fokken, houtmolens om hout te verschaffen en vooral weverijen om geiten leer te looien, wordt opgedragen om direct overuren te gaan draaien (al was het maar om de eigen buidel te spekken)!
Dus lever Leer K0 voor 20 ct aan stad Competitie.
Deze competitie loopt van 1 mei tot en met 10 mei.
De hoeveelheden die ingestuurd worden, zullen worden bijgehouden en de grootste zender verdient een gouden medaille. Dat is niet de enige prijs die we weggeven, de honderd grootste inzendingen verdienen een prijs:
1e plaats --------------> Gouden medaile
2e plaats --------------> Zilveren medaile
3e plaats --------------> Bronzen medaile
4e plaats --------------> 5 Competitie oorkondes
5e plaats --------------> 4 Competitie oorkondes
6e - 10e plaats -------> 3 Competitie oorkondes
11e - 20e plaats ------> 2 Competitie oorkondes
21e - 100e plaats -----> 1 Competitie oorkonde
Voor al deze prijzen geldt, dat ze je Aanzien verhogen. Er is een aparte ranking voor Aanzien en hierin zul je stijgen. Het zal echter op geen enkele wijze je spel beinvloeden. Producten die aanzien opleveren, zoals de Competitie oorkondes en andere Status Symbolen, kun je ook verkopen aan andere spelers trouwens.
Andere manieren om aan Aanzien te komen zijn door Coins te kopen of door Statussymbolen van je medespelers te kopen voor immer stijgende prijzen. De competitie biedt elke speler dus een betaalbare manier om Aanzien te verdienen!
Handelsburcht
|
|
De Kookhoek
Iberische gestoofde geit (Cabrito Assado)
Ingrediënten:
2 stuk (van 800 gram) geitenvlees
200 gr. spek, in reepjes
6 bladen laurier
1 bosje waterkers
4 tenen knoflook
3 uien
Water
1 bosje peterselie
1 dl. wijnazijn, rode
3 el. zeezout, grof
1 el. paprikapoeder
1 tl. peper, zwarte, gemalen
2 el. ganzenvet
1000 gr. rijst
300 gr. ham, gerookte
1 stuk lever
1 chorizo
1 envelopje saffraan
Benodigheden:
benodigde materialen: een knoflookpers, een grote vuurvaste schaal (van aardewerk, maar van gietijzer mag ook), een grote hapjespan en een schaal.
Bereidingswijze:
Neem voor het geitenvlees bij voorkeur flinke geitenbouten en voor de lever een geitenlever.
In plaats van geitenvlees kan ook lamsvlees genomen worden, in plaats van ganzenvet ook spekvet. In plaats van laurierblaadjes kunt u ook tijmtakjes nemen en in plaats van geitenlever ook kalfs- of runderlever.
Begin een dag van tevoren met het marineren van de bouten. Pers hiervoor de knoflook uit met de knijper, hak de peterselie en eenderde van de uien fijn. Meng dit met de wijnazijn, zout, paprikapoeder en peper. Smeer hier het vlees rondom mee in en laat het een nacht rusten.
Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Maak de volgende dag vele kleine inkepingen in het vlees en stop hierin de reepjes vetspek. Maak in een grote vuurvaste schaal een geurig bedje van de laurierblaadjes of tijmtakjes. Leg hierop het vlees en braad het in de voorverwarmde oven. Keer het vlees regelmatig. Het geitenvlees moet helemaal gaar zijn, dat neemt ongeveer drie uur in beslag, lamsvlees mag iets ros? blijven, reken 30 minuten per kilo. Fruit voor de rijst eenderde van de gesnipperde ui in het spekvet glazig in een grote hapjespan. Snijd de ham in reepjes, de lever in stukjes en de worst in plakjes en voeg dit toe aan de uien. Voeg wat water toe om aanbranden te voorkomen. Laat het geheel tien minuten zachtjes sudderen. Neem de lever en de worst uit de pan, doe de rijst in de pan met de saffraan, het laurierblad en de andere gesnipperde ui en kook de rijst volgens voorschrift gaar. Als er te weinig vocht is overgebleven, voeg dan wat water toe. Er moet ongeveer twee maal zoveel water als rijst zijn.
Serveer de rijst met de reepjes ham, de blokjes lever en de plakjes worst. Dien het geiten- of lamsvlees apart op en garneer de schaal met wat waterkers.
Eet smakelijk!
|
|
Het Interview
Deze week heeft Ayron van Handelsburcht Franciscus van Assisi, beschermheilige van de kleermakers, voor jullie geintervieuwd.
Fijn dat je even tijd hebt voor het interview! Dan gelijk maar eerst een voorstelrondje, dus vertel eens iets over jezelf?
Ik ben in 1182 in Assisi geboren. Mijn vader was een aanzienlijk koopman en aanvanklijk zou ik hem daarin opvolgen.
Een koopman in stoffen, als ik me niet vergis. Maar Fransiscus, toch bent u niet bekend geworden als zodanig?
Haha, nee. Als een vrolijke jongeling zag ik voor mezelf een carrière weggelegd als ridder. In 1202 trok ikals twintigjarige ten strijde tegen de stad Perugia. Ik werd gevangen genomen en voor een jaar in de kerker gezet, echter.
Ach, een slechte draai in het verhaal. Toch is dit ook een ommekeer in je leven geweest.
Ja, dat klopt. In San Damiano knielde ik in 1205 voor het vervallen kerkje toen een stem hem riep: "Franciscus, bouw mijn vervallen huis weer op". Toen ik opkeek zag hij alleen Jezus aan het kruis. Ik nam dit woordelijk en begon overal vervallen kerken weer op te bouwen. Het geld daarvoor verkreeg ik door de verkoop van stoffen van mijn vader. Zodoende wekte ik de onwil bij mijn vader.
Dit is waarschijnlijk waar de armoede in uw leven is begonnen ook?
Ja, voor de bisschop onterfde mijn vader mij namelijk, waarop ik hem mijn kleren teruggaf om alleen God mijn Vader te mogen noemen. In armoede wilde ik mijn verdere leven gestalte geven. Een leven waarin de armoede gepredikt werd en waaruit de liefde tot God duidelijk naar voren moest komen. Ik vestigde me buiten de muren van de stad en leefde in alle eenzaamheid. Veel volgelingen sloten zich bij me aan. Zo ontstond er de O.F.M. de Orde van de Minderbroeders. Ik stelde orderegels op die later door paus Innocentius III in 1210 werden bevestigd. Spoedig vond men overal de bedelmonniken van de orde van Franciscus.
In het jaar 1212 stichtte je de Clarissenorde (Tweede orde genoemd). En legde de grondslag voor de prediking onder de Mohammedanen. Je wordt de troubadour van de goddelijke liefde genoemd, de bedelaar van Assisi, die zich de armoede als zijn bruid had gekozen. Men zegt ook dat je onder de vele heiligen in de Kerk een bijzondere verschijning bent, een grote hervormer van de Kerk. Je inspireerde eeuwenlang grote kunstenaars, schilders, schrijvers, dichters. Veel nieuwe stijlen in de godsvrucht komen van hem. Jezus in de kribbe, de Man van Smarten aan het Kruis.
Jij zegt het. Ik stierf op 3 oktober 1226 en werd door paus Gregorius IX heilig verklaard, twee jaar later reeds. Mijn feestdag werd in de Romeinse kalender op 4 oktober vastgesteld
Ja, dat is ook de reden van dit interview. Sindsdien bent u ook de beschermheilige van de kleermakers, als ik het goed begrepen heb?
Niet alleen dat. Ik ben patroon van Franciscanen, de armen, sociale werkers, kooplui, milieubewegingen, kleermakers, wevers, vlashandelaren, stoffenhandelaren, tapijtverkopers.
En bovendien wordt u aangeroepen bij hoofdpijn?
Vroeger ook wel bij de pest, tegenwoordig veel bij hoofdpijn inderdaad. Veel kleermakers met kopzorgen, zie je. Ik probeer mensen zoveel mogelijk bij te staan.
Ayron van Handelsburcht dankt u voor dit fictieve en informatieve gesprek en hoopt dat niemand er aanstoot aan neemt.
Bron: www.heiligen.net
|
|
|
|