Editie 47 | Bladzijde 1 30. juli 2008 AD
  volgende >>>


Inhoud


Het is midden in de zomer en voor je ligt een extra editie van het Kapi Dagblad!

- Bladzijde 1
Op het voorblad vind je Het Onderschrift en een informatief stuk over goud

- Bladzijde 2
Op het tweede blad van deze folder vind je de aankondiging van de nieuwe Competitie, Het Interview en de Kookhoek

- Bladzijde 3
Dan vervolgens op het achterblad nog een tweede winkans: De Crea Wedstrijd en bovendien een stukje over Middeleeuws Goud.



Extra Editie!



Een extra editie ligt hier voor je neus. Dat is al enige tijd geleden, maar er is natuurlijk een goede reden voor. Zo midden in de zomer (komkommertijd?) hebben wij een tweetal nieuwe wedstrijden uitgeschreven!

Het krantje, ach het is bijna een pamflet, van drie bladzijden is een themanummer rondom deze wedstrijden. Om een tipje van de sluier op te lichten: het betreft een themanummer omtrent middeleeuws goud. Geheel in stijl vind je daarom een Onderschrift met een gouden ring, een achtergrondinfo stukje over goud, een Kookhoek met een drankje met goud (kan dat geen kwaad? nee hoor!), een Interview met een alchemist (die goud maakt?) en in de spotlights: een middeleeuwse schat op de achterpagina.

Belangrijker nog: de aankondiging van de nieuwe competitie vind je op pagina 2
en een hele nieuwe crea-competitie vind je helemaal achterop deze krant op pagina 3.
Maar het is niet alles goud wat er blinkt: de eisen voor de competitie zijn verhoogd. Deze zogenaamde speedcompetitie geeft je slechts vijf dagen om de top te bereiken en bovendien dien je (voor het eerst) een specifieke kwaliteit te leveren! Succes...

Overigens: deze hele uitgave is volledig extra en in het grootste geheim voorbereid. Dat betekent dat er zondag weer gewoon een Dagblad gemaakt zal worden door de reguliere hoofdredactie. En dat alle vaste redacteuren dan weer hun eigen rubriek zullen vullen. We hopen dat eenieder hier geen kwaad inziet en geniet van deze extra uitgave!


Veel lees,- handels,- en creaplezier deze keer!
Handelsburcht


Het Onderschrift


"Al draagt een aap een gouden ring..."


De schrijver van dit onderschrift van de week was jij niet. Volgende keer wel? Doe mee bij De Drukkerij op het forum!

De morgenstond
heeft goud in de mond!





Onderaan op de voorpagina vind je elke week 'Het Onderschrift'. Je zult in op het forum steeds een (middeleeuwse) afbeelding vinden waar we nog een grappig/origineel/scherp onderschrift bijzoeken.


Als jouw onderschrift wint, wordt het de volgende keer gebruikt in het dagblad. Daarbij zal ook jouw naam vermeld worden en als bonus krijg je een korte regel die je als reclame voor jouw stad mag gebruiken. Je vindt de nieuwe afbeelding op het forum, onder het subforum De Drukkerij!






Over goud

Goud is een glimmend en geelkleurig metaal. Omdat het heel moeilijk is om het te vinden en het veel waard is, noemen we het een edelmetaal. Zilver is net al goud ook een edelmetaal. Bijna iedereen zou goud wel willen hebben, omdat het mooi en heel erg duur is. Bijna alle metalen hebben een glans die licht weerkaatst, en het bijzondere aan goud is, dat het die glans nooit kwijtraakt. Veel gouden munten uit de Romeinse Tijd hebben nog steeds hun geelkleurige glans.

Goud smelt bij 1062 graden Celsius. Het wordt vaak tot het smeltpunt verhit, om er baren van te maken. Goud heeft een dichtheid die 19,3 keer zo groot is als water en 3 keer zo groot als ijzer.

Goudgehalte
Bij sieraden spreken we van karaten. Als je weet hoeveel karaat goud in een sieraad zit, weet je dus ook hoe zuiver het goud is. Als het goud 24 karaats is, is het helemaal zuiver. Helemaal zuiver goud wordt nooit bij sieraden gebruikt. Het zou veel te snel afslijten, omdat het erg zacht is. In de Lage Landen kennen we drie goudgehalten:
-14 karaats, dat wil zeggen 14 24ste deel is goud. de rest (10 24ste deel) is van een ander metaal, bijv. zilver.
-18 karaats
-20 karaats

>
Goudmijnen
Op sommige plaatsen op de wereld wordt goud in de grond gevonden. Tussen dikke lagen steen liggen heel dunne laagjes steen waar goud doorheen zit. Je kunt goud niet zomaar uit de grond halen, als je een kuil graaft. Het goud zit meestal heel erg diep in de grond. Daarom worden door mensen mijnen gemaakt. Diep onder de grond worden gangen gegraven. Eerst gangen, die van boven naar beneden gaan. Zo'n gang heet een schacht. De mijnwerkers gaan met een lift door de schacht naar de zijgangen onder de grond. Diep in de grond hakken mijnwerkers het goudgesteente los. De brokken steen worden daarom fijngemalen tot alles gruis is. Daarna worden de kleine stukjes goud uit het gruis gezocht.

Niet alleen in mijnen wordt goud gevonden. Op de bodem van sommige rivieren ligt ook goud. Als de rivier hard stroomt, schuurt het water steeds een klein beetje van de grond of rotsen af. Die weggeschuurde grond heet slib. Soms zit er goud tussen slib. Kleine korreltjes of klompjes goud worden dan door het rivierwater meegenomen. Op de plaatsen waar het rivierwater langzaam stroomt, zakken het slib en de stenen naar de bodem. Het slib uit de rivier opgegraven. Het slib hoeft niet meer fijngemalen te worden. De kleine stukjes goud kunnen zo uit het slib gezocht worden.

>
Bewerken
Om goud te bewerken wordt het zuivere goud heel warm gemaakt. Dat gebeurt in grote ovens. Als goud warm gemaakt wordt, wordt het zacht. Zelfs zo zacht dat het vloeibaar wordt. Het vloeibare goud loopt uit de oven en komt in een goot terecht. Door de goot komt het vloeibare goud in vormen. Als het goud daar weer koud wordt, wordt het hard. De stukken goud kunnen dan uit de vormen getild worden. Een stuk goud ziet er dan net uit als een plat brood. Zo'n gouden brood noemen we een baar.
Je kunt goud heel goed kan bewerken. Het is het zachtste van alle metalen. Daarom zijn sieraden ook nooit van zuiver goud. Het kan gemakkelijk worden gesmolten. Van een paar milligram goud kun je honderden meters lange gouden draden trekken en heel dunne plaatjes maken die veel dunner zijn dan een bladzijde uit een boek.
Als je een klompje goud heel erg plet, houd je heel dun bladgoud over. Met bladgoud worden veel gouden voorwerpen versierd, zodat het lijkt alsof het helemaal van goud is. Met een kopje goud net zo groot als een pruim, kun je een hoeveelheid bladgoud maken ter grootte van een tennisbaan.
De goudsmid maakt sieraden. Hij moet om te kunnen werken natuurlijk goud hebben. Als hij het heeft ontvangen kan de goudsmid aan het werk. Hij maakt eerst een tekening van het sieraad dat hij gaat maken. Dat smelt hij het goud in een smeltbakje. Hij mengt het goud met bijvoorbeeld zilver of koper. Dit mengen van verschillende metalen heet legeren. Dit wordt gedaan omdat het anders niet stevig is. Als het mengsel afgekoeld is, wordt het bewerkt.

Vindplaatsen
In de Lage Landen wordt geen goud gevonden. Ten tijde van Kapi Regnum werd het meeste goud hergebruikt of via verre handel uit het Midden Oosten gehaald, waar men het wel in mijnen kon winnen. Er is ook wel sprake geweest van een kleine goudproductie in het oosten van Europa. Maar wie weet, kijk eens in je eigen mijnen... voor je het weet zit je op een goudmijn!

bron: www.spreekbeurten.info

  Weekblad Archief volgende >>>