Gehaktballetjes op Provençaalse wijze
benodigdheden:
Kalfs/varkensgehakt
Peper, zout (=pezo)
Eieren
Paneermaal
Blankefod
Vleesbouillon
Bloem
Vetstof
Tomatenpuree
Gepelde tomaten
Rode en groene paprika
Champignons
Wortel
Ajuin
Knoflook teentje
Bereiding:
Vleesbouillon klaarzetten, gehakt vermengen met paneermeel ei en pezo in balletjes draaien en gaarkoken en dan afgieten
Ajuin en knoflook pellen en fijn snipperen,
wortels reinigen en in fijne stukjes snijden
paprika reinigen in reepjes snijden
Champignons reinigen en in fijne schijfjes snijden
Ajuin knoflook paprika sueren(stoven) champignons toevoegen en eventjes laten mee stoven, wortels toevoegen.
Alles bevochtigen met de fond tomatenpuree en gepelde tomaten toevoegen alles laten gaarkoken (zorg dat wortels ook gaar zijn) op smaak brengen en dikt controleren. Op het einde de gehaktballetjes er bij doen.
Eet smakelijk
Bobke
|
|
Gezegdehoekje
Van leer trekken.
Een 'leer' was in de middeleeuwen de leren schede waarin een zwaard was gestoken. Toendertijd als men het had over 'van leer trekken' bedoelde men: "het zwaard uit de leren schede trekken" ofwel je voorbereiden om ten stijde trekken.
Nu kennen wij het meer als dat iemand met woorden in de aanval gaat en heeft 'van leer trekken' zelden nog een dodelijke afloop.
Een variant op de uitspraak was ook de duidelijkere 'van schede trekken'. Volgens mij is het niet erg dat deze variant in onze tijd niet meer bestaat.
Moge de Mede u wel bekomen,
Vrouwe van Nestas
|