Editie 62 | Bladzijde 4 8. dec 2008 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


8 December,
De winter is volop in het land.
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookboek en het gezegdehoekje

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes




Bobke houdt vol in zijn examens dus Dahante lost hem nog voor een tweede maal af. Onze admin Ayron had me eens gevraagd uit te leggen aan jullie wanneer de middeleeuwen beginnen en eindigen in de meest brede vorm. Ik grijp deze kans nu aan om zijn wens in te willigen.

Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat elke indeling in historische perioden uiteraard een menselijke constructie is. Er was nooit iemand in de geschiedenis die dacht, hé kom, we beginnen aan een nieuwe periode. Grondige veranderingen gebeuren niet plots maar hebben tijd nodig. Jaartallen die jullie al dan niet moeten leren in verband met de historische perioden zijn enkel jaartallen van feiten die verschuivingen beïnvloed hebben. Elk begin en einde van een periode moet dus gezien worden als een langdurig overgangsproces, het oude leeft voort terwijl het nieuwe aan het kiemen is.
Elk historische tijdperk is ook een complex geheel van menselijke activiteiten (politieke, economische en culturele) en wijzigingen in deze activiteiten lopen niet altijd netjes parallel. Dat betekent dat historici, volgens eigen specialiteit en voorkeur, verschillende feiten en data kunnen selecteren om het begin en einde van een tijdvak af te bakenen.
De middeleeuwen vergroot dit effect. De Oudheid en zijn onderverdelingen waren steeds zeer makkelijk te koppelen aan zekere jaartallen, maar de middeleeuwen gebeuren in het moderniserende Europa, bestrijkt een groot gebied dat talloze grenzen van naties overschrijdt, en veel verschillende feiten en processen gebeuren tegelijk in verschillende ruimtes. Dit maakt het voor jongeren en jongvolwassenen moeilijk om een overzichtelijk beeld te hebben van de middeleeuwen. Dahante ervaart dat het daardoor komt dat de middeleeuwen anders ervaren worden dan de vroegere perioden.

Maar dus, om terug te gaan op die verschillende feiten en data om een begin en einde van een tijdvak af te bakenen. Dahante gaat jullie nu alle mogelijke begin- en einddata van de middeleeuwen bezorgen, plus de reden (= de beschrijving van het feit), waarom deze geldt als een mogelijk criterium.
We beginnen met het begin van de middeleeuwen (alle data zijn na Christus):

- 313: verlening van de godsdienstvrijheid in het gehele Romeinse Rijk; christenen worden niet meer vervolgd.
- 330: stichting van Constantinopel als 2de hoofdstad van het Romeinse Rijk; het zwaartepunt van het rijk verschuift naar het oosten.
- 395: scheiding van het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk.
- 476: val van het West-Romeinse Rijk nadat Odoaker de laatste Romeinse keizer, Romulus Augustulus, afzet.
- 506: doop van Clovis.
- 565: Justinianus, een van de belangrijkste keizers van het Oost-Romeinse Rijk, sterft.
- 568: de Longobarden vallen als laatste volk het Westen binnen.
- 622: begin van de islamtijdrekening.
- 800: kroning van Karel de Grote.


330 is officieel de begindatum in het Franse onderwijs en 395 in Engeland.

We vervolgen met het einde van de middeleeuwen:

- 1250: Frederik II van Hohenstaufen sterft als keizer van het Heilig Roomse Rijk.
- 1303: Franse koning Philips de Schone heeft een machtsstrijd met paus Bonifatius VIII, wat het einde betekent van de eenheid van kerk en staat.
- 1309: Philips de Schone verplaatst de pausenzetel naar Avignon in wat bekend staat als de ‘Babylonische gevangenschap’.
- 1348: Zwarte Dood velt 1/3 tot 1/2 van de wereldbevolking.
- 1378: westers schisma tussen de paus in Avignon en de paus in Rome.
- 1450: uitvinding van de boekdrukkunst.
- 1453: val van Constantinopel en dus van het Oost-Romeinse Rijk, dan geheten het Byzantijnse Rijk.
- 1517: Luther publiceert zijn 95 theses.
- 1648: Vrede van Westfahlen eindigt de Dertigjarige Oorlog en de Tachtigjarige Oorlog; protestanten worden aanvaard.
- 1789: de Franse Revolutie maakt een einde aan de middeleeuwse standenmaatschappij en zet stappen naar een klassenmaatschappij en een gelijke-kansenmaatschappij. Dit is ook de belangrijkste stap in het beëindigen van het Ancien Régime.


In zijn breedst genomen kunnen de middeleeuwen dus duren van 313 tot 1789, een periode van bijna 1500 jaar. Op zijn smalst van 800 tot 1250, een periode van slechts 450 jaar. In België hanteren wij de begindatum op 476 en de einddatum op 1453; toch nog een periode van bijna 1000 jaar.

Traditioneel worden deze middeleeuwen onderverdeeld in 3 perioden:

- de Vroege middeleeuwen (ook wel de Late Oudheid) van de 4de tot de 8ste eeuw;
- de Volle middeleeuwen (ook wel de Hoge middeleeuwen) van de 9de tot de 13de eeuw met een breuk ca. 1000 omwille van een reeks politieke feiten die Europa een nieuw uitzicht geven, bevolkingsgroei en verbetering in de landbouw, opkomst van de steden, het ontstaan van universiteiten en volksliteratuur … ;
- de Late middeleeuwen van de 14de tot de 15de eeuw.


De middeleeuwen kunnen ook als volgt worden onderverdeeld:

- de Westerse samenleving tot in de 11de eeuw, de agrarische middeleeuwen;
- de Westerse samenleving tot in de 15de eeuw, de agrarisch-stedelijke middeleeuwen.


Momenteel wordt de volgende onderverdeling in België gehanteerd:

- de Eerste middeleeuwen van 476 tot 1000;
- de Tweede middeleeuwen van 1000 tot 1453.


Dahante hoopt dat hij hiermee wat duidelijkheid heeft verschaft omtrent de periodisering van de middeleeuwen en dus van Kapi-Regnum zelf.









Recept voor Speculaas
Ingrediënten :

400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers
1 ei


Bereiding:

Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.

Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken met kwastje totdat het glimt) De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme oven(170 graden) in zo'n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.


Eet smakelijk


Bigmamma






Gezegdenhoekje



Iemand een loer draaien.

Dus wat is een loer?

Een loer is een leren buidel gevuld met zand met meestal een dood kuikentje of een ander soort vleesachtig iets er aan. Deze buidel zit weer vast aan een touw. De loer is een nep prooi. De roofvogel jaagt alleen op levende prooien en dus bewegende prooien. Maar dat is een beetje lastig als je de vogel aan het trainen bent. Vandaar de loer.

Om de roofvogel "voor de gek te houden" moet je de loer zó bewegen dat het lijkt alsof het een bewegende prooi is. De techniek is niet simpel draaien (als een helikopter) maar in een vloeiende beweging de loer op een echt prooidier te laten lijken.

En wat blijkt: Je kan de mens even makkelijk een loer draaien als een vogel.


Moge de Mede u wel bekomen

Vrouwe Tanwen



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>