Editie 67 | Bladzijde 4 11. jan 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


11 januari 2009,
De competitie is lekker op gang!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookboek en het gezegdehoekje

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina de nieuwe rubriek "Steijl's Filosofie"




Welkom bij de stalling.

Deze week helaas geen stallingen!









Gevulde kalfsborststuk




Ingrediƫnten (voor 4 Ơ 5 personen):



Voor het kalfsborststuk:

800g kalfslap van de borst
(laat de slager deze in enveloppe opensnijden)
1 l runderbouillon (of kalfsfond)
2 handenvol kruisbessen of onrijpe druiven
ongeveer 10 draadjes saffraan
1/4 theelepel kaneel snufje nootmuskaat

Voor de vulling:

75 g geraspte kaas
100 g fijngesneden gerookt spek
10 sprietjes fijngesneden bieslook
5 takjes fijngehakte bladpeterselie
ongeveer 40 draadjes saffraan
klein beetje kristalsuiker
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel peper

Bereiding:

Stamp de draadjes saffraan met wat suiker fijn in een granieten vijzel.
Meng de kaas, het spek en de kruiden voor de vulling goed door elkaar. Vul hiermee de kalfslap en bind deze goed dicht.
Breng ondertussen de runderbouillon aan de kook en plaats daarin de kalfslap en voeg de kruisbessen en de specerijen toe. Je kunt in plaats van de kruisbessen of onrijpe druiven ook gedroogde pruimen nemen.
Laat gedurende anderhalf uur zachtjes koken tegen het kookpunt aan.
Neem het vlees uit het kookvocht en laat even rusten (een minuut of vijf).
Snijd het vlees in dunne schijven en dien op met het kookvocht.
Indien gewenst, kunt u het kookvocht op hoog vuur indikken.


Smakkelijke eten!


Bigmamma






Gezegdenhoekje



Men blijft Malen

Je kan er over blijven malen en dat deed ik dus ook.

Er is naast de vorige verklaring over "Wie het eerst komt die het eerst maalt " natuurlijk de bekendere versie. De molenaarsversie. De middeleeuwse uitspraak is ook: "Die eerst ter molen comt, sal eerst malen". Vroege vogels eerst.

Maar hoe zit het dan met: "ik heb er maling aan"?
Ik was niet tevreden met mijn vorige uitleg. Dus ben ik op mijn werk (Oh, wat fijn de bieb) de boeken ingedoken. Er was niet een eenduidig antwoord. De herkomst is nogal onduidelijk. Men gaat er vanuit dat maling: het malen; maalstroom van gedachten betekent. Maar daar hebben we in dit geval niet veel aan.

Helaas is het mij deze keer niet helemaal gelukt. Maar moet ik daar maling aan hebben of voel ik mij in de maling genomen?



Moge de Mede u wel bekomen

Vrouwe Tanwen



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>