Editie 72 | Bladzijde 4 15. feb 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


15 februari 2009,
Valentijns Editie
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes




Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Commercie
In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk op anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 1990, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, bloemenwinkels profiteren hiervan. De Nederlandse posterijen hebben onlangs een valentijnspostzegel uitgegeven.

Historische achtergrond
Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon.

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag[1].

Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda Aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gebeurt, dankt zijn ontstaan aan een vermelding door Geoffrey Chaucer in 1382:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
'Want dit was op Sint Valentijns dag
Als elke vogel zijn maatje komt kiezen'

Legenden
Het was in de tijd dat keizer Claudius II aan de macht was. Om zijn rijk in stand te houden had hij veel soldaten nodig, aan wie hij allerlei eisen stelde. Zo mochten soldaten niet trouwen omdat aan het front niets hen mocht afleiden, dus ook geen gedachten aan thuis.

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond 'Van Valentinus' en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Met dank aan Wiki..JcvdL










valentijnstaart (25 personen)




Ingrediënten:



6 eieren
4 eiwitten
6 eetlepels gesmolten/afgekoelde boter
7 eetlepels tarwe- of pattiserie bloem
2 eetlepels bakpoeder
7 eetlepels fijne basterdsuiker
1 dopje rum essense
1 theelepel amandel essence
1 theelepel vsnille essence
mespunt zout
rode voedingskleurstof
(evt. als je zoals ik een patroon aan wilt brengen ook andere kleuren kleurstof)
extra 3 koppen suiker
3 eetlepels water
aardbeien jam (vulling naar eigen smaak)
slagroom


Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 gr. eieren tegelijk in mengkom(m.u.v. eiwitten) flink kloppen (hoogste snelheid) 6 lepels suiker, zout en essence erbij en kloppen tot het op slagroom lijkt en flink in volume is toegenomen. Bij lepels vol de bloem toevoegen, mixer lager, voorzichtig in stralen de vloeibare boter erbij, 1 minuut kloppen, mixer uit, in beboterd bakblik het bakpapier doen, hierop voorichtig het beslag doen (niet gladstrijken!!)30 min. bakken in de oven, oven na 15 min. op 175 gr.
Glazuur: Suiker in een pan, eetlepels water erbij, goed roeren, daarna niet meer roeren en laten indikken. Ondertussen eiwitten in een kom stijfslaan tot het op slagroom lijkt en flink in volume toeneemt. De suikerstroop in stralen bij het eiwit gieten en flink met mixer blijven kloppen, essence naar smaak erbij en evt. kleurstof.Als cake afgekoeld is, overlangs opensnijden, jam. en slagroom erover smeren, glazuur over de taart, evt. andere kleurtjes in een spuitzak en patroon erop spuiten.



Smakkelijk eten!


Bigmamma






Gezegdenhoekje



'in raad en daad bijstaan'


Enige tijd geleden kwam Dahante met het spreekwoord: "In raad en daad bijstaan". Een makkie dacht ik.

Na zoeken in de plaatselijke bibliotheek en op het internet vond ik voornamelijk de uitleg.

Maar toch net gevonden in een tekst: "Raad betekent dat als er beslissing genomen moest worden die belangrijk was voor heel het Rijk, moest iedereen daaraan meedoen. Daad betekent dat als Karel de Grote je legers nodig had, dan moest je die ook afstaan." (geschiedenistekst het Nortbertuscollege)

Maar de uitleg van Dahante is mooier en beter.
Dit is een onderdeel van een vazalliteitscontract tussen een leenheer en een leenman.
Ze maken allemaal namelijk beloftes aan elkaar. De leenman belooft de leenheer bij te staan in raad en daad, dat wil zeggen hij zal hem bijstaan in rechtszaken en in erezaken (raad), en hij zal hem bijstaan in oorlogszaken (daad).

Met dank aan Dahante.


Moge de Mede u welbekomen,



Vrouwe Tanwen



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>