Editie 73 | Bladzijde 4 22. feb 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


22 februari 2009,
De competitie is in volle gang... kijk snel op pagina 2 voor de top 10!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes




Graag nog een schrijver voor deze rubriek!!!!!!!!!!!










Aardappelen, knolselderij en pastinaak uit de oven (4 personen)




Ingrediënten:


1 kg aardappelen
1 kg knolselderij en pastinaak
100 g ganzenvet
8 teentjes knoflook, in de schil
3 takjes rozemarijn, gehakt
3 takjes tijm, gehakt 1 kg aardappelen
1 kg knolselderij en pastinaak
100 g ganzenvet
8 teentjes knoflook, in de schil
3 takjes rozemarijn, gehakt
3 takjes tijm, gehakt



Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Schil en was de aardappelen, knolselderij en pastinaak en snij ze in ongeveer even grote stukken. Kook alleen de aardappelen ca. 10 minuten in ruim water. Doe de gekookte aardappelen met de knolselderij en de pastinaak in een ruime ovenschaal. Verwarm in een pan het ganzenvet tot vloeibaar en voeg de knoflook en kruiden toe. Haal van het vuur en giet het vet met knoflook en kruiden over de aardappelen, knolselderij en pastinaak en meng alles goed. Bestrooi met 1 eetlepel zeezout en bak goudbruin en knapperig in de voorverwarmde oven (ca. 30 minuten).




Smakkelijk eten!


Bigmamma






Gezegdenhoekje



'Stinken'


Het lijf is een raar iets. Als je het een tijdje niet wast dan ontstaat er een soort van micro-biocultuur. Deze is niet zichtbaar maar wel met de neus waarneembaar voornamelijk door andere mensen. Het rare is trouwens, dat als je dan wél een keer zeep gebruikt, je de volgende dag echt smerig stinkt. Zelfs je eigen neus gaat dan in shock.

In Nederland in de Middeleeuwen was het gebruikelijk om één keer in het jaar in bad te gaan. Dit was meestal in mei. Een gezellige familiebaddag. Met z’n allen in hetzelfde bad én badwater! Kan je nagaan hoe lekker schoon het water was na 1 vader, 6 broers, 1 moeder en 4 zussen. Geen wonder dat de jongste ofwel de baby soms ‘kwijt’ was en met het badwater werd weggegooid.
(Maar blootgesteld aan al die veelheid van viezigheid kregen de mensen wel een weerstand waar men tegenwoordig jaloers op zou zijn.)

Het enige nadeel was dat men in de trouwmaand juni al weer wat begon te stinken. De bruid zag er dan wel beeldig uit maar had een geur die niet overeenkwam met haar schoonheid. Om dit op te lossen vond met het bruidsboeket uit. En het kleurde nog aardig bij het jurkje en de neus had er ook nog wat aan!

Niet in alle landen was men onbekend met het bad. In Ierland was het een gewoonte om een dagelijks bad te nemen.

Het is maar wat men gewend is.



Moge de Mede u welbekomen,



Vrouwe Tanwen



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>