Editie 74 | Bladzijde 4 1. mrt 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


1 Maart 2009,
Alweer een nieuwe maand.. voelen jullie de lente al komen?
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes




Graag nog een schrijver voor deze rubriek!!!!!!!!!!!










Schorseneren




Ingrediënten:


0,8 - 1 kg schorseneren
scheut azijn
zout
scheut melk
1 citroen
3 takjes basilicum of peterselie
1 tl. (grove) mosterd
3 el. olijfolie
versgemalen peper
75 g veldsla




Bereiding:

Schil de schorseneren met een dunschiller (doe eventueel plastic handschoenen aan).
Leg de geschilde schorseneren direct in een bak met water waar een scheut azijn aan is toegevoegd. Snij de schone wortels in stukken van 5 centimeter en kook deze in een pan met water, zout en een scheut melk in circa 20 min. gaar. Boen intussen de citroen schoon en rasp er 1 theelepel gele schil af. Pers de citroen uit. Hak het basilicum en meng (in een blender of keukenmachine) 1½ eetlepel citroensap met het citroenrasp, de basilicum, mosterd en olijfolie tot een mooie dressing.
Breng de dressing op smaak met zout en peper. Doe de schorseneren in een vergiet en giet er koud water over. Laat de schorseneren uitlekken en leg ze in een schaal. Schep de veldsla en dressing er luchtig door.



Smakkelijk eten!


Bigmamma






Gezegdenhoekje



'Haverklap'


Om de haverklap kom ik woorden tegen waarvan ik mij afvraag waar ze vandaan komen. Zo ook 'haverklap'.

De originele vorm van de uitspraak is: 'om een haverklap'.
Verder heb ik twee verhalen gevonden. De eerste is dat het klap een verkorting is van klapvlies, dat 'zaadhulsel betekent. Dus een kleinigheid. Om een haverklap zou dus kunnen betekenen 'om een kleinigheid.'

Meer plausibel vind ik deze uitleg: Het is een verbastering van de Friese uitdrukking "om in aveklap". De Friezen gebruikte 'in' voor 'een'.
Klap of klappen betekende eigenlijk het luiden van de Avemariaklok. In de volksmond 'Ave' genoemd. Deze klok riep op tot het bidden van het Ave Maria of Angelus. Aangezien men in de Middeleeuwen werk maakten van het geloof gebeurde dat drie maal per dag: om zes uur 's ochtends, om twaalf uur 's middags en om zes uur 's avonds. En dat ook nog elke dag van de week!

En een Ave Maria of Angelus bidmoment bestond uit: een aankondiging met drie klokslagen. Dan werd er een weesgegroetje gebeden (2x)Daarna bleef de klok twee minuten luiden en bad men nog een afsluitend gebed.

(In de loop van de jaren is 'Ave' verandert in 'Haver'. Ook wel logisch, zeg het maar een paar keer hardop en snel achter elkaar.)

In de Middeleeuwen moest je dus echt om een haverklap naar de kerk!

Moge de Mede goed smaken, na het gebed natuurlijk.



Vrouwe Tanwen



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>