|
Editie 75 | Bladzijde 6 |
12. feb 2025 AD |
|
|
<<< vorige
Inhoud
8 Maart 2009,
Alweer editie 75... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes
|
|
Ome Kilo's BeursBabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Dag lieve kapianertjes,
Jullie eigen ome Kilo heeft de afgelopen week weer eens de beurzen in de gaten gehouden, zoals jullie van hem inmiddels wel gewend zijn, en kwam tot een aantal opvallende conclusies.
Het is heel duidelijk dat er een nieuwe interesse in de geroosterde ganzen is gekomen. Door het wegvallen van enkele grote producenten en een dumpert die bijna dwangmatig lang bijzonder lage prijzen hanteerde waardoor de prijs in de statistieken telkenmale bedroevender werd, was het aanbod enorm afgenomen. En dat, zo weten we allemaal, betekent een nieuw gat in de markt. Een ondernemende stad zag dit gat ontstaan en is er met succes ingesprongen. Het aanbod verdubbelde bijna en ook de prijs klom naar een niveau dat wij al lange tijd niet meer hebben gezien. Op de zaterdag stonden onze geroosterde vrienden zelfs maar liefst op [ct]458,91! Daarmee lijken ze terug te komen op het oude niveau waarbij enkele malen de plafondprijs van [ct]487,80 werd behaald en alle producenten van geroosterde ganzen sneller de kapiaanse daalders hun kant op zagen komen rollen dan zij het uit konden geven.
Een positieve noot was ook wel nodig deze week want op veel fronten zagen we toch kleine, en soms ook grotere, terugvallen. Na een stevige terugval in het begin van de week duurde het de geitenhoeders bijvoorbeeld vijf dagen om de prijzen van hun product weer boven de [ct]300,00 te krijgen. Een product in prijs laten zakken is een makkie maar constructief bezig zijn kan erg veel moeite kosten, zo vonden zij uit. Maar het zijn koppige lui en dankzij hun doorzettingvermogen gaat het nu weer de goede kant op.
Maar ook, inmiddels traditionele, producten van producenten die vrijwel standaard aan de plafondprijs verschijnen, hadden zware tijden. De producenten van dons beddegoed en wildgebraad kregen geheel onverwacht te maken met dalingen varierend van enkele kapiaanse centjes tot enkele honderden kapiaanse daalders! Gelukkig wisten de haakbusproducenten ook een traditie te behouden en bereikten zij op de woensdag weer eens de prachtprijs van [ct]4.819,28. Hopelijk weten ze de prijs in de komende week eens dagelijks boven de [ct]4.000,00 te houden, dat zou voor alle producenten van dit prachtige product een goede zaak zijn.
Deze week wou jullie ome Kilo overigens eens enkele buitengewone specialisaties onder zijn loep nemen. We hebben het hier over de producten uit de karavanserij, een gebouw dat beschikbaar komt nadat jullie de rang van burger hebber bereikt. Het betreft hier specerijen, zout, wierook en zijde. Het productieproces van al deze producten vertoont veel overeenkomsten maar is toch, vanzelfsprekend, voor elk product uniek.
Zo vereist de productie van elk individueel product uit de karavanserij karren en paarden, maar de andere twee producten die benodigd zijn, elk product vereist vier ingredienten, zijn anders. Al zijn er voor zijde, wierook en specerijen ook ham nodig. U zult dus begrijpen dat de productie van elk karavanserij product een gecompliceerde productielijn vereist. Veel steden die zich met deze producten bezighouden kopen dan ook een deel van de benodigdheden in. Het produceren van de benodigdheden is dan ook voor startende ondernemers een goed begin van een glanzende carriere in Kapi-Regnum, er is immers een constante vraag. In veel kijkvensters kunt u dan ook de inkooplijsten van steden terugvinden.
Maar wat leveren deze producten nu eigenlijk op op de locale markten? Vraagt u zich ongetwijfeld af. Vandaar dat jullie eigen ome Kilo daar eens extra naar gekeken heeft deze week.
Wierook levert het minste op op de locale markt, namelijk [ct]0,00. Het wordt enkel en alleen geproduceerd om te worden geleverd aan de Kathedraal. Dat is een speciaal gebouw dat later tot jullie beschikking komt en dat na de levering van producten, waaronder dus ook wierook, terugbetaalt in status. Op de grote markt is het echter al vanaf [ct]100,00 beschikbaar en daarmee is het veruit het goedkoopste product uit de karavanserij. Zo goedkoop dat men zich af kan vragen of de aanbieders geen verlies draaien op hun productie.
Zijde daarentegen levert ruim [ct]1.200,00 op op de locale markten. Een heel goede prijs voor een product dat zoveel werk vereist. Daarnaast is het te verwerken tot gewaden die op hun beurt weer zo'n [ct]900,00 opleveren op de locale kledingmarkten. Dat lijkt weinig in verhouding tot het benodigde zijde, maar omdat er per gewaad maar 0,1 baal zijde nodig is, is het rendement op een baal zijde zo dus bijna 6,5 maal hoger! De productieketen is echter ook weer iets langer.
Specerijen heeft een aanzienlijk lagere opbrengst. In de afgelopen week hebben we kunnen zien dat dit product ondanks wisselde aangeboden hoeveelheden en kwaliteit dagelijks [ct]952,38 opbracht. En oplettende lezertjes weten wat deze symptomen inhouden.... Jullie raden het al, de plafondprijs!
En ook de rakkers die het benodigde zout voor ons mooie Kapi-Regnum maken weten hoe het hoort. Hoewel dat aangeboden hoeveelheid en kwaliteit ook daar enige schommelingen vertoonde stond de prijs rotsvast op [ct]1.208,46. Ook daar is dus weinig reden tot klagen. Het zout is overigens nodig voor de productie van pekelvlees. Evenals specerijen die ook daarvoor kunnen worden gebruikt. De prijs van pekelvlees is echter aan zulk hoge schommelingen onderhevig dat het een dappere ondernemer, of een heel slimme natuurlijk, is die daar zijn of haar handen aan durft te branden.
Maar voordat u massaal overstapt op de producten uit de karavanserij is het verstandig om te kijken wat er allemaal voor nodig is. Elk product vereist karren en paarden. Beide zijn eenvoudig en snel te produceren, al vereist een flinke productie paarden een enorm hoge productie knollen. En dan zijn er nog eens ham, honing, jenever, kruiden en tapijten die allemaal een plekje in de verschillende productielijnen innemen. Daarnaast zijn al deze producten ook nog eens individueel te verkopen. Dus, zoals zovaak in Kapi-Regnum, is geduld een schone zaak. Om alles maar meteen te gaan maken is immers vrijwel onmogelijk.
Mocht u zich in de moeilijke, maar winstgevende, markt van karavanserijproducten willen begeven, begin dan onderaan. Knollen voor varkens. Kruiden voor ham of jenever of honing. En tapijten alleen als u een heel grote productie van wol heeft. Ondertussen kunt u dan de gemaakte producten weer verkopen op uw locale markten en toch al snel een flinke kapiaanse daalder daaraan verdienen. Daarmee kunt u uw productielijnen langzaam uitbouwen terwijl u onderweg de kennis opdoet en relevante onderzoeken laat verrichten in de meesterdiplomaat, alleen zo wordt u een succesvolle handelaar in karavanserijproducten. In deze producten, en alle andere die ons mooie Kapi-Regnum rijk is natuurlijk.
Volgende week gaan we eens kijken naar de dorstlessers van Kapi-Regnum. Het immer populaire bier maar ook de mede. In een donker steegje fluisterde een geheimzinnige gedaante in de oren van jullie ome Kilo dat een stad zich daarin wil specialiseren. En laat nu toevallig de locale honingkoning op zoek zijn naar een vaste afnemer! De mogelijkheden laten zich raden en in spanning zullen we dan ook komende week de statistieken nauwkeurig volgen. Tot dan!
Een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
![](http://www.hp-lexicon.org/images/rj/rj_castle.gif)
|
|
|
|
|