Kardoensoep
Omschrijving:
Oorspronkelijk recept uit de tijd van de bijbel. Kardoen wordt geteeld voor de jonge, gebleekte bladstelen. De smaak is een kruising tussen artisjok en asperge. Gestoofde kardoen is lekker in combinatie met kastanjes of walnoten. Hier het recept voor een al eeuwenoude soep.
Ingrediƫnten:
1 kg kardoen
1 grote fijngehakte ui
2 el olijf- of plantaardige olie
4 el volkoren tarwemeel
2,5 l kippen- of runderbouillon (eventueel van tabletten - dan het zout weglaten)
2 tl zout
3 el azijn
korianderblad
Voorbereiding:
Was de kardoen en verwijder grote stekelige draden en groene uiteinden.
Snijd de kardoen in kleine stukjes.
Bereiding:
Fruit de ui in een grote soeppan in de olie glazig. Voeg de stukjes kardoen toe en roer alles door elkaar.
Voeg het meel toe en roer 3 minuten krachtig.
Voeg bouillon, zout en azijn toe.
Laat de soep met het deksel op de pan 1,5 uur zachtjes koken, tot de stukjes kardoen zacht zijn. Garneren met korianderblad.
Smakkelijk eten!
Bigmamma
|
|
Gezegdenhoekje
'heftig'
Het heft in handen nemen.
Een ridder heeft de situatie onder controle als hij zijn geliefde wapen in zijn hand (bij een caymore, zijn handen) heeft. Natuurlijk dan wel bij het heft van het zwaard. Klaar om toe te slaan.
Gaf hij het zwaard aan een ander, omdat hij gewond was, andere verplichtingen had of te oud, dan gaf hij "het heft uit handen". En liet iemand anders het klusje opknappen.
Moge de mede u welbekomen,
Vrouwe Tanwen
![](http://insiemefacile.provincia.savona.it/immagini/img_big/Mallare4.jpg)
|