|
Editie 76 | Bladzijde 6 |
12. feb 2025 AD |
|
|
<<< vorige
Inhoud
15 Maart 2009,
Alweer editie 76... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes
|
|
Ome Kilo's BeursBabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Waarde kapiaanse edellui,
Zoals beloofd heeft jullie eigen ome Kilo deze week de dorstlessers van Kapi-Regnum eens eventjes wat extra bestudeerd en tot zijn grote schrik zag hij dat maar liefst vier van de zes daarvan alcohol bevatten! Het verbaasd hem dan ook niets dat er zoveel agressie was in het woud. Gelukkig is dat nu gesloten. De vertroebelde geesten zorgen echter ook voor veel routine bij de dranken. Gelukkig is er echter wel veel smaakvariatie beschikbaar. Laten we daar maar eens naar kijken.
Als eerste is er natuurlijk dorstlesser nummero uno, het water. Het water is onbeperkt verkrijgbaar via het koninklijk magazijn beheer waar het [ct]0,24 per emmer kost. Met een eigen bron kost het [ct]0,02 per emmer. Toch kiezen veel steden ervoor om het water via de kapiaanse groothandel in te kopen. Via de grote markt en via contracten wordt er ook druk gehandeld in water. Op die manier kost het over het algemeen [ct]0,23. Meer dan [ct]0,24 betalen voor water is vanwege de onbeperkte hoeveelheid van het koninklijk magazijn beheer zonder van uw kapiaanse daaldertjes en kan zelfs als een verdachte transactie worden gezien! Qua fluctuaties op de beurs is water dus verre van interessant.
Melk is de tweede, en laatste, dorstlesser op de kapiaanse markt die geen alcohol bevat. En voor sommige steden is het de witte motor van de locale economie. Dagelijks vinden er zo'n 3,4 miljoen pakken melk de weg naar de dorstige kapiaanse burgers. De prijs van een pak melk is redelijk stabiel en is zo'n [ct]85,00 met een kwaliteit van 14,5. Er lijkt weinig beweging te zitten in de markt en dat is jammer. We willen immers allemaal stijgende lijnen zien in de statistieken. Maar wellicht dat de melkboeren en -boerinnen zich ertoe kunnen zetten weer eens de schouders eronder te steken en eens constructief bezig te gaan. Enkele maanden geleden hebben zij een poging gewaagd en de melkprijs is sindsdien met [ct]5,00 gestegen maar daarna leek de interesse onterecht verdwenen. Dat zien we wel vaker met producten waarbij de kostprijs te verwaarlozen is, men is sneller tevreden met het resultaat. Maar er zit meer in!
Al sinds jaar en dag staat het veel kapiaanse edellui tegen om wijn te maken. Niet dat de kapiaanse bodem niet geschikt zou zijn, deze is juist uitermate geschikt, alleen blijft men stug volhouden dat druiven los meer opleveren dan verwerkt tot wijn. Dat idee heeft een uitermate simpele oplossing, de prijs van wijn moet omhoog. Als we er gelijk een kleine berekening op los laten, dan zien we dat de prijs van wijn (20 maal [ct]49,50) plus (0,1 maal [ct]245,00) plus ongeveer [ct]10,00 is [ct]1024,50 moet zijn. Dat is de prijs van druiven maal twintig met de prijs van een tiende vat en de productiekosten. Let wel, dit is bij benadering. Momenteel staat de prijs echter op zo'n [ct]315,00. Maar vanuit betrouwbare bron weet jullie ome Kilo dat er twee steden flink mee aan het werk gaan. En dat zal ook wel nodig zijn want de prijs moet flink omhoog.
Van de druivenwijn stappen we over naar de honingwijn, mede. Vanaf volgende week gaan we daar spectaculaire veranderingen meemaken zo is mij beloofd, en dat kan makkelijk in een markt waar nog geen 100.000 vaten per dag worden aangeboden. Ook de kwaliteit is nauwelijks de moeite waard. Deze zit tegen een krappe acht, een kwaliteit die elke brouwer redelijk snel kan behalen, zeker met aangekochte vaten en honing van redelijke kwaliteit. Het rendement is overigens erg hoog. Als u alles zelf produceert, vanzelfsprekend, maar ook als u vanwege het complexe productieproces besluit een aantal benodigdheden aan te schaffen. En, en dat is helemaal interessant, mede is voor zover jullie ome Kilo weet het enige product waarbij de koning van Kapi-Regnum de plafondprijs al eens heeft bijgesteld naar boven. Reeds in de eerste maanden van het bestaan van Kapi-Regnum werd de plafondprijs behaald en gehandhaafd, vandaar. Een nieuwe uitdaging voor de nieuwe generatie medebrouwers dus om de nieuwe plafondprijs te bereiken. In spanning wachten we dan ook af wat er de komende week zal gebeuren.
Een stapje eenvoudiger dan mede is jenever. De kruiden die nodig zijn voor de productie van honing worden nu direct gebruikt voor deze drank die vroeger door onze engelse collega's wel spottend "dutch courage" werd genoemd. Vanwege de ietwat eenvoudigere productie zult u begrijpen dat jenever een populairder product dan mede is, het aanbod schommelde afgelopen week echter tussen de 112.000 en de 190.000 vaten. De prijs van een eenvoudiger product is uiteraard ook lager dan de prijs van een complex product. De prijs van jenever met een gemiddelde kwaliteit van zo'n 9 zat was zo'n [ct]360,00. Er was echter wel een positieve uitschieter naar de [ct]390,00. Wellicht dat er een producent is die niet genoegen neemt met de routineuze winsten en heeft besloten om de prijs drastisch te verhogen om zo het maximale rendement te bereiken. Een instelling die jullie eigen ome Kilo altijd zeer weet te waarderen!
Tot slot het fundament van de kapiaanse dorstlessers, het bier. Bier is door de verrassend eenvoudige productie, waarbij een boerderij van honderd vierkante meter precies genoeg graan levert voor een brouwerij van honderd vierkante meter en daarnaast al snel een prima nettowinst marge levert, zonder meer het meest populaire product in Kapi-Regnum. Dagelijks worden er miljoenen vaten verhandeld. Op vrijdag vonden er zelfs bijna 21 miljoen vaten de weg naar de kapiaanse burgers, een nieuw record! En bij bier horen natuurlijk grote verhalen. Zo kan men in "De Waag" de opschepperige verhalen aanhoren over steden die vrijwel elk individueel verantwoordelijk zijn voor de aangeboden hoeveelheid en waarbij de prijzen tot wel boven de [ct]400,00 reiken. Helaas komt dit niet helemaal met de waarheid overeen en lijkt het wel alsof de kapiaanse polderpils de werkelijkheid enigszins vertroebeld. Ondanks alle verhalen wil het maar niet lukken de prijs drastisch te verhogen, in tegenstelling tot onze buren die dat wel kunnen. De prijs van bier blijft schommelen rond de [ct]250,00 met een gemiddelde kwaliteit van 16. Hoewel het dus een uitermate winstgevend product is, lijkt het ook hier dat de kapiaanse edellui de juiste instelling missen om het maximale rendement te behalen. Niettemin is het kapiaanse polderpils voor veel steden en dorpen een uitstekende bron van inkomsten, maar enig doorzettings vermogen kan voor alle schatkisten wonderen verrichten en omdat te beseffen is een heerlijk heldere handelsgeest noodzakelijk. Proost!
Hoewel er dus flink gedronken wordt in de dorpen en steden van Kapi-Regnum, lijkt er een zekere routine te zijn die het verhinderd dat de prijzen van de dranken door blijven groeien tot de waarden waarbij het werk het rendement oplevert dat het verdiend. Het doorzettingsvermogen levert echter wel het rendement op dat het verdiend en kan dus duidelijk beter. Gelukkig zien we af en toe een ondernemer zich extra inspannen voor een product en daar mogen we blij mee zijn, het zijn immers die handelaren die de markt van Kapi-Regnum in beweging houden danwel proberen te brengen, en daarvan kunnen we allemaal profiteren.
Een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
![](http://www.hp-lexicon.org/images/rj/rj_castle.gif)
|
|
|
|
|