|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
23 Maart 2009,
Alweer editie 77... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en het gezegdehoekje
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het interview en een productverslag uit boerendorp
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina de nieuwe rubrieken van ome kilo en de gildes
|
|
Productnieuws uit Bubbelstad
Hallo allemaal, door het schitterende lente weer deze week had ik mijn fiets genomen en er eens opuit getrokken. Ik had eens tussen al mijn velden en boomgaarden gefietst. Het was al een eindje later, en ik was al wat moe en daar in de verte stond een bankje. Ik was er even op gaan rusten. En ik zat rustig rond te kijken en opeens kwam er een oud vrouwtje langs mij zitten en zij had een emmertje bij. En in dat emmertje zaten rode ronde dingen. Ze zag mij kijken om te zien wat er in zat. En ze liet het kijken, het waren natuurlijk kersen. Ze was zo lief dat ik er een paar mocht van opeten. Het werd al later en ik ging terug naar mijn stad en stopte eens langs mijn fruitplukkerij om wat meer informatie te krijgen over kersen. En ik heb er heel wat over geleerd en ik wil jullie het volgende leren hoe je kersen moet maken:
Benodigdheden:
° 10 emmers water
° 0.12 kapiaanse muntjes om de productie kosten te vergoeden.
Je ziet de kersen zijn dus helemaal niet duur om te maken. En met dit recept kan je ook de volgende soorten fruit maken:
° appels ( productieprijs 0.11 ¢τ)
° druiven ( productieprijs 0.12 ¢τ)
° peren ( productieprijs 0.12 ¢τ)
° bessen ( productieprijs 0.10 ¢τ)
° noten ( productieprijs 0.11 ¢τ)
Fruit is ook een zeer populair product en verdient daarom ook zeer goed.
Zo dit was het weer voor deze week, en je weet voor vragen mag je altijd een igm’pje sturen naar blubbelstad.
Met vriendelijke groeten,
blubbelstad
|
|
Deze week heeft onze razende reporter Lord DrinkAlot, een speciale gast geintervieuwd!
Aangezien ik als Sjoernalist van de Kapi-Krant niet gehouden ben aan regels, mag ik iedereen interviewen die maar op mijn pad komt. Eigenlijk zou dit deze week Malinwa25 zijn geweest. Echter kwam een veel interessanter figuur mijn pad op: Jean- Luc Pierre Claude du Poisson.
In een rookvrije kroeg – omdat roken ongezond is en tabak pruimen niet – vroeg hij in zijn beste Nederlands of hij aan mijn tafel mocht aanschuiven.
Om geen ruzie met de redactie te krijgen dat er Engelse of Franse woorden hier worden gedrukt – wat overigens discriminatie van wereldtalen is, maar dat terzijde – zal ik trachten om zijn franse grappen zo goed mogelijk te vertalen voor U.
'Tuurlijk mag U hier zitten. Ik ben LordDrinkALot, sjoernalist van Kapi”
“Gegroet. Ik ben Jean-Luc Pierre Claude du Poisson, uit Frankrijk”.
“Ik zal je maar Jean noemen, met uw permissie”
“Maar natuurlijk mon ami, U mag dat.”
“Kijk. Zo amicaal zijn wij hollanders niet. Je zegt niet gelijk vriend als je aanschuift. Laten we elkaar eerst uithoren ofzo. Waarom deze tafel? De hele kroeg is leeg.”
“Vandaar mon ami. Ik schuif graag aan bij hen die een verhaal willen vertellen.”, zei hij terwijl hij een glas wijn – die door de ober was neergezet – aan zijn lippen zette.
“Wat is jouw verhaal?”, vroeg ik. Je moet vaak een vraag met een wedervraag beantwoorden.
“Sommige bronnen zeggen dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april.”, brabbelde hij, terwijl ik een slok nam van mijn bier.
“Dus?”
“Met de verandering van het kalendersysteem werd nieuwjaar verplaatst naar 1 januari.
Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen uitnodigingen voor niet gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.”
“Meen je niet !”
“Mais oui! Mon Ami”, zei Jean-Luc Pierre Claude du Poisson. “In Frankrijk heette dit poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt het April Fool's Day genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Dyen' Doeraka, letterlijk vertaald: de dag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.”
Even lag ik onder mijn kruk van het lachen. Dit wist ik echter niet, maar nu moest ik dit opschrijven – vrij snel overigens - voor de lezers van de krant.
Ik ging thuis even opzoek naar Wikipedia en vond uit dat het klopte..
Dat het bovenstaande verhaal klopt is onwaarschijnlijk, de 1 aprilgrap wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, dus voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1539 te Gent, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden doorziet. De geschiedenis gaat dus tenminste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een hogere ouderdom.
Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien in de Germaanse mythologie (Loki) of in de bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.
Wat het ook moge zijn. 1 APRIL....Kikker in de BIL !
|
|
|
|