Editie 108 | Bladzijde 6 29. nov 2009 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant! Doe mee aan de gedichten competitie, op pagina 3. Of doe mee met de nieuwe gilde competitie. Hoe dan ook, veel succes!





Inhoud


29 november 2009,
Alweer editie 108... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Gilde Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de Dicht competitie

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De redactie




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Dag lieve Kapianertjes,
deze week was jullie eigen ome Kilo eventjes in Frankrijk. U weet, hij is op zoek naar een nieuwe productielijn voor het dorpje dat jullie zo goed kennen, "De Bankzitter," en is dus regelmatig te vinden op verschillende tentoonstellingen en conferenties.

Vanzelfsprekend wat ervoor gezorgd dat er iemand de planten water zou geven, de werknemers zou aansturen, de producties draaiend zou houden, de statistieken zou noteren en de huisdieren van eten zou voorzien.

Bij terugkomst van de noodzakelijke vergaderingen over de diverse nieuwe opties en mogelijkheden bleek het juist dat de laatst genoemde zich ook met de statistieken hadden bemoeid. Ze hadden er een nestje van gemaakt en een gedeelte als voedsel gebruikt!

Tot mijn grote spijt daarom ditmaal niet een "Ome Kilo's Beursbabbels" in de vorm waarin jullie deze gewend zijn. Maar wel een aangepaste versie speciaal gericht op knollen. Knollen zijn immers de drijvende kracht achter erg veel kapiaanse producten waaronder het huidige gildecompetitieproduct banken. Er is immers leer nodig voor banken en dat komt van geiten en dat komt van... jawel knollen.

Behalve voor banken kan het leer ook voor schoenen worden gebruikt, een product dat wij reeds enkele malen hebben besproken in eerdere beursbabbels. Met de toevoeging van wat hout en werktuigen kunt u snel en tegen een redelijk stabiele prijs een paar schoenen maken. Van elke bundel leer maakt u maar liefst 5 paar schoenen. Omgerekend kost elk paar schoenen u dus omgerekend 4 knollen. Er is immers maar 1 geit nodig voor een vel leer en dat kost 20 knollen. Schoenen maken is dus een efficiente manier om uw knollen voorraad te gebruiken.

Oorlogsrossen, daarentegen, is een zeer inefficiente manier om met uw voorraad knollen om te springen. Niet alleen vanwege de 5(!) vellen leer, dat dus 100 knollen kost, maar ook omdat de betreffende knol zelf al goed genoeg is voor de consumptie van maar liefst 300 knollen. We kunnen dus gerust stellen dat de productie van oorlogsrossen een hobby is. Niet dat er geen uitstekende resultaten mee worden behaald overigens. Een stadhouder die gespecialiseerd is in oorlogsrossen is Apix uit Aersegock. Voor informatie over dit knollenverslindende, maar ozo interessante, product kunt u zich altijd tot hem wenden.

Ham is lange tijd, onterecht, het buitenbeentje geweest van de slachterijproducten. Waar pekelvlees, wildgebraad en geroosterde ganzen reeds lange tijd tegen of op de plafondprijs zaten, wisten de hamproducenten deze niet of nauwelijks te bereiken. Gelukkig is deze impasse nu verbroken. Mede door de inzet van knuffelbeer Frank mag onze vrijwel altijd trouwe monnik reeds enkele weken de ham aan de plafondprijs noteren. Voor ham zijn varkens nodig die 40 knollen kosten. Voor ham is echter slechts 1/5 varken nodig waardoor uw investering in knollen neerkomt op 8 stuks per ham. Als u de knollen zelf maakt, dan levert elke knol u dus als snel 200 maal de kostprijs op!

Ook melk is een echt knollenproduct. Erg onderschat maar makkelijk te maken. Deze week wisten de melkboeren zelfs het niet eerder vertoonde bedrag van [ct]132,97 te noteren in de statistieken. En met de enorm lage productiekosten is dit zeer het overdenken waard. De investering bedraagt immers slechts 2,1 knollen, 1/10 geit en 1/10 knol. En aan de productiekosten zal het niet liggen, die liggen op enkele kapiaanse centen per knol.

Uiteraard zijn er veel meer eindproducten in ons mooie Kapi-Regnum die de knollen gebruiken als ingredient ergens in de soms zeer productielijnen. We hebben bijvoorbeeld ook alle karavanserijproducten, de meest complexe producten in ons koninkrijk, en ook zeer winstgevend, die knollen als noodzakelijk zien in hun productieproces. Maar om goed voorbereid te beginnen met het opbouwen van uw vermogen is het voor de startende ondernemer van belang om eenvoudig te beginnen.

Door u in eerste instantie te richten op geiten of varkens, die beide op de locale boerenmarkten kunnen worden verkocht en met immer stijgende prijzen staan op de wel bekende grote markt, waarbij u goed moet letten op de schandalig hoge marktcommissie, kunt u zich als startende knollenondernemer het beste voorbereiden op de mogelijkheden die u straks tegenkomt. Met slechts een meesterherbalist en een meesterfokker zult u merken dat u al snel de kwaliteit van uw producten kunt laten toenemen.

Let bij de verkoop op de locale boerenmarkten wel op dat u minimaal de marktconforme prijzen kunt hanteren. Mocht dit niet het geval zijn, kies dan voor verkoop aan een andere stad terwijl u van de gelegenheid gebruik maakt om uw boerenmarkten te voorzien van wat extra verkoopoppervlakte.

De verkoop die niet plaatsvindt op uw locale markt, omdat deze natuurlijk in uitbouw staat om nog betere resultaten te kunnen behalen in de toekomst, doet u het beste op het forum of de chat. Veel aanbieders en opkopers vinden elkaar daar. Ook zijn er op de chat altijd mensen die u kunnen helpen met de marktconforme prijzen of eventuele opkopers van uw product. Wat u vooral niet moet doen is zonder meer uw waar op de grote markt plempen. Op die manier betaald u meteen 10% marktcommissie over de prijs die u wilt behalen zonder dat u ook maar iets heeft verkocht.

Mocht u kiezen voor de grote markt als verkoopplaats voor uw dure waar, zet er dan slechts een klein gedeelte van uw voorraad neer. Wacht op een eventuele kopen en benader deze na de aankoop. Dikke kans dat u zo een goede handelspartner vindt. En zo bespaard u natuurlijk ook de marktcommissie en betaald u alleen de transportkosten. Vissen heet deze truc.

Wat u ook van plan bent te gaan doen, doe het met beleid. Bereid u goed voor op de overstap naar een ander product door relevante onderzoeken van te voeren uit te voeren en te investeren in marktgebouwen die u in de toekomst van plan bent te gaan gebruiken. Zo kunt u uw dorp waarmee u de kapiaanse centjes in eerste instantie bij elkaar moet zien te schrapen in korte tijd zien uitgroeien tot een winstgevende onderneming.



Tot volgende week en natuurlijk....

een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"

julie eigen fijne trouwe ome Kilo.











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>