Editie 112 | Bladzijde 6 12. jan 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


10 januari 2010,
Alweer editie 112... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Kilo's column

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Gegroet waarde kapiaanse vrienden en vriendinnen,

koning winter lijkt nu ook ons mooie Kapi-Regnum in zijn greep te houden. Alle fruitsoorten hebben ernstig te lijden onder het winterse weer. Alle fruitsoorten? Nee, alleen de kersen lijken nog dapper stand te houden tegen de ijzige koude die momenteel heerscht over ons mooie land. Waar enige weken geleden de meeste fruitsoorten nog ruimschoots boven de ¢τ70,00 stonden zijn het nu alleen de kersen nog die in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik nog tegen de plafondprijs van ¢τ100,00 kunnen worden genoteerd.

Startende fruitplukkers lijken massaal overgestapt op de druiven en daar vallen op dit moment dan ook de hardste klappen. Zelfs de appeltjes, traditioneel gezien het startersproduct bij uitstek, staan hoger genoteerd dan de lekkere druifjes. Natuurlijk heeft het geen zin voor hen om nu weer volop in de kersen- of perenproductie te stappen want dan zien we alleen een verschuiving van de situatie. Een beter idee is het om zich tijdelijk te richten op de tussenverkoop, en onderwijl gebruik te maken van de situatie om de fruitmarkten eens flink uit te bouwen. Het mag dan wel koud zijn, het harde werken maakt wel weer warm.

Voor kersen, druiven, appels en ook noten zijn er inkopers te vinden op het forum bij "Producten gezocht." Fruitinkopers betalen een eerlijke prijs voor uw fruit en garanderen een constructieve verwerking van de waar. Dit zorgt voor een negatieve inflatie in de prijsstelling die wij terugvinden in de statistieken en zorgt ervoor dat u na het voltooien van de uitbouw van uw markten gebruik kan maken van wat u samen heeft bereikt. Ook al heeft u dan niet zelf een directe bijdrage kunnen leveren aan de statistieken, u heeft de tussenhandelaren wel in de gelegenheid kunnen stellen dat te doen en heeft dus wel een situatie helpen creëren waarbij een prijsstijging tot de mogelijkheden behoort.

Deze koude dagen doen de vraag naar warme kleding natuurlijk fors toenemen. Kleding is vanzelfsprekend altijd heel belangrijk in ons mooie Kapi-Regnum, we mogen immers graag pronken met de door ons nieuw verworven rijkdommen, maar in de koude winterdagen is het niet alleen de bling-bling die belangrijk is maar vooral de isolatie. Helaas lijkt het erop alsof de kledingmagazijnen de vraag niet meer aankunnen. Twee weken geleden zijn de eerste edellieden al begonnen met het inslaan van de beste isolerende kleding, zo zagen wij een plotseling stijging in de kwaliteit aan het begin van het nieuwe jaar. Waar de gemiddelde kwaliteit van kapiaanse kleding zo rond de 30 schommelt met incidentele uitschieters naar 40, zo was het gemiddelde op een mooie zondag maar liefst ruim 51! Er was op de voorgaande dag, zaterdag, dus flink gewinkeld. Want, zo weten we allemaal, onze monnik publiceert altijd de cijfers van de voorgaande dag.

Het gebrek aan hoge kwaliteitskleding heeft natuurlijk ook een bijgevolg. De prijzen zijn iets lager dan voorheen. Al blijft kleding een product met meer dan uitstekende winstmarges, de prijs kan nog wel bijna ¢τ80,00 hoger dan nu het geval is.

Het winterse weer nodigt natuurlijk wel uit tot het voor de haard drinken van versterkende dranken. Het hele middeleeuwse element van ons mooie Kapi-Regnum past natuurlijk volledig bij een middeleeuwse drank, de mede. Alhoewel het aanbod sterk schommelt is de prijs redelijk stabiel. Dat is overigens ook altijd zo geweest. Deze staat vaker wel dan niet op de plafondprijs van ¢τ645,16. Het wisselende aanbod komt natuurlijk omdat mede, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bier, een drank is die men in deze tijden vooral binnenshuis drinkt en waarbij er dus voor meerdere dagen wordt ingeslagen.

Het belangrijkste ingredient van mede is honing. En de honing is na de introductie van de kaarsen niet meer echt op het niveau gekomen van wat we daarvoor gewend waren. Dat ligt vanzelfsprekend aan het feit dat voor de productie van honing kruiden nodig zijn die in de losse verkoop vele malen meer opbrengen dan de honing. Kruiden worden tegenwoordig op de grote markt met het grootste gemak voor ¢τ40,00 verhandeld terwijl honing in de statistieken een plafondprijs heeft van ¢τ181,00. Een eenvoudige rekensom leert ons dat de productie van honing dus eigenlijk neerkomt op diefstal uit de eigen schatkist. Of, om het wat positiever te laten klinken, een sigaar uit eigen doos.

Niettemin weten we dat plafondprijzen iets zijn dat alleen bestaat in het brein van onze monnik. In werkelijkheid is het mogelijk om op uw locale markten een prijs te vragen en krijgen die de plafondprijs ruimschoots overschreidt. Zo worden er dagelijks miljoenen vissen verkocht aan prijzen ver boven de ¢τ400,00 terwijl de monnik hardnekkig weigert om het gemiddelde in zijn statistieken hoger dan ¢τ317,46 te noteren. Het zal de wijn zijn die hem zo koppig maakt.

De honing weet de prijs van ¢τ181,00 echter slechts mondjesmaat te bereiken. Opvallend omdat dit weer juist zo uitnodigend is om eens een extra schepje honing te gebruiken als versterkertje. Zowel in de mede als in de melk. En de melk, en dan met name de warme versie is natuurlijk ook een echte drank voor de winteravond. Wonderbaarlijk genoeg is de prijs van melk al wekenlang stabiel en lijkt het haast onmogelijk om er enige beweging in te brengen.

De prijs schommelt al weken tussen de ¢τ119,00 en de ¢τ123,00. Enige positieve uitschieters hebben we gelukkig ook gezien. Zo staat de recordprijs op ¢τ134,98. En deze is kortgeleden nogmaals gesignaleerd. Echt lager dan ¢τ118,00 komt de melk gelukkig zelden. Maar in een zo groeiende economie, in combinatie met het gure weer zoals we dat deze koude dagen ervaren, wordt het zo langzamerhand wel eens tijd dat de melkboeren zich eens fors inzetten om de prijs toch met enkele daalders te doen toenemen.

In afwachting van wat we allemaal in de komende weken zullen aantreffen in de prachtige statistieken die net na middernacht vanuit het hutje achter in de kloostertuin worden bezorgd door onze monnik, wil ik tot slot gebruik maken van de gelegenheid om jullie allemaal een schitterend nieuwjaar te wensen en moge jullie beste dag van 2009 maar de slechtste zijn van 2010.

Tot volgende week en natuurlijk....

Een altijd vriendelijke groet vanuit het dorpje dat jullie zo goed kennen, "De Bankzitter,"

julie eigen fijne trouwe ome Kilo.











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>