Editie 120 | Bladzijde 5 8. mrt 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


7 maart 2010,
Alweer editie 120... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Gegroet kapiaanse edellieden,

zoals u allen weet is het uitbouwen van gebouwen een kostbare en vermoeiende zaak. Een beetje uitbouwing kan al snel een week of meer duren. Zo duurt het uitbouwen van een brouwerij met 1.000m² al snel 300 uur. Heel veel tijd bent u als constructieve kapiaanse edelman of -vrouw dan ook kwijt met het wachten totdat de werklieden klaar zijn met de uitbreiding van uw gebouwen.

Naarmate uw productiegebouwen in omvang toenemen, neemt vanzelfsprekend ook de productiecapaciteit van deze gebouwen toe. Al zien we, in tegenstelling tot de marktgebouwen, dat het vermogen per vierkante meter geleidelijk afneemt bij grotere gebouwen. Het oog van de meester maakt immers de paarden vet, oftewel onder toezicht wordt er harder gewerkt. Vrouw Tanwen, onze vroegere leermeesteres met betrekking tot spreekwoorden en gezegden had hier vast iets interessants over kunnen vertellen. Bij meer werknemers is het houden van gericht toezicht natuurlijk een beetje moeilijker. Daarentegen trekken grote verkoopgebouwen natuurlijk meer hofdames en neemt de verkoopcapaciteit van grotere marktgebouwen alleen maar toe.

In de afgelopen weken heeft jullie ome Kilo enkele postduiven met verontruste boodschappen mogen ontvangen. Ondanks dat ondergetekende immers als eerste Hofmeier van ons mooie Kapi-Regnum enige tijd de ranglijst mocht aanvoeren, zakte "De Bankzitter" immers terug tot een plaats die aanzienlijk lager ligt in de totaalwaardelijsten. Geen paniek echter, de daling is te verklaren door de aanschaf van grote partijen coins en een grote uitbouw die ervoor zorgde dat de verkoop van producten in "De Bankzitter" vrijwel geheel stil kwam te liggen met een grote daling in de ranglijsten tot gevolg.

Inmiddels zijn de eerste gebouwen echter weer van start gegaan. De brouwerijen draaien volop en ook de herbergen hebben meer klandizie dan ooit tevoren. En met het vooruitzicht op de toegenomen producties van de drukkerijen en de nieuwe schoenenproductielijn is dan ook de verwachting dat jullie ome Kilo weer snel terug komt in de hogere regionen van de harde kern van de edellieden uit Kapi-Regnum.

De toegenomen bierproductie in combinatie met de toegenomen verkoopcapaciteit hiervan zal echter van zeer beperkte invloed zijn op de statistieken van onze hardwerkende monnik. Bier, het populairste product van Kapi-Regnum, staat immers al maanden zonder uitzondering op de stoere plafondprijs van ¢τ333,33 na een strakke actie van onze Soesterknol en de Nickname-commando in samenwerking met een derde partij. Hooguit kan de productie en verkoop vanuit "De Bankzitter" bijdragen aan stabilisatie. Niettemin zorgt de bijdrage natuurlijk wel voor een mooie bijdrage aan de inhoud van de schatkist!

Waar gedronken wordt, wordt natuurlijk ook gegeten. En de meest populaire etenswaar in Kapi-Regnum is natuurlijk de ham. Verschillende steden zijn hierin gespecialiseerd. Natuurlijk zijn er Klein Aoffere, de slager van Kapi, en Malinwa25, stad der ham. Een relatieve nieuwkomer is echter Frankie de Vinger uit Aapje0801. De vinger, die zich tijdens een oude competitie rijk rekende met knollen, is inmiddels gespecialiseerd in ham en wil werkelijk niets anders meer. Niet gek als we bedenken dat ham, ondanks een plafondprijs van ¢τ430,11, vaak voor ruim ¢τ500,00 wordt verkocht op de locale levensmiddelenmarkten. Ja, zelfs een notoire stadhouder met het economisch inzicht van een bronnenbouwer wist zich door de ham te laten overtuigen van de mogelijkheden binnen ons mooie koninkrijk.

Waar de ham zo stabiel als een nederlandse premier aan het plafond blijft staan, zo is er bij het wildgebraad nog wel eens een kleine inzinking. Zo zagen we op de dag dat Zaagmans de week doormidden kwam zagen, bij u bekend als woensdag, een daling van ¢τ3,30 op de plafondprijs. Gelukkig werd deze snel hersteld door de oplettende slagers maar dat neemt niet weg dat het weer eens aantoont dat het werkelijk altijd van groot belang is om constructief te prijzen. De geringste verslapping van de aandacht kan immers leiden tot prijsdalingen. Maar laten we dit incident bij het wildgebraad maar zien als een prikkeling om de aandacht vast te houden.

Op de afgelopen zaterdag mochten wij, van het geheim genootschap der Hofmeiers, een nieuwe Hofmeier verwelkomen. Bartie, het voormalige crewlid, uit de stad Bartie wist zich door onvermoeibare inzet op te werken tot deze rang. Een knappe prestatie waarbij het u, als oplettende Kapianers, niet zal verbazen dat ook dit heerschap is gespecialiseerd in etenswaren. Bartie heeft immers een hoogste onderzoeksnivea van vis met kwaliteit 63 weten te behalen. Weer zo'n kapiaans topproduct dat we veel terugvinden bij steden uit de hogere regionen zoals madame Chery uit Cheryline, Neo uit Neophema en natuurlijk de Fer uit Denora, die overigens hard aan het werk is om de zevende Hofmeier van Kapi-Regnum te worden.

De zilveren vissen staan al maanden te schitteren op ¢τ317,46, de plafondprijs, in de statistieken. Niet gek voor een product dat met in eigen beheer gemaakte producten een kostprijs heeft en rond de ¢τ10,00. Daarmee is de vis weer zeer vergelijkbaar met het bier. Al kunnen we gerust stellen dat de verkoopsnelheid van vissen, mede door de lagere plafondprijs, ten opzichte van bier, aanzienlijk hoger ligt waardoor de nettowinsten uiteindelijk ook hoger uitvallen. In dit geval is het duidelijk de kwantiteit die een verschil maakt in het nettoresultaat van de schatkistinhoud.

Het is maar goed dat de vissen tegenwoordig met zulke goede resultaten zorgen voor de inhoud van de schatkisten overigens. Van de schrijfveren hoeven we het namelijk niet te verwachten in het huidige kapiaanse economische klimaat. Waar we de machtige schrijfveren aan het begin van de week nog op het plafond van ¢τ363,64 zagen staan, zakte de prijs in tot een zo bedroefend resultaat dat jullie ome Kilo het niet eens wil opschrijven. Maar het is onder de ¢τ300,00. Natuurlijk is daar ook een logische verklaring voor. De kapiaanse drukkerijen behoren tot de gebouwengroep met de langste uitbouwtijden. Een uitbreiding van 1.000m² kost zonder met de ogen te knipperen 500 uren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat drukkerijen minder geschikt zijn voor de startende ondernemer in verband met tegenvallende productieresultaten op de geringe productie-oppervlakte tegenover een lange uitbouwtijd in combinatie met een gering budget en een over het algemeen nog te ontwikkelen onderzoeksniveau.

Zoekende ondernemers kunnen zich in plaats van op de schrijfverenmarkt beter op de wolmarkt storten. Hoewel de wol niet locaal kan worden verkocht zien we dat er op de grote markt prijzen worden betaald die door de hoge productiesnelheid voor een goudmijn kunnen zorgen bij een slimme ondernemer met enig economisch inzicht. Zelfs met aangekochte knollen, wat de kwaliteit van het eindproduct voor een kleine ondernemer flink kan doen toenemen, is het al snel bijzonder rendabel om in deze tak van tussenproductie te stappen. Let er als startende ondernemer echter altijd op dat u voordat u begint met produceren voorzien bent van een afnemer. Door uw waar aan te bieden op de grote markt bent u ten eerste niet zeker van afname en ten tweede betaalt u daar 10% marktcommissie die u bij onderhandse verkoop gewoon in de schatkist houdt.

Om aan een afnemer te komen kunt u natuurlijk de boodschappen van de marktomroeper en het forum in de gaten houden, maar u kunt ook de vistechniek gebruiken. Hierbij biedt u een klein deel van uw waar aan op de grote markt en benaderd vervolgens de opkoper van uw product. Op die manier zijn er al veel gezonde handelsrelaties ontstaan en zoals we nu weten is vissen een heel goede manier om uw schatkist te voorzien van gulden kapiaanse daalders.

Tot volgende week en natuurlijk een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"

jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo









<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>