Editie 123 | Bladzijde 6 28. mrt 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


28 maart 2010,
Alweer editie 123... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie


'





Dag beste lezers,
Deze week bespreken we de knollen.
Knollen staan beter gekend onder de naam bieten.
Knollen of bieten heb je in verschillende soorten, lees je mee welke soorten ?

Kapi-Regnum
Knollen produceer je met 1 emmer water in de boerderij. Je kan knollen niet op eigen markten verkopen, je kan deze ook nergens leveren om statuspunten te sprokkelen, knollen zijn echte tussenproducten. In de Tuin van de Meesterherbalist kan je deze onderzoeken.

Algemeen
De biet is een plant uit de amarantenfamilie . Het is een plant met een al of niet vlezige wortel.

Er bestaan vele gekweekte vormen van:

  • Rode biet is een veel gegeten groente
  • Suikerbiet , die voor de suiker wordt geteeld
  • Voederbiet die als veevoeder wordt gebruikt
  • Snijbiet , een bladgroente die geen verdikte wortel vormt en voor de bladeren wordt geteeld.

    De rode bieten kunnen gekookt of gepekeld (koud) worden gegeten. De rode kleur in de bietenwortels is betacyanine en zorgt voor rode urine na het eten van rode bieten.

    Kroot
    De kroot of rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie. Tot dezelfde soort hoort ook de suikerbiet. De plant wordt tot 80 cm hoog. Het woord 'biet' is een Oudgermaanse ontlening van het Latijnse 'beta'. Bij de teelt van kroten kunnen verscheidene teeltperioden onderscheiden worden:
  • Zeer vroege teelt, waarbij gezaaid wordt van half februari tot half maart onder verwarmd glas, verspeend wordt in perspotten in koude of warme bak en in de eerste helft van april buiten wordt uitgeplant. De oogst valt tussen half mei en half juni.
  • Vroege teelt, waarbij in maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen half juni en 10 juli.
  • Zomerteelt, waarbij eind maart ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
  • Herfstteelt, waarbij eind april tot begin juni ter plaatse gezaaid wordt. De oogst valt in september tot in november.
  • Teelt voor conservering als kleine krootjes, waarbij in juni of begin juli dicht gezaaid wordt. De oogst valt in oktober tot in november.

    Suikerbiet
    De suikerbiet of beetwortel is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker. De plant is een kweekproduct binnen de biet . Er zijn tal van rassen, die verenigd worden in de cultivargroep Altissima. In het verleden is de suikerbiet wel beschreven als variëteit .De suikerbiet is in Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet is niet eetbaar, daar is de biet veel te hard voor. Om de suiker uit de suikerbieten te winnen vindt een complex productieproces plaats waarbij de bieten worden gesneden en gekookt en het sap wordt gecentrifugeerd. Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij die echter niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.De plant wordt tot 80 centimeter hoog, de bloemen zijn geplaatst op een steel en zijn klein, ze hebben geen opvallende kleuren. Van de suikerbiet wordt wel beweerd dat de plant meer CO2 zou wegvangen dan andere gewassen, maar dit is onjuist.

    Voederbiet
    De voederbieten zijn de bieten die op Kapi-regnum knollen genoemd worden. De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet, maar heeft een laag suikergehalte. Ze stammen uit de 18e eeuw. In 1790 wordt in het boek "Het gebruik van de Schaarsheid- of Mangelwortel" de voederbiet al uitvoerig beschreven. Vroeger werden er in Nederland en België veel voederbieten geteeld. Tussen 1861 en 1870 werd er 5700 ha voederbieten in Nederland geteeld en in 1920 was dit opgelopen tot 34000 ha. In 1948 werd er zelfs 66000 ha verbouwd en werd er onderscheid gemaakt in Rijkmakers, Groenkragen, Rosekragen, Barres, Stompvoetenen overige typen. In 2005 werd er nog maar rond 500 ha voederbieten in Nederland verbouwd. Het blad werd in de herfst vervoederd en de bieten werden voor de winter ingekuild, die in de winter aan de koeien werden gevoerd. De bieten werden niet in hun geheel gevoerd, maar met een bietensnijder eerst in stukken gesneden. De opbrengst per ha aan bieten is ruim 16000 kg drogestof en aan bladeren met kop 4000 kg en is daarmee een gewas met de hoogste opbrengst. De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maïsteelt, die bij de oogst en vervoedering minder arbeid vraagt. Soms worden de gesneden bieten gemengd met maïs ingekuild.

    Snijbiet
    De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie . Het is een bladgewas, waarvan de bladeren ode bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. De naam warmoes wordt gebruikt voor een iets andere soort, met dunnere wortels, waarvan alleen de bladstelen worden gegeten.









  • <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>