Editie 126 | Bladzijde 5 17. mei 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


17 mei 2010,
Alweer editie 126... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zevende pagina vind je: Alles over gildes


'





Dag beste lezers, opnieuw welkom in de productenrubriek van Niecke.
Deze week bespreken we de kruiden.

Dag beste lezers, opnieuw welkom in de productenrubriek van Niecke. Deze week bespreken we de kruiden. Kapi-Regnum
Kruiden worden geproduceerd met 5 emmers water en wat geduld in de boerderij.
Deze kan je verkopen op de boerenmarkt.
In de Tuin van de Meesterherbalist kan je deze onderzoeken.
Om extra statuspunten te sprokkelen kan je deze ook leveren aan het Ziekenhuis, Kathedraal en het Gemeentehuis.

Betekenis van het woord
Kruid betekent "plant", onder meer in:
  • * (keuken)kruid , een plant die in de keuken wordt toegepast
  • * kruidachtig, een plant die niet of in zeer geringe mate verhout
  • * heksenkruid , een plant die door heksen en magiërs wordt gebruikt.
  • * onkruid, planten met een slechte smaak die meestal in de moestuin de andere verstoren
  • * geneeskrachtige kruiden, planten die worden toegepast in de fytotherapie
  • * rattenkruid.


  • Algemeen

    Een kruid of keukenkruid is een plant die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.
    Er is een verschil tussen kruiden en specerijen, hoewel ze beide gebruikt worden om spijzen op smaak te brengen. Specerijen komen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat en zijn meestal niet afkomstig van kleine groene planten, zoals kruiden. Keukenkruiden en specerijen zijn hieronder in de tabel bij elkaar geplaatst.

    Keukenkruiden en specerijen
  • * A: Absintalsem, ajowan, ajuin, alant, alsem, amandel, angelica, anijs
  • * B: Basilicum, bernagie, bevernel, bieslook, bonenkruid, bijvoet
  • * C: Cayennepeper, chilipoeder en chilipepers, Chinese bieslook, citroen, citroenblad, citroengras, citroenkruid, citroenmelisse
  • * D: Daslook, djahe, dille, djeroek poeroet, djintan of djinten, dragon, dropplant, duivelsdrek
  • * E: Engelwortel
  • * F: Fenegriek, foelie
  • * G: Geelwortel, gember
  • * H: Hop, hysop
  • * I: IJzerhard
  • * J: (Gewone) Jeneverbes
  • * K: Kalmoes, kamille, kaneel, kardemom, karwij, kassia, kerrieblad, kervel, ketoembar, knoflook, koenjit, komijn, komkommerkruid, koriander, kruidnagel, kruizemunt, kummel, kurkuma
  • * L: Lange peper, laserkruid, laos, laurier, lavas of lavaselder, lavendel, lepelblad, Lievevrouwebedstro
  • * M: Maanzaad, maggikruid, marjolein, melisse, mierikswortel, mosterd, (water)munt
  • * N: Nootmuskaat, nigelle
  • * O: Oregano, orleaanboom
  • * P: Paardenbloem, papaver, papeda, paprika, peper, pepermunt, peterselie, piment, pomerans
  • * R: Rozemarijn
  • * S: Saffraan, salie, sassafras, selderij of selderie, sesam, Sint-Janskruid, smeerwortel, sojasaus, steranijs, sumak, szechuanpeper
  • * T: Tamarinde, tijm
  • * U: Ui
  • * V: Valeriaan, vanille, venkel
  • * W: Wijnruit, wortelpeterselie
  • * Z: Zoethoutwortel


  • Iedere fijnproever heeft een kruid met voorkeur, welke verkies jij ?









    <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>