Editie 129 | Bladzijde 4 9. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


9 juni 2010,
Alweer editie 129... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de Beursbabbels.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Niecke haar producten rubriek

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek


'





Dag beste lezers,
deze week bespreken we levertraan.
Dit is een item waar de meeste mensen niet zo'n goede herinneringen aan hebben.

Kapi-Regnum

levertraan wordt geproduceerd in de vissershaven.
Hiervoor heb je 0.1 vis en 5 emmers water nodig.
Levertraan is een tussenproduct en kan niet verkocht worden op eigen markten.
Het onderzoek gebeurd op de Boerderij van de Meesterfokker.
Om extra statuspunten te sprokkelen kan je deze leveren aan het Ziekenhuis.

Algemeen

Levertraan is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van schelvissen.
Soms wordt ook de lever van heilbot gebruikt.
Het is een vette olie en het bevat jodium, fosfor, vitamine A en D en is tevens één van de producten met het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren. Pure levertraan (waarbij deze standaardisatie niet heeft plaatsgevonden) is voor zover bekend niet te koop in Nederland of België.
Zuivere levertraan is een kleurloze of lichtgele olie, met een enigszins visachtige maar niet ranzige smaak en geur. Vroeger was er ook een minder zuivere kwaliteit, donkerder, met een ranzige smaak en een geur van rotte vis.
Vanwege de soms nogal onaantrekkelijke smaak wordt levertraan tegenwoordig meestal in capsules ingenomen.
Ook worden soms smaakstoffen van munt of citrusvruchten toegevoegd.

Gebruik

Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gegeven aan kinderen vanwege het hoge gehalte aan vitamine D. Daarnaast werd het gebruikt als preventie tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Eigenschappen

  • - Natuurlijke aanvulling van vitamine A en D .
  • - Het bevordert been verkalking.
  • - zorgt voor een gezondere zenuwstelsel.
  • - Beschermende de huid door de extra vitamine A.
  • - Zorgt voor de verbetering van de interne en externe mucosale.
  • - Zorgt voor Het ontwikkelen van verbeterde leverenzymwaarden.
  • - Hij neemt deel aan de vorming van progesteron (vitamine A)
  • - Zorgt voor de betere werking van calcium en fosfor (vitamine D)
  • - Minder kanker, met name borst-, eierstok-en dikke darm, volgens een studie uit 2005 door onderzoekers van de Universiteit van Californië.


  • Evolutie

    Nadat vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk en margarine toegevoegd, is de consumptie van levertraan sterk verminderd.
    Tevens raakte levertraan in de jaren zeventig uit de gratie omdat men het verwarde met walvistraan dat uit de beschermde walvis werd gewonnen. Walvistraan, verkregen door uitkoken van het spekvet van walvissen, diende echter als grondstof voor margarine.

    Let op!

    Levertraan veroudert snel omdat het gemakkelijk oxideert.
    Neem geen lever-traan in die sterk ruikt en ranzig smaakt.











    <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>