Editie 131 | Bladzijde 3 23. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


23 juni 2010,
Alweer editie 131... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie. En het raadsel van de week

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je: De beursbabbels

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je: Het interview

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: De producten rubriek




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Waarde kapiaanse handelaren,
het was weer een ontzettend drukke week op de kapiaanse handelsbeurs. Zelfs voor de Kapianers met de handelsgeest van een bronnenbouwer lag het geld werkelijk voor het oprapen in de kapiaanse straten.

Tijdens de eerste voorzichtige stapjes die wij allemaal hebben genomen bij het betreden van het kapiaanse rijk worden we bijgestaan door Tut-O-Rial, de begeleider van startende ondernemers die later ook van zich laat horen als u, wat later in uw kapi-carriere, uw stad moet voorzien van een nieuwe maand premium.

Tut leert de startende ondernemers onder ons op eenvoudige wijze de eerste stappen die nodig zijn om een succesvolle productielijn op te zetten met behulp van een fictieve geitenhandel. Het is natuurlijk dat wat veel kapiaanse handellieden overhaalt om zodra zij op eigen benen staan door te gaan met het bewandelen van deze weg. Deze is namelijk de meest vertrouwde van alle paden die mogelijk te bewandelen zijn in ons mooie Kapi-Regnum. Het zal u dan ook niet verbazen dat geiten bijzonder populair zijn bij kleine ondernemers. Geiten en fruit, want dat fruit eenvoudig te maken en ook te verkopen is, dat ziet iedereen!

Omdat geiten kunnen worden verwerkt tot leer, druiven tot wijn en appels in het proces van de geroosterde ganzen zeer van pas komen, is de tussenhandel in fruit en geiten ook erg lucratief. Gevorderde stadhouders zijn vaak meer dan bereid om diep in de buidel te tasten voor deze producten. Zo diep dat het voor veel burgervaders en -moeders van kleinere steden vaak lucratiever is om hun waar door te verkopen aan andere stadhouders dan het aan te bieden op de eigen locale markten. Dat komt natuurlijk vooral omdat de omvang van een locale markt van gigantische invloed is bij de verkoopmogelijkheid van een stad en we kunnen gerust stellen dat size does matter! Zoals altijd eigenlijk, en we weten ook allemaal dat mensen die dat ontkennen behept zijn met kleine... locale markt.

Hier is tegenwoordig een voordeel voor de kleinere ondernemers onder ons ten opzichte van de kleinere ondernemers uit de tijd dat jullie ome Kilo nog meer meneer Grammetje was. Destijds leverden geiten bijvoorbeeld nog [ct]100,00 op in plaats van de [ct]340,00 van nu. Leer kostte destijds [ct]100,00 en wie voor zijn fruit [ct]15,00 kreeg was erg tevreden. Het is dus nog nooit zo gemakkelijk geweest om snel geld te verdienen in de tussenhandel.

Het vinden van een goede afzetmarkt voor uw producten is niet altijd even gemakkelijk. Hierbij is het van groot belang om de fora, de marktomroeper en soms ook de kijkvensters van steden in de gaten te houden. Ook uw medegildeleden kunnen u vaak van goede informatie voorzien met betrekking tot goede en betrouwbare handelspartners. Tussen al die handelaren zit natuurlijk ook we leentje die zich voordoet als betrouwbare handelspartner maar dat niet is. Het is dus altijd belangrijk met grote zorgvuldigheid te werk te gaan om te voorkomen dat u met een enorm handelsoverschot zit en geen afnemer heeft.

Op de grote markt zagen we deze week een aantal producten in rap tempo in aanbod afnemen. De vis wordt bijvoorbeeld duur betaald. Het aanbod van onze zilte vrinden zo aan het begin van het haringseizoen komt vrijwel geheel uit het de magazijnen van de stad Almeria, en onder de [ct]200,00 zien we eigenlijk nog zelden vis verschijnen op de grote markt. De marges op vis zijn zijn ook bijzonder goed. Zeker omdat de kwaliteitsnetten tegen spotprijzen worden aangeboden en ook de boten niet langer het prijsniveau hebben van enkele weken geleden. Dat is natuurlijk mede omdat een tussenhandelaar zijn prijzen onaangekondigd verlaagde en de grote markt daardoor aanzienlijk veel meer aanbod te verwerken kreeg dan voorheen.

De wol daarentegen is terug van weggeweest. De prijs daarvan begint zo rond de [ct]60,00 op de grote markt en is in de tussenhandel ongeveer [ct]55,00 waard. Dat lijkt misschien alsof u, als tussenhandelaar in wol, er wellicht iets bekaaid afkomt, dat is het echter niet. Door te handelen op de grote markt betaald u per aangeboden product 10% marktcommissie over de verkoopprijs. Dat kan dus aardig oplopen en het strekt dan ook ten zeerste tot aanbeveling dat u uw prijzen goed controleert, de geringste schrijffout kan immers leiden tot grote financiele gevolgen. Maar goedkoper is het om uw waar direct per contract naar een afnemer te sturen. Dan betaald u alleen een kleine vergoeding aan de transporteurs of, als u handelt met een medegildelid, zelfs helemaal niets.

Vanwege een kleine verbouwing in "De Bankzitter," waarbij jullie ome Kilo hard aan het werk is om de visserijen om te zetten van smurfenhutjes naar volwaardige bedrijven, is hij tegenwoordig ook bezig met de verkoop van ham. De altijd vriendelijke Blubbel uit Blubbelstad, die we natuurlijk kennen van de interessante column over de middeleeuwen en de vriendelijke Malinwa25 voorzien hem hierbij van handelswaar daar ook de ham slechts mondjesmaat wordt aangeboden op de grote markt.

De kapiaanse hammen, vroeger droogvlees geheten, vliegen werkelijk over de toonbanken van de levensmiddelenmarkten. Het is met recht een kapiaanse topproduct, al moet ik daarbij ook wel vermelden dat Blubbel en Malinwa allenbei hammetjes met een kwaliteit van boven de 40 weten te produceren. Ruim boven de gemiddelde kwaliteit van 29 dus die we terugvinden in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik die om het middernachtelijk uur voor ons de statistieken berekent.

Maar het product dat we in de laatste weken het snelst van de grote markt hebben zien verdwijnen zijn tochwel de banken. Naar ik meen was het Joske uit Whynot die destijds een betoog schreef met betrekking tot de bankenprijs in "De Waag" vanwege het achterblijven van de prijs in verhouding tot bijvoorbeeld de stoelen. Gezien de tegenvallende productiesnelheid zou de prijs van banken zo'n [ct]2.000,00 moeten zijn, zo stelde hij.

Welnu, die tijd is definitief voorbij, inmiddels kosten banken in een redelijke hoeveelheid al snel vier maal zoveel, [ct]8.000,00 dus! Wel heel begrijpelijk als we zien dat alleen al het benodigde leer al [ct]1.000,00 oplevert in de tussenhandel. Ome Kilo's buurman GTASheep moet hier met zijn productiecapaciteit qua meubelen wel een vermogen aan kunnen verdienen. Maar u kunt dat natuurlijk ook!

Houdt de statistieken, de mededelingen en het aanbod op de grote markt goed in de gaten. Spring snel in op veranderende situaties als competities en zie uw stad uitgroeien tot een metropool en uw geldbuidel tot een goed gevulde schatkist!

Een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"

jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo










<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>