Editie 84 | Bladzijde 4 15. juni 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


15 Juni 2009,
Alweer editie 84... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de stallingen, Bigmama's kookhoek en Steden verjaardagen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de rubriek van niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Ome Kilo's BeursBabbels, een verhaaltje van devillis-me, en een stukje over de gilde competitie van TM




Voor deze rubriek zijn we nog hard op zoek naar een schrijver.











Veganisten zullen er in de Middeleeuwen weinig zijn geweest. Voor degenen die het toch zijn, heb ik hier een heerlijk gerecht gevonden.

Gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Ingrediënten:
  • olijfolie
  • pastinaak
  • groene pompoen
  • wilde spinazie
  • knoflook
  • gomasio*


  • (*gomasio: geroosterd sesamzaad met zout)

    Bereidingswijze:
    De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden. De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren. De spinazie wassen en droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

    In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen. De pastinaak en pompoen plakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

    Serveersuggestie:
    Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.



    Smakkelijk eten!
    Bigmamma




    Die ons helpt met het verzorgen van deze rubriek in de toekomst?
    Een vaste columnist, of een enkel recept het kan beide.
    Bijdragen mogen naar het account: Redactie Kapi-Krant (op forum)



    Steden verjaardagen




    Precies een jaar geleden besliste de koning dat er maar weer eens een nieuwe stad moest komen, de oorlog was immers al een tijdje voorbij.
    Maar deze keer moest de stad veel zuidelijker staan:bijvoorbeeld aan de vruchtbare gronden aan de monding van de Tiber langs de handelsrijke Middellandse Zee.
    De herenboeren zaten bovendien ook met grote tekorten aan knollen en fruit.

    Zo trok Rex, een (op dat moment) eenvoudig officiertje, aangesteld door de koning van Rome met amper 50 arme snuiters op weg, beladen met 600.000 gouden kapi-daalders.
    Bij aankomst vormden zij met maar drie huizen, een stadhuis, een woonhuis en een boerderij, de eerste nederzetting.

    De samenleving, wat men op dat moment zelfs nog geen gehuchtje kon noemen, bloeide weldra uit tot klein dorpje van honderd inwoners, waarvan de meesten op de boerderijen werkten en leefden van de overschotten van de producties en een beetje kapi-daalders.

    Het dorpje werd steeds groter, totdat de boerderijen een grote omvang kregen.
    Maar, de kwaliteit was ondermaats en de koning riep Rex op het matje.
    Dit had Rex volledig over het hoofd gezien en hij begon nog meer aan de kwaliteit van de bessen, de knollen en het graan te werken.
    Stilaan evolueerde het dorpje tot een heuse stad en trok steeds meer bevolking aan, het gerucht deed namelijk de ronde dat de lonen hoog waren.
    Dus ook de bevolking werd rijker en sommigen konden zich een eigen boerderij permitteren.
    Nu kreeg Rex 8 wijzen aangewezen en zijn stadhuis werd groot genoeg om zijn vrouw en kinderen te laten inwonen.

    Sinds dien ging het als een trein, en werd het stilaan een grote stad, met een baljuw aan het hoofd die steeds meer aanzien kreeg.
    Men probeerde ook geregeld andere producten te maken, maar die waren maar weinig in trek.
    De druiven rotten en bier ging ook al niet: de bevolking was nuchter en de grote mannen dronken enkel sterkere dranken zoals jenever.
    Rijke bevolkingsleden bouwden hun eigen huis en konden schepen kopen, om zo de stad te voorzien van de benodigde producten.

    Vandaag, 18 juni van het jaar ..., is dit stadje, gelegen aan de belangrijkste haven van de Tiber, de rivier die naar Vaticaanstad leidt, midden in haar industriële revolutie met de massale aanbouw van gigantische boerderijen en levensmiddellenmarkten.

    Het stadje telt nu 42.500 min of meer gelukkige inwoners.
    Ter gelegenheid van het feest voor een jaar Portus Ostiae biedt Rex alle inwoners een pot honing(een zoete vervanger van snoep) aan.



    Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.


    Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”



    <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>