Inhoud
30 Augustus 2009,
Alweer editie 95... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en Steden verjaardagen.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De week horoscoop van Devillis-me
|
|
De productenrubriek van onze eigen mevrouw Niecke!
Dag beste lezers,
Deze week zijn we beland bij de geroosterde ganzen.
De gans is een heerlijk alternatief voor kalkoen of eend.
Hier enkele recepten , begin maar al te watertanden.
Kapi-Regnum
De geroosterde ganzen worden geproduceerd in de slachterij.
Om deze te bereiden heb je 1 Gans , 0.3 zakken kruiden en 3 kratjes appels nodig.
Je kan deze steeds verkopen op de Levensmiddelenmarkt.
Het onderzoek gebeurd in de boerderij van de Meesterfokker.
Je kan deze niet leveren in ruil voor statuspunten.
Geroosterde gans
Deze feestmaaltijd word vaak geserveerd met kerst.
Het recept komt uit de franse keuken.
Het bakwerk gebeurd in de oven.
Ingrediënten
* 1 panklare gans van ca. 3-4 kg
* 25 gr boter
* 1 ui, geschild en fijngehakt
* ganzenlevertjes, fijngehakt
* 2 tl gedroogde salie
* 1-2 el verse peterselie, fijngehakt
* zout en peper uit de molen
* 75 gr broodkruim van vers witbrood
* 1 losgeklopt ei
* 3 dl droge witte wijn
* 3 dl bouillon
* 2 tl maizena
* een beetje citroensap
Om te garneren:
* gebakken sjalotjes of zilveruitjes
* reepjes wortel, in boter gestoofd
* takjes peterselie
Voorbereiding:
Als gebruik wordt gemaakt van een diepvriesgans, let er dan op dat hij volledig is ontdooid .
Tenminste 24 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
Verwijder de stukken die niet worden gebruikt, zoals de maag, het hart enz.
Haal ook het overtollig vet weg dat zich nog in de holte bevindt.
Bereidingswijze
Smelt voor de vulling de boter in een pan en fruit de ui zacht en glazig.
Voeg de lever toe en fruit nog een paar minuten,tot de lever gaar is.
Doe in een kom, voeg salie, peterselie, zout en peper en het broodkruim toe.
Roer er zoveel losgeklopt ei door tot een zachte vulling ontstaat.
Gebruik dit om de gans vanaf de hals te vullen.
Zet het met een prikker vast.
Bind de vogel op en prik hem in met een vork of een grote stopnaald.
Plaats de gans in een braadslede op een rooster.
Meng de wijn en de bouillon en giet dit over de gans.
Rooster 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Haal de gans eruit en bedruip met de jus.
Bedek de gans met vetvrij papier (anders wordt het vel zwart) en breng de temperatuurterug tot 180 graden.
Zet de gans terug in de oven en reken een baktijd van 15 minuten voor 450 gram.
Bedruip halverwege de baktijd weer en verwijder het papier gedurende de laatste 20 minuten, om het vel bruin te laten worden.
Leg de gans op een warme schaal en houd warm.
Haal met een lepel het vet van de jus.
Zeef de jus in een steelpan en bind met maizena.
Breng al roerende aan de kook.
Garneer de gans met uitjes, wortels en peterselie.
Serveertip
Serveer met puree en Franse doperwtjes (omgeschud met gebakken, klein gesneden
bacon, uien en reepjes sla). Geef de saus apart.
Geroosterde gans
Dit recept komt de Nederlandse tradtionele keuken.
Ook dit is een feestrecept dat vaak gebruikt word met en rond kerst.
Ook hier word de gans gebakken in de oven.
Ingrediënten
*1 niet te grote gans (ongeveer 4 kg.),
*500 gr. zuurkool,
*3 zachtzure appels,
*75 gr. gepelde tamme kastanjes,
*150 gr. gedroogde pruimen,
*150 gr. gekookte ham,
*peper,
*zout,
*majoraan.
Voorbereiding
Pruimen 20 min. laten zwellen.
De vulling :
Schil de appels en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Hak de kastanjes grof.
Snijd de ham in sliertjes.
Schep dit allemaal door de zuurkool heen.
Bereidingswijze
Wrijf de gans van binnen en van buiten in met peper, zout en majoraan.
Vul deze met het zuurkoolmengsel.
De gans dichtsteken met houten prikkers.
Leg m in een braadslede met een bodempje water en schuif de braadslede in een voorverwarmde hete oven (175 graden).
Laat de gans zo gaar braden in eigen vet.
Overgiet regelmatig met het uitgelopen vocht.
Prik de gans hier en daar in zodat het vet er beter uit kan lopen.
Besprenkel het vlees 10 min. voor het einde met wat koud water en laat de gans mooi bruin worden.
Laat hem 10 min liggen en snijd hem aan tafel in stukken.
Geef iedereen ook iets van de vulling.
Serveertip
Serveer het vlees op een bedje van spruitjes en kastanjes.
Aardappelcroquetjes.
Het donker gestalte loopt te ijsberen achter mijn stoel, zou hij honger hebben ?
Met vriendelijke groeten,
niecke
|
|