Editie 95 | Bladzijde 2 30. aug 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


30 Augustus 2009,
Alweer editie 95... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en Steden verjaardagen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De week horoscoop van Devillis-me



Lever vanaf Maandag 31 Augustus tot en met Zaterdag 12 September 23:59 Boeken Q4.



Geachte inwoners van ons mooie Hollandia,

Vanuit een van de laatste vakantie weken word dit bericht geschreven aan alle bezorgde burger vaders en moeders, die hun kinderen dit jaar ook naar school willen laten gaan.

Gilde competitie2

30 Augustus 1503

De koning van ons mooie Hollandia heeft besloten dat willen we onze concurrenten uit de andere landen van europotamië voorblijven. We als koninkrijk enorm veel moeten gaan investeren in kennis en wetenschap. Hierdoor is besloten dat alle kinderen tot hun 18de naar school moeten gaan. Omdat school duur is heeft de Koning besloten boeken beschikbaar te stellen zodat de ouders daar geen geld aan kwijt zijn.

5 September 1503

Nog een paar dagen en dan beginnen alle scholen weer mompelt de koninklijke secretaris. Hij bekijkt nog eens de enorme stapels brieven die de afgelopen dagen vanuit heel Hollandia zijn binnengekomen. Hij opent een brief en begint te lezen.

Gilde competitie1

Beste secretaris van de Koning,

Wegens de vele aanmeldingen in onze universiteit van Nieuw Gent en Sheepville hebben wij te weinig boeken beschikbaar om alle studenten te voorzien van een boek. Wij hopen hierbij dat u meer boeken beschikbaar stelt om mee te dragen aan een beter geschoold Kapi-regnum. Zo worden er nog een aantal brieven geopend, en blijkt dat ook universiteiten in De bankzitter, Midea, Blondburg, Leeds, Mycene enzovoort, met enorme boeken tekorten zitten.


De secretaris van de Koning bedenkt daarom het volgende:

Photobucket
Om producten in te sturen moet je in het gilde menu ( de balk met de plaatjes) op klikken en hier insturen.

Aangezien dit geen gewone competitie is moeten de producten dus niet naar de stad competitie!

De hoeveelheden die ingestuurd worden, worden bijgehouden en de gilde die het meest instuurt verdient een gouden beker. Dat is niet de enige prijs die we weggeven, de drie grootste inzendingen verdienen een prijs:

1e plaats --------------> Gouden beker
2e plaats --------------> Zilveren beker
3e plaats --------------> Bronzen beker

De crew doet zelf niet mee aan de gildecompetitie!

Was getekend,
Shadow van Schingen







Uw Troubadour is deze week helemaal in de ban van het witte goud. Ik kwam op het idee omdat voor het kookhoekje deze groente wordt gebruikt. En waarom dan niet een special over het witte goud?
Velen onder U – vooral de vrouwen – weten welke groente ik bedoel; de mannen hopen dat het geperste Breezer of Belgisch bier is natuurlijk. Neen, waarde heren, het is en blijft een groente waar menig twist over bestaat tussen Belgen en Hollanders. Vooral wie het witte goud ontdekte doen de wildste verhalen de ronde.

Versie 1:
De volkse overlevering wil dat witlof toevallig ontdekt werd omstreeks 1830 tijdens de afscheidingsoorlog met Nederland vlakbij Brussel toen de boer Jan Brammers in Schaarbeek de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente (wit loof). Deskundigen doen dit verhaal af als een mythe. Wie die 'deskundigen' zijn vertelt het verhaal ook niet.

Versie 2:
Vast staat dat de heer Brezier, cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel, in 1850-1851 witte kropvorming op de wortelen ontwikkelde. Hij ondervond dat duisternis, warmte en vochtigheid onontbeerlijk waren voor witlof. De witte bladeren ontstaan omdat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof. Het 'wit loof' werd voor het eerst in 1867 op de Brusselse markt verkocht en in de Parijse Hallen in 1883. De kroppen werden mettertijd groter en vaster door verbetering van de teelttechniek en door veredeling.

=== Dus wie heeft er gelijk? Mail uw antwoord maar naar de redactie van de krant. U krijgt dan gratis applaus van de hele redactie ===

Mede door het succes van de groente gingen steeds meer landbouwers rond Brussel en Leuven over tot witlofteelt. In de eerste helft van vorige eeuw zorgde dat 'witte goud' zelfs voor een grote agrarische rijkdom. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten Brabantse boeren naar Noord-Frankrijk. Zij hebben de teelt daar ingevoerd. De teelt is maar vrij recent in Nederland op grote schaal aanwezig, vooral na 1970, met de doorbraak van de witloftrek op stromend water. Op dit ogenblik is (Noord)Frankrijk veruit de grootste producent, gevolgd door België en Nederland. De teelt komt in andere landen weinig voor. De groente wordt naar vrijwel alle werelddelen uitgevoerd.

In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kilogram per persoon gegeten. Witlof is de op één na meest gegeten groente. In Nederland eet men gemiddeld 3,2 kilogram per jaar en komt witlof op de derde plaats. Ook in Frankrijk blijkt witlof een van de favorieten. Daar verorbert men per jaar gemiddeld 3,5 kilogram per persoon en komt de groente op de vierde plaats.

De Nederlanders noemen de groente witlof, de Vlamingen spreken van witloof. De Fransen spreken meest van endives of ook chicorées witloof om de groente te onderscheiden van andijvie, die in het Frans ook endive heet. Franstalige Belgen spreken van chicon, een term die in Frankrijk onbekend is, behalve in het uiterste noordoosten van het land. De Nederlanders spreken bij de teelt van witlof trekken, de Vlamingen zeggen naar Frans voorbeeld witloof forceren.

Het is dus maar te hopen dat er ooit een markt voor witlof/ witloof op Kapi-Regnum komt, want daar valt lekker mee te verdienen, als ik het mag geloven. Hopelijk leest de Uitvindersgilde mee en krijgen we er een nieuw product bij.

Met vriendelijke groet en tot volgende week,

Uw Troubadour

<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>