Editie 101 | Bladzijde 4 11. okt 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


11 Oktober 2009,
Alweer editie 101... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en het competitie stukje.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De redactie



Glujende Peerd

De molenaar van Terborg had een paard en dat paard had het vanaf het begin hoog in de kop. Als veulen al at het geen gras maar madeliefjes en haver. Toen het groter was trippelde het en draaide met z'n achterste. De andere paarden schoten ervan in de lach. Het paard dacht later een rijpaard te worden of een draaimolenpaard, het meest deftige dat je als paard kon worden in die tijd. Het leven besliste anders.

Op een dag werd het voor de wagen van de molenaar gespannen en moest het zakken meel vervoeren, de Paasberg op. Het paard verzette zich en begon te draven en te galopperen. De molenaar op de bok rookte zijn pijp en kon niet voorkomen dat vonken uit de pijp in de meelzakken terecht kwamen. De zakken begonnen te branden en de molenaar sprong van de bok. Het paard draafde door en kon zich niet van zijn last bevrijden.

Het dier stortte in een diep ravijn en sloeg daarbij netzolang met zijn poten op de grond totdat het met het hele lijf in de zanderige bodem van de Paasberg was verdwenen. De volgende dag troffen de mensen slechts het gloeiende geraamte van het paard aan, uit de oogkassen kwam rood licht en van de ribben straalde een groene gloed.

Het paard, waar zo overduidelijk de duivel was ingevaren, moest begraven worden zo oordeelden de Terborgenaren en gooiden karren vol zand op het dier, zodat het ravijn werd gedicht. Daarmee was nog niet alles afgelopen, op de plaats waar het paard ligt is alles dor. Niets wil er groeien en zet je er een plantje neer dan verschroeit het waar je bij staat.







Zweedse gehaktballetjes

Ingrediënten:
2 sneetjes brood
1 rode ui
450 gram rundsgehakt
1 1/2 theelepel gemalen piment
1 eidooier
Olie of boter om te braden

Bereidingswijze:
Week het brood in lauw water.
Rasp de ui en vermeng deze met het gehakt, het uitgeknepen brood, piment en eidooier.
Vorm balletjes van ongeveer 2 1/2 cm. groot, bak dan de balletjes mooi bruin en dien op met aardappelpuree en bosbessencompote.

Köttbullar

Ingrediënten:
1 eetlepel boter
1 fijngehakte ui
1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt
3 eetlepels droog broodkruim of paneermeel
1 pond mager rundergehakt
5 eetlepels slagroom
1 ei
1 eetlepel peterselie
2 eetlepels boter
2 eetlepels olie
1 eetlepel bloem
12 eetlepels dunne room of slagroom

Bereidingswijze:
Smelt in een kleine braadpan de eetlepel boter. Bak hierin de uien tot ze glazig zijn maar niet bruin. Doe in een grote kom de uien, aardappelpuree, brood of paneermeel, gehakt, slagroom, zout, ei en peterselie. Kneed deze massa zorgvuldig door elkaar totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn, en het een glad en luchtig mengsel is. Maak van dit mengsel kleine balletjes van ongeveer 3 cm. doorsnee. Leg de balletjes op een schaal en bedek ze met plastic huishoudfolie.
Smelt de 2 eetlepels boter tezamen met de olie in een pan. Braad hierin de balletjes aan alle kanten door voortdurend de pan te schudden. In ongeveer 10 minuten zijn de balletjes mooi bruin en gaar. Neem de balletjes uit de pan en giet het vet eraf. Roer de bloem door het vet.

Roer vervolgens de room erdoor en kook deze saus een paar minuten tot dik en glad is. Giet de saus over de balletjes en dien ze op.

Snack lekker, en tot de volgende kook. Iets vegetarisch ofzo

Gilde-competitie kaarsen



Deze week hadden we de eer om een drietal nieuwe producten te mogen begroeten, te verstaan Gerookte Vis, Lampolie en Kaarsen. De laatste is misschien maar tijdelijk maar word wel gelijk het meest geproduceerd, het is namelijk het product voor de gildecompetitie.

Maar voor kaarsen hebben we bijenwas nodig, wat is dat nu weer zal de gehaaste lezer gedacht hebben. Nou, dat is de tijdelijke naam voor honing, want van honing kan natuurlijk geen goede kaars gemaakt worden.
Dus voordat begonnen kan worden met het maken van kaarsen zal er eerst bijenwas gemaakt worden, maar daar heb je weer 5 kruiden voor nodig. Zo te zien een boerderij intensief product dus, want er is ook nog vlas voor benodigd, en een niet boerderij-gerelateerd product, de werktuigen, maar deze zullen niet tekort komen aangezien het KMB altijd een enorme mega-voorraad heeft.

Toch ben je niet de hele tijd bezig met de benodigde producten te maken, aangezien er maar hele kleine porties gevraagd worden. Als het doorberekend word heb je maar 1 kruid nodig voor een kaars. Maar toch zal de eerste dag bij elk gilde in het teken hebben gestaan van productie vorming.
De tweede dag kon dan eindelijk begonnen worden met het kaarsen maken, omdat het product er niet was voordat de gildecompetitie begon is het niet te zeggen hoeveel de prijs is gestegen, maar dat er met een prijs van boven de 4000cT een mooie winst te behalen valt, kan niemand ontkennen.

Op moment van schrijven ziet het ernaar uit dat de hegemonie van mhw eindelijk doorbroken zal worden, want ze staan niet eens in de top 3! Daar waar ze eerst altijd in de top 3 stonden staan ze nu op een 5de plek, met al een achterstand van over 300k op nummer 4, het AKG, wat ook buiten de boot zal vallen als het zo doorgaat.
Het ziet er namelijk uit dat de prijzen verdeeld zullen gaan worden over de ronde tafel (3de met 1.07miljoen) het LBG (1.16miljoen) en fier aan kop gaat het Hof der Prinsen, met al meer als alle andere gildes bij elkaar, maar liefst 5.6miljoen!

Maar zoals we gezien hebben kan alles zo maar veranderen, dus laten we elke dag de tussenstand bij houden en aan het eind kunnen we zien wie de nieuwe bekers in ontvangst mag nemen!.



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>