Editie 105 | Bladzijde 4 8. nov 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


8 november 2009,
Alweer editie 105... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De redactie




De gierige dame

In Enkhuizen woont in het begin van de zestiende eeuw een gierige dame, ze eist dat de pacht op tijd betaald wordt. Als ze ziek is, komt een boer de pacht brengen en ze geeft een ontvangstbewijs. Ze voelt dat ze gaat sterven en haar meid Katrijn moet beloven haar goudgeld onder haar hoofd in de doodskist te leggen, zodat ze haar schatten niet kwijt raakt. Als de vrouw sterft, doet Katrijn dit en ze gaat met de familie naar de Pancraskerk. De familie vraagt zich af wat de erfenis is, maar ze vinden geen stuiver in het huis. Ze hebben het ontvangstbewijs van vijfentwintig gulden gezien en roepen Katrijn.

De dienstbode zegt het geld niet gestolen te hebben en de schout wordt geroepen. Katrijn vertelt wat er is gebeurd en de oudste wil het lijk opgraven. Ze gaan naar de kerk en openen het deksel van de doodskist. Er zijn slangen en hagedissen en er komt een zwaveldamp uit de kist. De familie vlucht de kerk uit en het graf wordt dichtgegooid. De schout besluit de mensen te waarschuwen voor de gevolgen van gierigheid en daarom is er nog altijd een grafzerk in de kerk te zien met een persoon die door slangen wordt omringd.








Broodje Geitenkaas à la GWS

voor twee personen

Ingrediënten:
1 (afbak)stokbroodje
1 staafje geitenkaas
75 gram rucola
2 eetlepels pijnboompitjes
Vloeibare honing

voor de dressing:
5 eetlepels olijfolie
2 eelepels citroensap
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel mosterd

Bereidingswijze:
Snij het brood door het midden en in de lengterichting zodat je 4 stukken hebt. Snij de geitenkaas in de lengte in 4 gelijke stukken en leg deze stukken op de 4 stukken brood. Leg de stukken op het ovenrooster op bakpapier(tegen rotzooi). Doe deze stukken onderin in de oven en bak ze af volgens de instructies van het stokbroodje. Hou het wel in de gaten, omdat door het doorsnijden van het brood het te snel kan gaan. Dan haal je het er eerder uit. De kaas moet zacht worden, maar niet helemaal weglopen van het brood.

Op het moment dat de broodjes in de oven liggen, verdeel je de rucola over twee borden. Meng de ingrediënten van de dressing bij elkaar en mix deze goed. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en verdeel deze over de rucola. Verdeel de dressing over de rucola als de broodjes bijna klaar zijn en leg daarna de broodjes op de rucola. Doe naar smaak honing over de geitenkaas.

Bon appetit en tot de volgende kook!


De redactie bedankt Bart van de stad 'Handel in geld' voor de kapi-banners op zijn website. Op deze manier steunt hij kapi regnum.

<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>