Editie 113 | Bladzijde 4 17. jan 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


17 januari 2010,
Alweer editie 113... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Gilde Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De redactie




De mooie heks

Er was eens een jonge boer op Terschelling, die verkering had met een meisje van het dorp. Ze was niet alleen rijk, maar ook mooi en de jongen hield verschrikkelijk veel van haar. Op een dag zei een vriend tegen hem: "Je hebt een beste meid, maar het is een heks." - "Hoe kom je er bij?" zei de jonge boer. "Als je me niet gelooft, moet je maar eens langsgaan als ze je niet verwacht," stelde de vriend voor.

Die opmerking bracht de jonge boer aan het twijfelen. Om zich zekerheid te verschaffen, ging hij op een avond, toen iedereen naar bed was, kijken.

Het meisje lag te slapen. De jonge boer riep haar naam, maar ze gaf geen antwoord. Hij stootte haar aan, schudde haar door elkaar, maar er was geen leven in te krijgen. Hij vond het vreemd en ging op een stoel bij het hoofdeind zitten wachten tot ze wakker zou worden.

Opeens hoorde hij een muis ritselen. Hij keek op en zag het diertje over de dekens rennen en in haar mond verdwijnen. Meteen begon ze diep te ademen en sloeg ze haar ogen op. De jonge boer verzon een uitvlucht en ging weg zonder iets te laten merken.

Een paar dagen later ging hij nog eens kijken. Ze zat op een stoel te slapen met haar voeten op een stoof. Weer was ze niet wakker te krijgen. Even later sprong een vonk uit het haardvuur in haar mond. Daarop zuchtte ze en werd wakker.

Hij wist genoeg en wilde haar nooit meer zien.






HARING special

Al in de 14e eeuw werd het haring kaken uitgevonden door Willem Beukelszoon van Biervliet, dit is het verwijderen van de ingewanden waarbij de alvleesklier blijft zitten omdat deze enzymen bevat die voedsel in vet omzet. Na het kaken van de haring moet de haring rijpen. Het rijpingsproces hangt af van de hoeveelheid zout die hiervoor gebruikt wordt: meer zout betekent langer rijpen.

Met het rijpen kwam ook de traditie van haring bij de uitjes tot stand. Doordat men vroeger namelijk geen koeling had, werd de (heel zoute!) haring in houten vaten bewaard. Om het zout en de tranigheid wat af te zwakken, aten ze er een uitje bij.

De Hollandse Nieuwe wordt niet overal hetzelfde gegeten, de voorkeur is per streek verschillend. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld liever de grotere haring gegeten met een stukje zuur, terwijl Brabanders liever de kleinere en zoutere Hollandse Nieuwe hebben. Dit komt doordat de haring vroeger via Vlaardingen binnenkwam en de haring dus zouter moest zijn wanneer het verder weg getransporteerd werd.

Haring wordt niet alleen als Hollandse Nieuwe bereid, ook in andere vormen als zure haring, rolmops, panharing of bokking is dit visje geliefd. De Hollandse Nieuwe moet echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de haring een vetpercentage tussen de 16% en 25% hebben, tussen half mei en eind juli gevangen zijn (anders is het gewone' haring), 24 uur bevroren, gekaakt, gezouten en gerijpt zijn. Verder moet hij op de juiste manier gefileerd zijn: de graat moet op de staart na zijn verwijderd. Als laatste eis moet de temperatuur bij verkoop maximaal 7°C zijn.

Tot de volgende kook!



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>