|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
24 januari 2010,
Alweer editie 114... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Kilo's column
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie
| |
Herakles
Herakles was een zoon van de oppergod Zeus en Alkmene, een prinses die getrouwd was met Amphitryon. Zeus verleidde haar tijdens de afwezigheid van haar echtgenoot door zich als Amphitryon te vermommen, waarna zij een tweeling kreeg:
Herakles, de zoon van Zeus;
Iphikles, de zoon van Amphitryon.
De godin Hera was jaloers op het overspel van Zeus en zond twee slangen naar de wieg, die door het wonderkind Herakles tijdens het spelen gewurgd werden.
Herakles trouwde met Megara en kreeg met haar twee zonen. Door toedoen van Hera werd hij op een dag door waanzin getroffen en vermoordde zijn vrouw en zijn kinderen. Om zichzelf te redden van de wraakgodinnen moest hij in dienst treden van koning Eurystheus van Mykene en alle taken verrichten die hij opgedragen kreeg. In opdracht van Eurystheus moest Herakles tien onmenselijk zware werken verrichten. Omdat hij bij één van die werken (het doden van de Hydra) hulp had gekregen van iemand anders (volgens sommige bronnen Licymnius, volgens andere Iolaus), en voor een ander werk (het schoonmaken van de Augiasstal) betaald werd, moest hij nog twee extra werken verrichten. De twaalf werken worden de dodekathlos genoemd.
Het eerste werk dat hij moest verrichten, was het doden van de leeuw van Nemea (Nemea is een gebied gelegen tussen Argos en Korinthe). Dit dier kon niet verwond raken door pijlen of knots (de wapens die Herakles steeds bij zich droeg).
Een maand lang joeg Herakles op de leeuw. De pijlen die hij op het beest afschoot, leken het echter niet te raken. En als hij het al wist te benaderen, dan leek zijn zwaard het niet te deren. Tenslotte wist Herakles het hol van de leeuw te vinden. Hij drong, zijn nutteloze wapens achterlatend, het hol binnen met niet meer dan een uitgetrokken olijfboom als knuppel. Het monster, in het nauw gedreven, kwam met een immense sprong op Herakles af. Maar nog in de sprong wist de held het beest met zijn enorme knots zo hard te raken dat het ter aarde stortte. Voor het zich kon herstellen wierp Herakles zich op het monster. Hij wist het te wurgen, maar pas nadat het beest hem een vinger had afgebeten.
Na de strijd probeerde Herakles de huid van de dode leeuw te stropen, maar zelfs nu nog bleek mes noch pijl noch zwaard daar doorheen te kunnen dringen. Tenslotte slaagde hij er in de huid open te snijden door de scherpe klauwen van de leeuw zelf te gebruiken. Sinds die tijd droeg Herakles altijd de kop van de leeuw als helm, en was de huid hem zowel mantel als harnas. Eurystheus was totaal overrompeld door het succes van Herakles. Van nu af gaf hij zelf geen opdrachten meer, maar liet dit over aan zijn herauten.
|
|
Deze kok houdt het voorlopig even voor gezien. Ik wil dus ook langs deze weg vragen of iemand anders de soeplepel wil overnemen en ons verrassen met lekkere recepten.
Ik vond het altijd gezellig om te doen en wil graag BigMams bedanken voor de nodige inspiratie.
Met veel liefs,
Maurice
|
|
Langzaam sijpelt het nieuws de steden door. De knollenoogst is rampzalig te noemen. Net op het moment dat er ook een fors aantal steden hun boerderijen plat hebben gelegd om ze te vergroten, is de oogst misgegaan. Het gevolg is overduidelijk. Forse prijzen worden er gerekend op de vrije markt.
Dit geeft weer problemen bij de fokkers van oorlogsrossen, die voor één oorlogsros toch wel ongeveer 400 knollen kwijt zijn naast de andere producten. Enkele oorlogsrosfokkers hebben daarom besloten geen rossen meer te fokken, maar hun knollenproductie ook te dumpen op de vrije markt. Zo verdienen ze makkelijker en sneller hun centen.
Wat de gevolgen in heel Kapi-Regnum zijn is inmiddels duidelijk. Er worden heel wat producten gemaakt van die simpele knollen. Geiten, wol, melk, wil, varkens en paarden zijn daar goede voorbeelden van. De verwachting is dat, gezien de vraag naar knollen, de prijzen van deze producten dus ook zullen stijgen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de inflatie en of de bevolking dit allemaal pikt, is nog even afwachten.
Voor de graven, hertogen, baronnen enz. zullen het de komende weken dan ook spannende weken worden. Daarbij is dus wel het advies om uw armenhuizen uit te breiden, zodat het plebs een plek heeft om nog te schuilen.
Namens Sint Erik wil ik u dus het beste wensen de komende tijd en sterkte.
De secretaris van Sint Eriksburcht
|
|
|
|