|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
5 april 2010,
Alweer editie 124... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie
| |
Herakles
De elfde taak van Herakles
Eurystheus gaf Herakles nog een opdracht. Herakles moest drie gouden appels uit de tuin van de Hesperiden halen. Zo ging Herakles weer op weg maar hij wist niet waar de tuin van de Hesperiden zich bevond. Dus zwierf hij door Griekenland en hoorde uiteindelijk dat de tuin van de Hesperiden in het noorden van Afrika lag, tegen de helling van het Atlasgebergte. Na een lange tocht kwam Herakles in Afrika aan. Hij ging regelrecht naar Atlas, die sinds jaar en dag het hemelgewelf op zijn schouders torste, en vertelde waarvoor hij kwam.
Atlas wilde wel even de appels plukken als Herakles het hemelgewelf even over zou nemen. Dat gebeurde. Atlas rekte zich even goed uit en ging toen naar de tuin van zijn dochters, de Hesperiden. Even later kwam hij weer terug en deed Herakles het voorstel dat hij de appels ook wel even zou kunnen brengen. Herakles vond dat goed, maar hij vroeg of Atlas het gewelf eventjes over kon nemen zodat hij een kussentje voor in zijn nek kon pakken. Zo nam Atlas het gewelf weer over en Herakles pakte de appels en maakte dat hij weg kwam. Tevreden kwam hij een poos later in Mykene aan.
|
|
Opgevulde eieren
Dit lijkt een moeilijk recept wat veel tijd in beslag neemt, maar de eieren kunt u ook van tevoren koken.
Het werk is zeker de moeite waard!
Benodigdheden:
1 à 2 eieren per persoon
pot Heinz sandwichspread neutraal
mayonaise
peterselie
paprikapoeder normaal of hot
ham in plakjes
priegelzout
peper
ijsbergsla of kropsla
eventueel een tube tomatenketchup voor de garnering
stokbrood, toastjes of crackers
Bereiding:
1. Kook per persoon 1 à 2 eieren ca. 8 à 10 minuten, ze moeten echt hardgekookt zijn. (iets meer eieren voor de visite kan altijd)
2. Laat de eieren schrikken en goed afkoelen. (schrikken is de eieren direct na het koken in koud water afspoelen)
3. Snijd de goed afgekoelde eieren in tweeën, dit kan in de lengte of in de breedte.
4. Doe nu de eigelen in een schaal en prak ze fijn met een vork.
5. Leg de witte helften op een schaal, waar u eerst wat blaadjes sla op gelegd heeft.
6. Doe nu bij de eigelen een paar flinke eetlepels Heinz Sandwichspread Naturel.
7. Voeg ook 1 à 2 flinke eetlepels mayonaise toe en roer alles goed door elkaar.
8. Snijd nu wat plakjes ham in dunne reepjes en daarna in kleine vierkante stukjes.
9. Voeg dit ook bij het eigeelmengsel en roer weer even door elkaar.
10. Was de peterselie en knip het fijn, bewaar wat takjes voor de garnering.
11. Voeg de fijngeknipte peterselie ook toe aan het eigeelmengsel en roer het geheel nog even door elkaar.
12. Nu kunt u de paprikapoeder erdoor roeren, gebruikt u de hot paprikapoeder, neemt u dan niet teveel.
13. Wat nu komt vind ik het fijnste werk, even proeven!
14. Nu kunt u naar smaak er nog iets aan toevoegen, b.v. zout (heel weinig) of/en peper.
15. Vul nu de witte helften rijkelijk met dit eigeelmengsel.
16. Strooi er nonchalant nog wat paprikapoeder over (niet teveel).
17. U kunt ook op elk gevuld eitje een klein kneepje tomatenketchup doen.(dit hangt af van uw smaakpapillen)
18. Garneer het geheel nu met de rest van de takjes peterselie.
19. Tip 1: IJsbergsla blijft mooier en steviger dan kropsla.
20. Tip 2: Doe het eimengsel wat u over heeft in een andere schaal.
21. Tip 3: Serveer hier stokbrood, toastjes of crackers bij.
22. Tip 4: Laat uw familie en gasten er niet verslaafd aan raken!
Het kookteam wenst jullie allen fijne paasdagen.
|
|
Vanuit Migmarstown deze keer een nieuwsbericht met een aantal feiten rond dierenrechten.
Schuldige dieren
In de Middeleeuwen warden huisdieren als runderen, varkens en honden geregeld gearresteerd berecht en veroordeeld. Zo werd in Frankrijk in 1386 een varken veroordeeld tot de doodstraf door ophanging omdat het een kind had gedood. Op weg naar het schavot werd het varken in mensenkleren gestoken.
Ratten, muizen, insecten, sprinkhanen en andere dieren die de oogst aantasten, zijn uiteraard lastig te arresteren. Daarom werden deze dieren tot in de 18e eeuw niet door gewone rechtbanken, maar door kerkelijke rechtbanken berecht.
Als zij schuldig werden bevonden, werd, vaak nadat ze waren geëxcommuniceerd, een aantal gevangen insecten ceremonieel gedood.
Dieren met rechten
In een rechtszaak tegen insecten die in 1587 Franse wijngaarden bedreigden, was een van de argumenten vóór het ongemoeid laten van de insecten het feit dat zij recht hadden op voedsel.
In 1519 diende een zaak in Tirol tegen muizen die de oogst opaten. De advocaat van de verdediging voerde onder meer aan dat muizen schadelijke insecten en larven eten en zo de oogst bevorderen. Uiteindelijk werden de muizen toch veroordeeld tot het verlaten van het terrein. Maar zwangere muizen en kleine muisjes mochten wachten tot ze groot genoeg waren om op eigen kracht het terrein te verlaten.
Bron: Intermediair, 18 maart 2010
|
|
|
|