Editie 128 | Bladzijde 3 1. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


1 juni 2010,
Alweer editie 128... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de Beursbabbels.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Niecke haar producten rubriek

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek



BELEVENISSEN IN KAPI REGNUM


H.3 BOERENGEZEL



De mannen waren voor dag en dauw al vertrokken naar de stad. Ze zouden naar het kantoor van de baljuw gaan om te informeren hoe de stand van zaken was in de boerengemeenschap en wat voor maatregelen getroffen waren door de hertog om zijn mensen te steunen bij de wederopbouw. Zo waren ze benieuwd wat er met het varken was gebeurd dat in de herfst was achtergelaten in de privé-bossen van de hertog. De afspraak was dat ze daar eikels mocht eten in ruil voor een biggetje in het voorjaar, maar in de winter werd ze normaal gesproken wel weer op de boerderij gestald, en dat was nu natuurlijk niet gebeurd. Verder ging ze naar de lombaerdt om Trude´s en mijn sieraden te belenen, en dan proberen op de weekmarkt een paar kippen en geiten te kopen. Ook de muilezel was mee om eventueel te ruilen tegen andere dieren. En tot slot wilde Tiel zijn tante even bezoeken. Op de terugweg zouden ze bij de rivier de tobbe vullen met klei. Het was een rit van drie uur, dus we verwachtten ze pas tegen donker terug.

Trude legde uit dat de Stokmansen vrije boeren waren en dus geen herendiensten hoefden te verlenen. De boerderij stond er al 200 jaar, en al die tijd had de koppige familie Stokmans het hoofd niet willen buigen voor de diverse leenheren die inmiddels al voorbij gekomen waren. Dat was niet altijd makkelijk geweest, sommige “heren” probeerden het met pesterijen of zelfs gewapende dwang (vandaar het luik, oorspronkelijk een schuilkelder!). De nadelen waren dat de boerderij niet beschermd werd, en dat ze de huidige hertog een bijdrage in meel moesten geven voor het gebruik van zijn molen. Ook van de verkopen op de weekmarkt ging een deel van de opbrengst naar de hertog. Toch vonden Tiel en Trude dat ze zo beter af waren, en rondom hen kwamen steeds meer boeren tot dat besef. Ze waren de armoede beu en kochten stukje bij beetje land van de hertog, al ging dat vaak heel langzaam.

We praatten verder onder het repareren van de bijenkorven. Gelukkig maar dat er nog flink wat stro was. Ik had Marriken aan het werk gezet op het erf, waar ze samen met de kinderen het kippenhok weer bedrijfsklaar maakten. We zaten zelf ook buiten, want het was echt lenteweer en zo konden we een oogje in het zeil houden. Oma zat sokken te stoppen. Ze was toch wel moe na de reis, en Trude had me al toegefluisterd dat oma vanmiddag maar even een dutje moest doen …. “Houden alle boeren hier bijen?” vroeg ik. “Nee hoor, wij zijn de enigen,” antwoordde Trude trots, “Tiel’s grootva is ermee begonnen. Die dacht: ‘Wat de monniken kunnen, kan ik ook!’ De mensen hier zijn allemaal bang voor bijen, maar ze steken echt niet als je rustig doet. En zo hebben we was voor kaarsen, en af en toe honing om te verkopen.” “Maar hoe krijg je dat dan te pakken? Dat zit toch in de korf?” “Ja klopt, maar dan moet je de bijen uitroken.” Plotseling sprong een zwartwitte kat bij oma op schoot en begon heftig kopjes te geven. “Roos! Waar kom jij ineens vandaan?” Oma aaide haar, waarop de kat haar klauwen in de sok sloeg en vergenoegd begon te masseren, onder luid gespin. “Die moet van jullie zijn,” zei ik glimlachend. “Zeker,” zei Trude, “we hadden er drie, Roos, Jut en Jul, allemaal goede muizenvangers. Misschien komen de andere ook nog wel terug …” “Of misschien zitten ze bij de buren,” zei oma, “daar moeten we toch nog heen om bij te praten, en te vragen of ze wat kuikens willen ruilen.”

De rest van de dag werd besteed aan hout sprokkelen, vallen repareren en roggemeel en zaaigoed uitzoeken. Het in het luik bewaarde meel was grotendeels goed gebleven. Graan en rogge dat niet goed genoeg meer was om te zaaien, werd opzij gelegd voor de kippen. “Hier had ik zo’n mooie pot voor, “verzuchtte Trude, “waarom hebben ze alles kapot gegooid?” Alles was nieuw voor me, en Trude zei gekscherend dat ik een goede boerengezel was. De volgende dag gingen we brood en potten bakken, hadden we afgesproken. Ik vond het leuk om nieuwe dingen te leren, en ik kon Anton toch (nog) niet helpen met zijn werk. Ook was het goed om bezig te blijven, want dan had ik minder tijd om te kniezen om de verloren winkel.

Wordt vervolgd

FarmhandJo

)* een dubbelgroot is een stuiver

Wordt vervolgd

FarmhandJo








Geroosterd en gemarineerd konijn.

Mijn ideeën over konijn:

Als je aan de meeste mensen vraagt of ze wel een konijn gegeten hebben, zullen de meeste van hen huiveren terwijl ze het nog nooit geprobeerd hebben. Vreemd genoeg is het wel als eerst uitverkocht als ik het in het restaurant op de kaart heb staan. Als het in de supermarkt verkrijgbaar is laten de meeste mensen het links liggen. Mijn oma heeft haar hele leven konijn gegeten vooral net na de oorlog, toen het goedkoop en in grote hoeveelheden verkrijgbaar was. Zij herinnert zich nog goed hoe de slagerijen vol hingen met de gevilde beestjes, iets wat je tegenwoordig helaas nauwelijks meer ziet. Ik hoop dat ik je kan inspireren dit overheerlijke, gezonde vlees, dat een beetje naar kip smaakt klaar te maken.

Je kunt gefokte scharrelkonijnen kopen die heerlijk mals en sappig zijn, of voor wilde gaan, die veel meer smaak hebben. Ik raad je aan om als het even kan wilde te nemen. Als je konijn koopt, krijg je bijna altijd een heel beest. Vraag je slager of hij de poten en de schouders voor je lossnijdt, de buik verwijdert en het zadel in 4 stukken hakt. Je krijgt er meestal ook de lever en de niertjes bij, die zijn ook erg lekker. Als je het zelf wilt proberen moet je weten dat het niet al te precies hoeft, hak het konijn in willekeurig stukken en dat gaat ook prima!

Ik heb dit recept geschreven voor de barbecue, omdat de smaak dan echt super is, maar je kunt het vlees ook in een 200°C/gasovenstand 6 voorverwarmde oven braden. Als jet het in de oven doet moet je de stukken konijn wel regelmatig omdraaien om ze gelijkmatig kleur te laten krijgen en gaar te laten worden. Als je het op de barbecue doet heb je 5 houten of metalen prikkers nodig, ( leg de houten prikkers voor het gebruik in water in de week )

Ingrediënten voor 2 personen:

  • - 1 konijn van 1,2 kilo in stukken
  • - Een hand vol verse tijm en rozemarijn
  • - 4 tenen knoflook gepeld
  • - Olijfolie
  • - De geraspte schil en sap van 1 citroen
  • - 1 theelepel honing
  • - 4 dikke plakken pancetta ( bacon kan evt. ook )
  • - Zout en zwarte peper uit de molen


  • Bereiding:

    Leg de stukken konijn in een kom. Maal of stamp eerst de tijm en rozemarijn tot pulp, doe de tenen knoflook erbij en maal die mee! Schep er 8 eetlepels olijfolie bij, roer het sap en de geraspte schil van de citroen en de honing erdoorheen en giet het mengsel over de stukken konijn. Zet het vlees zolang opzij en laat het op kamertemperatuur komen terwijl je de barbecue aansteekt.

    Nu over de smaak. Neem een paar takjes verse tijm en bind die bij elkaar tot een soort kwastje. Gebruik dat om te stukken vlees elke keer als je ze omdraait met een beetje marinade in te smeren, zodat je een heerlijk krokant laagje krijgt, Dit konijn wordt echt verrukkelijk!

    Houd de marinade apart, haal de stukken vlees uit de kom en wrijf ze in met peper en zout. Prik met drie 3 spiesjes een stuk pancetta vast tussen de 2 stukken buik. Leg de poten en de schouders op de barbecue. Leg na 10 minuten de buik erbij. Na nog eens 10 minuten mogen de stukken zadel en de ribben erbij. Keer de stukken regelmatig om. Houd de temperatuur goed in de gaten en bedruip het vlees regelmatig met de marinade. Snijd de niertjes voor driekwart in en leg ze opengeklapt neer: Snijd de lever in 4 stukjes en prik een stukje op elk van de overgebleven spiesjes, gevolgd door een niertje en nog een stukje lever.

    Als de stukken vlees goed gaar zijn, kun je de prikkers met lever en niertjes en de plakken pancetta op de barbecue neerleggen. Als de plakjes pancetta na een paar minuten goed bruin zijn leg je ze aan de koele kant van de barbecue op het vlees.
    Nu is het tijd om aan tafel te gaan!!!!

    Je kunt het konijn serveren met witte bonen, gebakken aardappelen, geroosterde groente of verschillende salades, dat hangt af van waar je zin in hebt en wat voor weer het is! Zet het garnituur van je keuze gewoon in een grote schaal op tafel en serveer het vlees op een grote snijplank. Heerlijk met een glas witte wijn. Eenvoudig, eerlijk en verdomd lekker.

    Een vriendelijke groet van uw Meesterchef Greysheppard uit MEROVINGIAN MANOR.




    <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>