Editie 129 | Bladzijde 3 9. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


9 juni 2010,
Alweer editie 129... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de Beursbabbels.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Niecke haar producten rubriek

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek



BELEVENISSEN IN KAPI REGNUM


H.4 DIEREN



De “buit” uit de stad was gelukkig de moeite waard! De muilezel was zeer in trek geweest, en we waren twee zwangere geiten, een haan en vijf kippen rijker. Ze hadden lang niet alle sieraden beleend, want omdat iedereen dat momenteel deed, kreeg je er amper wat voor en de rente was zelfs nog hoger dan normaal. Er was voor zestig groten)* zaaigoed gekocht voor de moestuin, twintig groten hadden ze in de zak gehouden. Bovendien hadden ze iedereen die het maar horen wilde, verteld dat Anton een goede timmerman was. Aan het eind van de markt hadden ze nog een mand afvalgroen voor de geit opgehaald. Het bezoek aan de baljuw was vrij frustrerend geweest. Zoals we al gevreesd hadden, waren de meeste varkens geslacht omdat het voedsel schaars werd aan het eind van de oorlog. Een paar overgebleven zeugen lagen nu met big, maar dat waren er bij lange na niet genoeg om het verlies aan dieren voor iedereen goed te maken, en dan nog hadden de leenmannen voorrang, want de graaf beschermde ons en ons vee nu eenmaal niet. Tiel zeurde echter door, was hij erg goed in zoals bleek (Anton werd er verlegen van), over zijn bijdrage aan de voedselvoorziening terwijl ”zijn bloedjes van kinderen er geen hap van hadden gezien”, en kreeg voor elkaar dat hij volgende week een kar brandhout op mocht halen bij het kasteel. Nog was hij niet tevreden. Hij wees de assistent op het feit dat hij brandhout genoeg had (wat niet waar was), maar dat ze wel behoefte hadden aan timmerhout voor herstelwerkzaamheden. Uiteindelijk werd het een kar met planken en Anton´s belofte dat hij de schommelstoel van de hertogin zou repareren. Van tante hadden ze begrepen dat de stad een beleg van bijna een maand had doorstaan en de vijand vanuit daar uiteindelijk teruggeslagen was. Het feit dat het winter was, had in het voordeel van de stedelingen gewerkt, hoewel er wel een tekort aan voedsel en brandstof was ontstaan. Tante was ook niet meer de jongste, en ze had geen kinderen om voor haar te zorgen. Tiel zei dat ze er slecht uit had gezien. Hij had beloofd dat hij haar zou komen halen, zodra de boerderij weer zou draaien. “Kan ze een paar weken rusten,” zei hij. Ik zag hieraan ook weer dat hij een goed hart had. De kippen werden geïnstalleerd in hun hok. Marriken vroeg: “Moeten ze geen voer hebben?” “Nee lieverd, daarom hebben jullie de grond omgewoeld, daarin vinden ze voorlopig genoeg,” zei Trude, terwijl ze haar kinderen naar hun bed dirigeerde. “En wanneer komen de jonge geitjes?” vroeg ze verder. “Over een week of twee,” zei Tiel. “Aaaah, zo lang nog?,” zei ze teleurgesteld. Ze stond bij de stal, met haar hand over de muur, zodat ze de geiten af en toe iets te eten kon geven uit de ruif. Ik keek naar mijn dochter en zag hoe leuk ze de dieren vond. “Misschien is zo´n boerderij zo gek nog niet, hè meis,” dacht ik opgelucht. Ik keek echter wel uit om het hardop te zeggen! “Waarom hebben jullie de dieren niet naar de buren gebracht?” vroeg ik. “Ja, dat vroeg ik onderweg ook al,” zei Wynant, “en ik snap het nu nog niet.” “Omdat wij vrije boeren zijn, gaan we niet met alle buren even goed om,” zuchtte Tiel, “sommigen vinden dat we niets bijdragen aan de gemeenschap, anderen zijn gewoon jaloers als het ons beter gaat dan hen. Er zijn er maar een paar die vinden dat iedereen het zelf moet weten, en die wonen gewoon te ver om de dieren naartoe te brengen.” “Toch had ik begrepen dat er meer boeren hun eigen grond aan het kopen zijn, hoe zit dat dan?” vroeg Anton. “Het zijn er niet zoveel, hoor, want het is erg moeilijk om daar geld voor te sparen als leenman. Bovendien hebben we een hertog die wel wil meewerken, maar hij is niet gek natuurlijk, ze mogen tot 25% van de grond kopen, de rest blijft van hem.” Wynant zat breeduit te gapen, en prompt begonnen we allemaal. Even later was het donker en stil in de boerderij. Wordt vervolgd

FarmhandJo

)* een dubbelgroot is een stuiver

Wordt vervolgd

FarmhandJo










Het wordt weer mooi weer in ons land! Een goed moment om licht en gezond te gaan eten beste lezers! Als u nog aardappels over heeft stop deze dan ver weg in de kelder of beter nog stop ze in de grond! Nog veel wintergroente over? Geef het aan het varken, en als je geen varken hebt, op de composthoop!

Vandaag maken we een zomerse salade met gebakken vis!



Wat voor vis gaan we gebruiken;

Vraag aan de visboer bij je locale vissershaven of hij zeebaars file heeft, dorade file of rode mul mag eventueel ook. Het belangrijkste is dat de vis kakel vers is en dat de huid er nog aanzit. Nu hoor ik jullie denken; met huid? Net als bij groenten en fruit zitten de meeste voedingsstoffen bij vis tussen de huid en het vlees. En dat gaan we natuurlijk niet weg snijden! Als je zelf een vissershaven bezit dan bof je dit keer, stuur dan nu alvast je werknemers er op uit om voor jou verse vis te vangen!

Wat hebben we precies nodig voor deze salade (4 pers.):

  • - 4 Stuks verse zeebaars file met huid
  • - 1 Tomaat
  • - ½ Courgette
  • - 1 Rode paprika
  • - ½ Rode ui
  • - 500 gr Slamix. Kijk of je een mooi mix kunt samen stellen met bijvoorbeeld; veldsla, frisee, rucola en eikblad. Het liefst geen ijsbergsla!
  • - 1 Citroen
  • - Verse kruiden. Een mix van munt, basilicum, kervel, oregano en peterselie zal perfect zijn. Hangt er van af wat er bij jullie in de tuin staat. Gebruik geen gedroogd of hard kruid zoals rozemarijn en tijm.
  • - 1 Avocado
  • - Olijfolie
  • - Peper en zout
    Hoe gaan we beginnen;

    Zet eerst een steelpannetje met water op en breng dit ondertussen aan de kook. Begin met het wassen van de sla en pluk deze in kleine stukjes. Laat de sla goed uitlekken. Voor de dressing gebruiken we heel simpel het sap van een halve citroen een beetje olijfolie en peper en zout naar smaak. Meng alles goed door elkaar en zet de dressing opzij.

    Er moet nu aardig wat gesneden worden dus zorg voor een vlijmscherp mes! Snij de tomaat (zonder zaad) en de courgette in kleine blokjes. Kook (blancheer) de courgette heel even in het kokende water tot ze gaar zijn. Spoel ze daarna gelijk koud onder de kraan.

    Snij nu de ui en de paprika in hele dunne reepjes, en gooi deze alvast bij de slamix.

    Pak nu alle verse kruiden in een grote bos en snij ze heel erg fijn. Hak daarna nog een paar keer goed door de kruiden heen totdat je een hele fijn kruiden mix hebt. Meng nu in een grote kom de kruiden, tomaat, courgette en olijfolie tot een mooie salsa. Voeg peper en zout naar smaak toe!

    Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Gebruik nu een lepel om de schil van het vruchtvlees te scheiden. Snij elke helft in 4 gelijke stukken.

    Pak nu de verse visfilet en snij de huid heel voorzichtig een paar keer in, maar niet helemaal door! Dit doe je om te voorkomen dat de huid/vis zich gaat samentrekken tijdens het bakken en dat je van die gekke omgekrulde stukje vis krijgt. Strooi flink wat zout op de huid dit zorgt er voor dat de huid lekker krokant wordt tijdens het bakken.

    Zet nu twee ruime koekenpannen met een beetje olijfolie op het fornuis. Bak in de ene pan de avocado stukjes om en om licht bruin. Plaats in de andere pan de filets en bak ze tot de huid mooi goudbruin is. Haal nu de pan van het vuur, voeg peper en zout naar smaak toe, draai de filets nu pas om en laat ze nog even rusten in de pan!

    Tijd om de borden op te maken;

    Meng een beetje van de dressing door de sla, ui en paprika! Plaats dit in het midden van een bord en leg de filets er boven op. Leg op elke filet 2 stukjes avocado. Schep nu wat van de salsa over de vis en om de salade heen. Schenk een goed glas witte wijn of een rosé voor jezelf in en smullen maar!

    Mocht u nog trek hebben in een dessert dan is dit zeker een aanrader. Pluk wat aardbeien of haal deze bij u locale fruitplukkerij. Snij ze fijn en verdeel ze over een aantal (bevroren)glazen. Knijp hier het sap van een halve citroen overheen, die had je als het goed is nog over van het vorige recept! Strooi wat fijne suiker, geraspte citroenschil en wat fijngehakte munt over de aardbeien. Ook erg lekker met een scheutje proseco!

    Heel veel plezier bij de bereiding, geniet van de gerechten en vooral van de zon!

    Een vriendelijke groet van uw Meesterchef Greysheppard uit MEROVINGIAN MANOR.


  • <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>