Inhoud
07 juli 2010,
Alweer editie 133... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en een nieuw hoodstuk van Farmhandjo's serie!
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je:Ome Kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het interview.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: De producten rubriek van Niecke
|
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Gegroet kapiaanse handelsgeesten,
ons mooie Kapi-Regnum kent vele legendarische stadhouders. Vaak bekend vanwege hun enorme inzet en soms vanwege hun oneerlijke manier van handelen in combinatie met de queeste naar een gilde dat dat accepteert.
BigMamma hoort bij de eerste catogorie. Velen kennen haar vanwege haar vervaarlijke knots die zij zo lang over Kapi-Regnum zwaaide, haar immer hulpvaardige instelling en haar strijd tegen het onrecht dat zo nu en dan probeert de handelsgeest te bederven met verdachte transacties.
Ook WIM, onze leider, die ondanks zijn afwezigheid toch nog altijd een zware stempel drukt op de watermarkt en de mijningsactiviteiten. We kennen hem allemaal als de man achter het succesvolle watergilde en de mars naar de voltooiing van de wereldwonderen die verschillende gildes reeds hebben voltooid. En over zijn andere prestaties kunnen wij alleen maar dromen.
Vanuit Limbon kwam natuurlijk onze GWS. Zij bezorgde lange tijd trouw onze vrolijke krant en nam de knots over van BigMamma. Evenals WIM had zij echter ook een anders ijzersterk punt. Haar ijzerwerkplaatsen. Deze voorzagen velen onder ons van hoge kwaliteit vaten, boten, werktuigen en, natuurlijk, ijzer.
Het soepel laten lopen van de locale kapiaanse economien vereist een zorgvuldige planning en een groot inzicht. Zo breiden de diverse gebouwen niet allemaal evensnel uit waardoor het kan voorkomen dat u met afgebouwde brouwerijen zit terwijl uw boerderijen nog dagen nodig hebben om te kunnen beginnen aan de eerste graanproducties. Als u niet voor die tijd een voorraadje heeft weten op te bouwen, dan bent u mooi aangewezen op de grote markt. En de prijzen aldaar zijn immer stijgende zoals u weet.
Vanzelfsprekend is het heel wel mogelijk dat u voor een of meerdere van de producten die u verwerkt, danwel verkoopt op eigen markten, een vaste leverancier heeft. Maar wat nu als deze wegvalt?
Bij het wegvallen van een leverancier, om wat voor reden dan ook, is het heel wel voor te stellen dat uw productielijnen te maken gaan krijgen met een tekort aan grondstoffen. Zo lijdt de stellingkastenmarkt al geruime tijd aan de toeleveringen die verzorgt werden door de reeds eerder genoemde GWS. Op enkele uitschieters na, zien we de prijzen zo gedurende de week vaak terugvallen in combinatie met een eveneens teruglopende kwaliteit.
Hoewel uw locale economie dus kan bloeien door een vruchtbare samenwerking met een andere stadhouder, kunnen we stellen dat deze zelfde economie een grote zwakte heeft. Uw leverancier. Het inkopen van de grote markt kan u met het grootste gemak miljoenen per dag meer kosten. Met als gevolg aanzienlijk lagere winstmarges.
Om te voorkomen dat u in dit lastige parket verzijld raakt, is er 1 mogelijkheid, u gaat alles zelf produceren. Met uitzondering van water uiteraard omdat u dat onbeperkt kan inkopen van het KMB, het koninklijk magazijn beheer. Vanzelfsprekend kan het ook dan nog voorkomen dat u zo nu en dan te maken heeft met tekorten. Maar in dat geval hoeft u slechts een deel van uw waar aan te schaffen wat aanzienlijk scheelt in de kosten en dus ook in de marges en uw nettowinsten. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Een stabiele en zelfstandige economie is niet in een paar weken op te bouwen. Ons mooie Kapi-Regnum geeft daarin iedereen een leuke uitdaging. Veel mensen beginnen begrijpelijkerwijs met de geitenhandel. Ook de fruithandel kan rekenen op grote interesse vanuit de horde startende Kapianers. En daar is niets mis mee!
Veel startende steden zijn echter nog niet altijd in het bezit van markten en het geduld dat nodig is om deze producten zelfsstandig te verkopen. De grote markt biedt vaak uitkomst en de aansluiting bij een gilde biedt vaak een oplossing in combinatie met adviezen. Dat er binnen de gildes zonder taxen wordt gehandeld kan de startende ondernemer al snel duizenden kapiaanse daalders schelen. Zeker in vergelijking met de schandalig hoge commissies die de marktmeester in zijn diepe zakken steekt!
Na verloop van tijd zullen de kapiaanse handelslieden echter merken dat verkoop op goed uitgebreide en van voldoende reclamepamfletten voorziene locale markten echter, zonder twijfel, de grootste opbrengst genereert. Iets dat de leergierige en ondernemende ondernemers snel genoeg zullen uitvinden.
Dat, lieve Kapianers, is het moment dat u werkelijk begint met het langzaam perfectioneren van uw productielijnen.
U zult nu merken dat het hebben van een overdaad aan sommige gebouwen niet direct het maximaal lucratieve is waarop u had gehoopt, en hoe het had geleken, als startende ondernemer. Zo kent jullie ome Kilo iemand die maar liefst 100 houtmolens had. Schitterend natuurlijk, en bijzonder lucratief, alleen wel een maximale verkoopprijs per product die in het niet valt bij bijvoorbeeld graan. De kans is echter redelijk aanwezig dat u op dat moment reeds de rang van ambtenaar heeft bereikt en daarmee ook de mogelijkheid heeft om, behalve goederen, nu ook gebouwen en onderzoeken te verkopen.
Door de verkoop van sommige gebouwen en de aanschaf danwel de bouw van andere, kunt u langzaam maar zeker zorgen dat de hoeveelheid producten die u nodig heeft voortaan komen uit eigen productie. Ook het inschattingsvermogen van hoeveel u nodig heeft van bepaalde gebouwen is dan inmiddels redelijk ontwikkeld. Mits u niet door coins van het ene op het andere moment op deze rang bent gekomen uiteraard. In dat geval zal het waarschijnlijk evenlang duren voordat u achter de ware economie van Kapi-Regnum komt als die andere stadhouder. Alleen dan kost het wat meer kapiaanse daalders.
Uiteraard is het helemaal niet nodig om uw productielijnen dusdanig op elkaar af te stemmen om uiteindelijk een eindproduct te verkrijgen dat u op locale markten kan verkopen. Ons mooie Kapi-Regnum telt immers vele mogelijkheden om uw schatkist op een efficiente wijze te vullen.
Per dag worden er zo'n 500.000 stuks wildgebraad, 11.000.000 vissen en 16.000.000 bier verkocht op de locale markten. Dat vereist dagelijks 5 miljoen knollen, 550.000 boten en 1.600.000 vaten. En die, lieve Kapianertjes, maken de producerende stadhouders echt niet allemaal zelf. Er is dus een levendige tussenhandel is tussenproducten.
Zo kan het zijn dat iemand met een bieronderzoek 20 zijn vaten inkoopt van iemand anders omdat hij of zij die zelf nog niet op de gewenste kwaliteit kan maken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor boten, netten, appels (voor de geroosterde ganzen) en knollen.
Als ondernemende handelsgeest dient u, indien u op zoek bent naar een tussenproduct, de grote markt goed in de gaten te houden, net als jullie ome Kilo. Ziet u nu iets van uw gading, aarzel dan niet en contacteer de verkopende partij. Wellicht dat u zo een goede leverancier weet te vinden. En denk er daarbij wel aan dat als iemand zijn of haar spullen aanbiedt op de grote markt voor [ct]40,00, er ook [ct]4,00 commissie is betaald. Mogelijk kunt u dus op die prijs een leuke korting bedingen waarbij u beiden wel vaart.
Andersom dient u, als verkopende stadhouder met de grote markt als middelpunt van uw handelsactiviteiten, goed in de gaten te houden wie er nu zoal uw aangeboden waar opkoopt. Het omgekeerde werkt immers ook. Als Rempio7 uw waar opkoopt, en u heeft er meer van te koop, dan is het mogelijk een goed idee om hem of haar te contacteren om een periodieke levering af te spreken. Deze of gene is immers bereid om uw prijs te betalen en een daaldertje van de prijs af geeft u misschien minder omzet maar veel meer winst ten opzichte van de grote markt met de bijbehorende commissie.
Hoe hoger de kwaliteit van uw goederen, hoe meer u anderen bereid zult vinden te betalen. Dat geldt zowel voor de locale bevolking alsook andere stadhouders. Specialisatie en kwaliteitscontrole zijn dus een groot goed hier in ons mooie Kapi-Regnum.
Maak het u als gezel dus niet al te moeilijk en richt u in eerste instantie op slechts enkele producten. Differentiatie is een gevolg van specialisatie in combinatie met ondernemerschap.
Kapi-Regnum biedt u de mogelijkheid ontelbare wegen naar roem en rijkdom te kiezen. En het is daarom ook dat iedere stad verschillend is. De sleutel naar succes is echter specialisatie. Dat is een lange en moeilijke weg die jaren kan duren. Denk er goed aan dat alle steden die bovenaan staan in de totaal- en nettowaarde ook zijn begonnen met hetzelfde vermogen als u. Het is uw geduld dat uiteindelijk zal zorgen voor uw slagen.
Een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
Een klein voetnoot wil ik hier nog bij plaatsen. Kapi-Regnum kent uiteraard meer legendarische stadhouders dan alleen GWS, BigMamma, Blackside en natuurlijk onze leider WIM. Zij waren in dit stukje alleen voorbeeld voor de handel die zij dreven.
|
|
|