|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
26 juli 2009,
Alweer editie 90... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Gildecompetitie
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Sages en legenden, De kookhoek en Steden verjaardagen.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je een Kruiswoord raadsel.
|
|
De legende van Brabo
Op een eiland in de Schelde, dicht bij de monding, nabij de zee, hadden die van de oude stad Tongeren een kasteel gebouwd. Nu gebeurde het, duizend jaren voor Christus, dat de reus Druon Antigoon die burcht veroverde. De reus met zijn grote voeten en harde knoken verpletterde de burgzaten. Degene die hij niet vermorzelde joeg hij her en derwaarts heen en bulderend nam hij het bezit van de sterkte op het eiland.
Nu begon er een vreselijke tijd voor de schippers die de Schelde op- en afvoeren. Konden ze vroeger volstaan met het voldoen van een matige tol aan die van Tongeren, nu was dat anders geworden. De reus Druon Antigoon eiste meer en meer van de schippers. Hij was niet tevreden met een tiende, nee hij eiste de helft op van alles wat er voorbij zijn kasteel voer . En wee de schipper die hieraan niet voldeed. Wee degene die bij nacht en ontij voorbij de burcht trachtte te slippen om zoodoende de tol aan de reus Druon Antigoon te ontgaan. Het verging dien schipper slecht. De reus was steeds op zijn post. Niets ontging hem. De weigerachtige schipper moest de helft van zijn vracht afstaan of zijn rechterhand ging eraf.
De reus was niet te vermurwen. Geen tol, dan de rechterhand.
Met een houw van zijn reusachtige zwaard hieuw hij de hand bij de pols af en wierp die dan in de Schelde.
Ja, het was een verschrikkelijke tijd voor de schippers die de Schelde bevoeren in de dagen toen de reus Druon Antigoon nog op zijn veroverde kasteel op het eilandje woonde en handen afkapte en in de Schelde wierp.
Maar er kwam een eind aan de geweldenarijen van de reus. Natuurlijk, aan alle dingen komt een eind, dus ook aan de gewelddaden van de reus Druon Antigoon. Ook werd hij voorbeeldig gestraft.
Zeker, want Salvus Brabo maakte zich op om hem te verslaan. Salvus Brabo? Wie was dat?
Wel, dat was de koning van Tongeren, en niet alleen dat, hij was ook familie van Julius Cesar.
Het is dus te begrijpen dat die Salvus Brabo wat mans was. Hij trok er dan op zekeren dag op uit en versloeg den reus. Toen hij hem goed en wel verslagen had, kapte hij hem voor straf zijn rechterhand af. En gooide die in de Schelde. Precies zoals de reus met zoo menig weerloos schipper gedaan had, zoo deed Salvus Brabo met hem. De reus kreeg dus zijn verdiende loon.
Nawoord
Hoe het nu verder met Druon Antigoon gegaan is, weet niemand met zekerheid te zeggen. Maar op de burcht zetelde hij niet meer en de schippers werden niet meer beroofd van hun halve vracht en bovendien werd hun rechterhand gespaard. Brabo kreeg natuurlijk zijn beloning. Hij werd bevorderd tot hertog van Brabant. Julius Cesar wist zijn dappere daad te waarderen. Maar van die reus heeft niemand ooit meer iets gezien sedert die tijd. Alleen in de herinnering bleef hij voortleven. Zoo sterk zelfs, dat door zijn handenwerpen de naam Antwerpen ontstond. Het ligt voor de hand nietwaar? Handen-werpen, Antwerpen.
Er zijn geleerden die een heel andere naamsafleiding voorstaan, maar de legende zegt dat het zoo gegaan is.
In ieder geval moet de reus wel bestaan hebben, want nog ieder jaar wordt zijn kartonnen beeltenis rondgedragen en is er de Reuzen-fontein te Antwerpen. De prachtige fontein met de beeltenis van Brabo stelt de held voor, waar hij de afgekapte hand van de reus omhoog houdt zodat ieder hem kan zien.
In het wapen van Antwerpen komt de burcht van de reus voor met de twee afgekapte handen.
Wanneer er nooit iets geweest was met die reus, zouden die dingen er zeker niet van spreken.
Ten slot is er ook nog het reuzenlied, dat alle menschen in Vlaanderen zingen. Wanneer Druon Antigoon en ook andere reuzen er niet geweest waren in lang vervlogen dagen, zou men er niet van zingen.
‘Al wie daar zegt
de reus die komt
de reus die komt
zij liegen er om
Keere weerom, reuske, reuske,
Keere weerom
Reuzegom.’
Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!
|
|
Helaas al onze koks zijn aan het genieten van een welverdiende vakantie.
![](http://www.tienfan.nl/Blog/wp-content/uploads/wie-is-de-chef.jpg)
Die ons helpt met het verzorgen van deze rubriek in de toekomst?
Een vaste columnist, of een enkel recept het kan beide.
Bijdragen mogen naar het account: Redactie Kapi-Krant (op forum)
|
|
Steden verjaardagen
Helaas geen stad jarig deze week,
De oogst- en hooimaanden.
Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae.
Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.
Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.
Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.
Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.
Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!
Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.
Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”
![](http://www.dutchteamdakar-archief.nl/upload/Image/QuickUpload/oase_dutch_team_dakar.png)
|
|
|
|