|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
16 augustus 2009,
Alweer editie 93... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie, en de Troubadour.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je: Legendes en Sagen, De kookhoek en Steden verjaardagen.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview van onze vliegende reporter Malinwa25.
|
|
Lohengrin
Het verhaal gaat over Elsa, wier vader (de hertog van Brabant) sterft. Na het overlijden van de hertog klaagt diens rechterhand, graaf Frederik van Telramund, haar aan wegens broedermoord. Graaf Telramund verdenkt Elsa er namelijk van haar broer vermoord te hebben om zelf over Brabant te kunnen heersen. Tevens eist hij het recht als opvolger van de Hertog van Brabant op, samen met zijn Friese echtgenote Ortrud.
Wanneer Elsa voor koning Hendrik de Vogelaar wordt gedaagd die haar om een uitleg vraagt, antwoordt ze met te vertellen over haar droom dat een ridder haar te hulp zou komen. Op het laatste moment verschijnt aan de horizon een ridder in een bootje, voortgetrokken door een zwaan, op de Schelde. De ridder daagt Graaf Telramund uit tot een duel, met Elsa's hand als inzet. De ridder wint het gevecht maar laat Telramund in leven. Elsa hoort nu de ridder toe, maar op één voorwaarde: ze mag nooit naar zijn naam of afkomst vragen. Elsa belooft dit.
Telramund is woest, niet alleen omdat hij zijn eer verloren heeft, maar ook omdat hij zijn vrouw Ortrud van leugens verdenkt: zij zou namelijk de broedermoord met haar eigen ogen gezien hebben. Het echtpaar is vastbesloten het hier niet bij te laten: Ortrud wil bij Elsa in de gunst komen om haar over te halen de verboden vraag te stellen en Frederik van Telramund wil de ridder aanklagen wegens Godsbedrog en hem in een gevecht verwonden, om hem van zijn vermeende magie te ontdoen.
Op de dag van het huwelijk kondigt een gezant van de koning aan dat Telramund verbannen wordt, en de ridder als 'Beschermer van Brabant' over Brabant zal heersen. De dag erop echter moet hij het leger aanvoeren in het oosten. Wanneer dan de bruiloftsstoet met Elsa voorop de kerk betreedt, eist Ortrud voorrang. De koning vraagt Ortrud om de reden voor dit tumult, maar Telramund valt hem in de rede en beschuldigt de ridder van Godsbedrog en gebiedt hem zich bekend te maken. De edelen zeggen de ridder hun steun toe, maar Telramund doet Elsa twijfelen met gemene woorden. De ridder ziet Telramund bij Elsa, en als hij vraagt of Elsa hem de vraag wil stellen, zegt ze toch neen, waardoor het huwelijk zich kan voltrekken.
Na het huwelijk zijn Elsa en de zwaanridder eindelijk alleen. Elsa kan zich echter niet bedwingen en vraagt naar zijn naam en oorsprong. Op dat moment komt Telramund gewapend tevoorschijn. De ridder verslaat hem echter met Telramunds dood tot gevolg. Diep bedroefd door Elsa's vraag, neemt hij zich voor om voor volk en vorst een antwoord te geven. Hij maakt zich bekend als Graalridder Lohengrin, zoon van Parsifal, de Koning van de Heilige Graal. Nu hij zich bekend heeft gemaakt moet hij terugkeren, waardoor hij de Duitse legers niet kan aanvoeren; hij belooft Koning Hendrik wel de eindzege. Hij belooft dat Godfried (Elsa's broer) na een jaar zal terugkeren, en dat hij voor hem zijn gezegende hoorn, zwaard en ring achterlaat. Door het aanroepen van haar heidense goden verklaart Ortrud dat zij Godfried in een zwaan had omgetoverd. Door een gebed van Lohengrin daalt daarop een witte graalsduif uit de hemel neer en bevrijdt Lohengrin de zwaan van zijn ketenen, waarop die weer in Godfried verandert: de nieuwe Hertog van Brabant. Voortgetrokken door de witte duif verdwijnt Lohengrin in zijn bootje achter de horizon. Elsa blijft alleen achter, in de armen van haar broer ...
Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!
|
|
Gemarineerde zalm met Gravlaxsaus
Benodigheden:
2 verse zalmfilets met vel. ( +/- 1 kg het stuk )
2 bosjes dille.
Kruidenmengsel:
4 eetlepels suiker.
4 eetlepels gemalen peperkorrels.
enkele geplette kruidnagels.
snuifje kaneel.
snuifje gember.
snuifje nootmuskaat.
snuifje zout. ( liefst zeezout )
Voor de saus ,
2 eetlepels sterke mosterd.
1 eetlepel suiker .
3 eetlepels azijn.
125 ml olijfolie.
1 bosje dille.
Bereiding:
Leg 1 zalmfilet op een schaal ( vel naar onder ) en maak eerst uw kruidenmengsel en strooi de helft ervan over de zalm + een grof gesneden bosje dille, wrijf nu de andere zalmfilet in met de andere helft van het kruidenmengsel en leg die er bovenop met het vel naar boven.
Wikkel de 2 filets samen zeer strak aan in Aluminium folie ( leg er iets zwaar op zodat alles goed aangedrukt blijft ) laat deze minimaal 36 uur uur in de koelkast staan, en om de 12 uur eens omdraaien.
Sausbereiding:
Meng de mosterd, suiker en het azijn en voeg al kloppend de olijfolie toe, voeg er op het laatste nog wat grofgesneden dille aan toe.
( optioneel kan je aan de saus nog een klein beetje room toevegen en wat peper uit de molen )
Indien alles klaar is, snij lange dunne plakken.
Dit receptje is een culinair hoogstandje, is heerlijk op een warme zomeravond met lauwe toast en een heerlijk fris glas witte wijn.
Smakelijk eten,
Uw topchef uit Montyville
![](http://images.smulweb.nl/recepten/1365833/1_zalm%5B1%5D.jpg)
|
|
Steden verjaardagen
Helaas geen stad jarig deze week,
De oogst- en hooimaanden.
Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae.
Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.
Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.
Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.
Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.
Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!
Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.
Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”
![](http://www.dutchteamdakar-archief.nl/upload/Image/QuickUpload/oase_dutch_team_dakar.png)
|
|
|
|