Een beetje geschiedenis over Mais
Maïs is een gewas dat al in prehistorische tijden in Mexico is ontstaan, maar als wilde plant niet meer bekend is. De meest verwante soort is Zea maxicana teosint, een gras dat in de bergen van Mexico en Guatemala groeit en dat gemakkelijk bastaardeert met de gekweekte maïs.
Maïs en teosint zijn sterk met elkaar verwant en de vroegste cultuurvormen van maïs in Midden-Amerika bastaardeerden gemakkelijk met teosint. De eerste, zeer kleine kloven werden aangetroffen in de grotten bij Tehuacan, daterend van circa 3500 voor Christus. De vroegste vondsten in Peru zijn gedaan in de droge kustzone en dateren van 1000 voor Christus. De oudste gave kolven die hier zijn gevonden (van 500 voor Christus) leveren het bewijs dat er toen al Andesvariëteiten bestonden die duidelijk verschillen van de Mexicaanse. In Noord-Amerika werd het pas een basisvoedsel na het jaar 800.
Deze vroege variëteiten werden waarschijnlijk als pofmaïs gegeten. De vroegste maïstelers in Zuid-Amerika die de suikermaïs ontwikkelden, waardeerden het gewas vooral als suikerbron en als een middel om het alcohol percentage van hun bier te verhogen.
Niet enkel voor duiven gezond!
Maïs is op zichzelf een zeer belangrijk gewas, even belangrijk als tarwe en rijst, maar het merendeel van de maïsteelt in de VS is toch bestemd voor het vee en niet voor de menselijke consumptie. In Afrika en in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika is maïs echter het basisvoedsel voor de bevolking. Men verwerkt het tot pap of tortilla. Pofmaïs of popcorn is een andere variëteit met zetmeel korrels die bij verhitting exploderen.
Doordat suikermaïs veel pro-vitamine A bevat, is het goed en gezond om het te eten. Het is uitstekend voor in de zomer, want je krijgt vlugger een bruin kleurtje, dat zelfs neigt naar een mooie goudgele kleur. Het is een uitstekend middel om te vermageren, want nadat je op zo’n maïskolf hebt geknabbeld, heb je beslist geen honger meer. Eén kolf suikermaïs weegt ongeveer 100 g en is dus gelijk aan 100 Kcal. Eet er dus gerust van, want je zal er niet dikker van worden.
Grootmoeders tip:
Van de zoete maïs moet je de kolf in ongeveer 15 minuten gaar koken in water met een beetje zout. Met boter en suiker is dit een echte traktatie!
Waarop moet je letten bij aankoop en bewaring? De maïskolven moeten gladde, gele korrels hebben en – als het blad er nog aanzit – moet dat heldergroen van kleur zijn. Vooral kolven zonder blad zijn (in de koelkast) slechts beperkt houdbaar. De korrels verliezen vlug hun stevigheid, gaan rimpelen en de smaak wordt dan minder zoet. Snel gebruiken, dus.
Praktisch
Suikermaïs is een typische zomergroente, met een topaanvoer van augustus tot oktober. Maïs wordt onderscheiden in 3 soorten: snijmaïs, siermaïs en suikermaïs. Zoete of suikermaïs uit Amerika en Australië wordt nu ook in België gekweekt. Is lekker op de barbecue. Om klaar te maken: Verwijder de bladeren, spoel de maïskolven onder de koude kraan en wrijf ze droog. Instrijken met olie, peper en zout en zachtjes laten roosteren. Opgelet bij aankoop: de maïs moet glad zijn, gele korrels hebben, het blad moet heldergroen zijn. Wanneer ze niet meer stevig zijn gaan ze rimpelen en zijn ze minder zoet van smaak.
Recepten:
Maïs op z’n Provençaals
Ingrediënten:
400 g suikermaïs, 4 tomaten in stukjes, 2 eetl. Provençaalse kruiden, een flinke klont boter, peper en zout.
Bereiding:
Kook de maïs gedurende 10 minuten met zout. In de zeef doen en afspoelen. In koud water de korrels losmaken. Boter smelten met de suikermaïs en kruiden. Stukjes tomaat bijvoegen met peper en opdienen als groente.
Zeer lekker bij barbecue.
####################
Maïspannenkoek
Ingrediënten::
1/2 kopje gekookte suikermaïskorrels, 125 g bloem, 1 eetl. vanillesuiker, 3 dl melk,
2 eieren, 1 eetl. olie, snuifje zout
Bereiding::
De eierdooiers met de melk in een kan goed mengen. Bloem, zout en vanillesuiker plus stijf geklopt eiwit. Nu de gekookte suikermaïskorrels eronder mengen. Bakken. Heerlijk met Canadese ahornsiroop.
####################
In de chocolade
Ingrediënten:
Maïskolven, chocolade.
Bereiding:
Zet de kinderen op een leuke manier aan het werk. Haal suikermaïs en laat ze elke suikermaïskorrel op een tandenstokertje steken. Smelt chocolade en dompel de spiesjes erin. Laat afkoelen op boterpapier. Heerlijk als snoepje en zeer leuk om te doen.
Smakelijk eten,
Uw topchef uit Amsterdam Westerpark
![](http://www.rosier-be.com/files/mais.jpg)
|
|
Steden verjaardagen
Helaas geen stad jarig deze week,
De oogst- en hooimaanden.
Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae.
Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.
Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.
Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.
Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.
Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!
Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.
Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”
![](http://www.dutchteamdakar-archief.nl/upload/Image/QuickUpload/oase_dutch_team_dakar.png)
|