|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
13 september 2009,
Alweer editie 97... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en een competitie stukje
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Ome kilo's zijn beursbabbels
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: de redactie van deze krant
| |
De legende van de maïs
De oorsprong van de maïs volgens de Noord-Amerikaanse indianen
Heel lang geleden voerden de indianenstammen oorlog met elkaar. Het werd heel moeilijk om rond te reizen, want iedere stam verdacht de reizigers ervan spionnen te zijn van de vijandige stam.
Toch trokken een oude vrouw en haar kleinzoon van tentenkamp naar tentenkamp, op zoek naar een stam die hen wilde opnemen, want zij hadden geen familie meer. Maar overal waar zij kwamen, werden ze geweerd.
Op een dag kwamen ze bij indianen die hen verzochten naast het vuur te gaan zitten en mee te eten. Het stamhoofd zei tegen de oude vrouw: "U kunt bij ons blijven, als u niet bang bent honger te lijden. Er is niet veel wild op ons land, maar het weinige voedsel dat we hebben, willen we graag met jullie delen." - "Wij hebben niet veel nodig," antwoordde de grootmoeder. "En ik kan voor jullie werken. Ik zal voor de kinderen zorgen terwijl de ouders op zoek gaan naar voedsel."
De volgende dag gingen de mannen zoals gewoonlijk jagen en gingen de vrouwen fruit en planten plukken en water halen. De kinderen bleven alleen achter. Dit was een mooie kans om de hele dag te spelen, zonder te worden lastiggevallen door de grote mensen! Maar ze hadden niets te eten... Hun ouders kwamen pas 's avonds terug van het jagen of vruchten plukken, en het was een lange dag voor hun kleine maagjes.
Die dag speelden de kinderen heel lang en werden ze geroepen door de oude vrouw toen ze moe begonnen te worden. Nieuwsgierig kwamen de kinderen naar haar toe. "Maar wat doe jij, grootmoeder?" vroeg een van de kinderen. "Ik maak maïssoep voor jullie klaar," antwoordde ze terwijl ze in een grote pan dikke soep roerde.
Dat hadden de kinderen nog nooit gezien, maar toen ze eenmaal van de soep hadden geproefd, wilden ze meer! Toen hun buikjes vol waren, gingen ze om de oude vrouw heen zitten, zoals kuikentjes om hun moederkip. De oude vrouw vertelde de kinderen prachtige verhalen. En vanaf die dag ging het iedere dag zo. Dankzij de maïs van de oude vrouw kenden de kinderen geen honger meer, en leerden ze allerlei verhalen!
Zo gingen er maanden voorbij en de oude vrouw begon steeds vermoeider te raken. Toch maakte zij nog steeds het eten voor de kinderen klaar. Op een dag had ze niet eens meer de kracht om op te staan; maar vond haar kleinzoon 's middags naast haar een pan met soep. Ze zei tegen hem: "Ik heb maïs gezaaid, en die is goed gegroeid. Maar de maïs moet nog wel besproeid en gewied worden. Jij moet daarvoor zorgen, samen met de andere kinderen."
Dat waren haar laatste woorden, maar ze ging door met soep geven totdat de maïskolven rijp waren. Toen haar kleinzoon die dag in haar tent kwam, zag hij niemand. Hij zag haar nooit meer terug: ze was veranderd in maïs. Wanneer je nu een maïskolf ziet in bladeren gehuld, zie je altijd zilveren draden: dat zijn de haren van de goede oude vrouw die voor maïs heeft gezorgd, zodat de indianenkinderen geen honger lijden.
Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!
|
|
Het is bijna of voorbij voorbij (19 september 2009): de ramadan. Een speciale maand in de islamitische kalender waarin alle moslims moeten vasten: tussen zonsopgang en zonsondergang mogen ze niet eten, drinken, roken en friemelen.
Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en als een bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Door mee te doen aan de ramadan leren moslims de baas te zijn over begeerten en lusten, gehoorzaam te zijn aan God en tonen ze de verbondenheid met arme en hongerige mensen wereldwijd. Ramadan wordt gezien als de leukste maand van het jaar: een waar feest!
Waarom precies deze maand? Volgens de moslims ontving de profeet Mohammed deze maand de eerste van de openbaringen die samen de koran vormden en behaalde hij zijn eerste overwinning op Mekka.
De ramadan eindigt met het Suikerfeest waarbij uitbundig gefeest en gegeten (natuurlijk zoete gerechten en lekkernijen) wordt.
Een gerecht wat veel wordt gegeten tijdens de ramadan is harirasoep* .
Wat heb je nodig?*
5 el olijfolie
2 rode uien, fijngehak
2 tenen knoflook, uitgeperst
handvol snijpeterselie, fijngehakt
1 tl gemalen gember
1 tl grof gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen saffraan of kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
2 middelgrote aardappelen, in blokjes
3 worteltjes, kleingesneden
4 stengels bleekselderij, fijngesneden
125 g groene linzen
2 el tomatenpuree
450 g tomaten, gepureerd
600 ml bouillon
225 g kikkererwten
60 g gekookte witte bonen
125 g vermicelli, grof verkruimeld
sap van 1 citroen
zout
Hoe maak je het?
- Verhit de olie in een grote pan.
- Bak hierin de uien en knoflook tot ze zacht worden.
- Voeg de peterselie, gember, zwarte peper, saffraan, cayennepeper, paprikapoeder en de koriander toe.
- Roer het geheel om aanbakken te voorkomen.
- Voeg de aardappelen, wortels, bleekselderij, groene linzen en tomatenpuree toe.
- Roer dit alles goed door elkaar en voeg de verse gepureerde tomaten en bouillon toe. Overgiet vervolgens alles met water.
- Draai het vuur lager en laat alles ongeveer 45 minuten sudderen.
- Voeg als het nodig is meer water toe.
- Uiteindelijk ontstaat een dikke soep.
- Voeg nu de gare kikkererwten, witte bonen en vermicelli toe.
- Breng de soep op smaak met citroensap en zout.
Eet smakelijk!
Uw topchef uit Amsterdam Westerpark
|
|
Gilde competitie Boeken
Daar was hij dan, weekblad 95 alweer. En wat verscheen daar in ons oogveld, een derde gildecompetitie, wat zou het deze keer wezen? Gelijk verder bladeren om erachter te komen wat het deze keer was.
Het waren boeken q4, een keer iets van de drukkerij. Het lijkt niet zo'n extreem moeilijk product, maar als je verder kijkt is het toch nog lastiger dan verwacht. Voor boeken q4 te maken heb je namelijk een boekenonderzoek q16 nodig, en naar mijn schatting zullen niet veel mensen dat gehad hebben. Of je had een som van 16 nodig met de benodigdheden, en aangezien water en hout niet in kwaliteit verhoogd kunnen worden, waren dus de werktuigen van q16-19 een gewild object om zo zonder onderzoek toch boeken van kwaliteit 4 te kunnen maken.
De werktuigen lijken zich enigszins rond een normaal peil te onthouden, aangezien er ook maar een tiende werktuig nodig is om één heel boek te maken. Dit is niet extreem veel en de werktuigenproducten lijken dat gemakkelijk bij te kunnen houden. De prijs van boeken echter is ruim gestegen. Aan de stand te zien van andere kwaliteit boeken hadden ze rond de 200-300 geschommeld. De boeken (q4) vliegen nu echter over de toonbank en gaan met boven de 4000 van hand tot hand.
Laten we nu even kijken hoe de eindstand eruit zag. Op het einde van de competitie kan gezegd worden dat de Meester handwerkers de terechte winnaar is met 9.142.692 ingestuurde boeken. Daarachter zit een flink gat naar het Alternatief Kapi Gilde, met 5.590.337 boeken in de juiste kwaliteit. Op de laatste plek die een beker opleverd staat Limburg België gilde met ruim 570.000 boeken. Daarachter bungelen een paar gildes, die niet in de prijzen gevallen zijn..
Geschreven door TM van "Trading Centre"
|
|
|
|