Dit moet je proberen, zei Helga høkenkeuken (Denemarken) die ik toevallig ontmoette in de haven waar haar man Noorse zalm aan wal bracht; op een stukje vetvrij papier, dat dan weer wel. De plaatjes zijn gemaakt voor ik zat te smikkelen en te smullen.
Deense canapés
voorgerecht
aantal personen: 4
bereidingstijd: 10-20 minuten
INGREDIËNTEN:
- 8 sneetjes roggebrood
- 80 gram mierikswortelboter
- 8 plakjes gerookte zalm
- 4 haringfilets
- 20 gram kaviaar
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook.
BEREIDINGSWIJZE:
Besmeer het roggebrood met de mierikswortelboter en beleg het afwisselend met reepjes gerookte zalm en reepjes haringfilet. Leg hier en daar een klein beetje kaviaar en garneer de canapés op de schotel met geknipte bieslook.
============
Deense gehaktballetjes in dille-yoghurtsaus
hoofdgerecht
aantal personen: 4
bereidingstijd: 20-30 minuten
INGREDIËNTEN:
- 1/4 liter yoghurt
- 500 gram gehakt half om half
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- zout, peper
- 3 eetlepels fijngehakte dille (eventueel diepvries)
- 2 eetlepels boter
- 1 ui
- 2 dl vleesbouillon van tablet
- ± 2 eetlepels maïzena
VOORBEREIDING:
Yoghurt ruim van te voren uit de koelkast halen (mag niet te koud zijn). Ui pellen en snipperen. Gehakt aanmaken met ei, paneermeel, zout, peper en 2 eetlepels dille. Balletjes maken ter grootte van een pingpongbal.
BEREIDINGSWIJZE:
Verhit de boter en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Bak de ui 2 minuten mee. Roer de maïzena glad met de yoghurt en schenk dit al roerende bij de gehaktballetjes. Blijf roeren tot de saus gebonden is. Breng de saus op smaak met zout, peper en 1 eetlepel dille.
serveertips:
Heerlijk met gekookte aardappelen en een salade van gekookte bietjes met peterselie
============
Rødgrod met fløde
Nagerecht
aantal personen: 4
bereidingstijd: 20-30 minuten
INGREDIËNTEN:
- 500 gr bosvruchten, b.v.: frambozen, aalbessen, bosbessen, bramen en aardbeien
- 20 gr suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1 dl slankroom
- 1/2 eetlepel vanillesuiker
VOORBEREIDING:
Zoek de vruchten goed uit, was alleen bessen en aardbeien indien nodig en laat ze dan op keukenpapier uitlekken. Snij grote aardbeien in kwarten. Pureer de helft van het fruit en verwarm het zachtjes. Voeg de suiker toe en laat oplossen. Voeg de rest van het fruit toe en laat zachtjes 1 min pruttelen. Roer ondertussen de maïzena glad met 3 eetlepels koud water, roer het mengsel door de rødgrod en laat het binden. Verdeel de rødgrod over 4 schaaltjes en laat het afkoelen. Rooster de amandelen in een droog verhitte koekenpan al omschuddend goudbruin, neem ze direct uit de pan. Klop de room met de vanillesuiker dik vloeibaar. Serveer de rødgrod met de amandelen en room.
Bon apetite en tot de volgende kook
|