Editie 34 | Bladzijde 1 5. mei 2008 AD
  volgende >>>


Inhoud


Zondag 4 Mei

Weer een nieuwe maand,
lees rustig het nieuwe dagblad eens door!

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook Dahantes Rubriek

- Bladzijde 4
De vierde pagina is geheel gereserveerd voor de Handelsgildes, je vind er nu nog alle nieuwe wapens

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina kan je lezen over de stallingen, Het hoekje van Chanovila en ook de Moppenhoek

- Bladzijde 6
Op de zesde staat wederom De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin en de rubriek De Stad

Editie 34





Deze week is de krant weer vernieuwd dus ga er lekker voor zitten en laat je vermaken. sit back and relax

Veel leesplezier weer en tot volgende week!
Bassjunk





Dodenherdenking

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940) in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon of Bosnië) herdacht.

De nationale herdenking bestaat uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam door de koningin en vertegenwoordigers van de regering, de krijgsmacht, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij. Om acht uur 's avonds worden twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan degenen die in en vanwege een oorlog zijn omgekomen. Op 4 mei 1994 werden voor de eerste keer de vlaggen die voorheen halfstok hingen gehesen tijdens het spelen van het Wilhelmus.

Ook op andere plaatsen in Nederland worden soortgelijke plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen, het ereveld Grebbeberg in Rhenen en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren.

De twee minuten stilte gelden in het hele land, ook op plaatsen waar geen plechtigheid wordt gehouden. Treinen en bussen worden stilgezet en van iedereen wordt verwacht dat hij een moment van stilte in acht neemt.

Op 4 mei hoort de vlag van 6 uur 's avonds tot 10 minuten over 9 halfstok te hangen. Indien er bij de dodenherdenking een vlag halfstok hangt, wordt de vlag in top gehesen na het laten horen van het volkslied. Volgens het nieuwste protocol uit 2001 mag de vlag na het horen van het volkslied ook halfstok gelaten worden.

Een dag later, op 5 mei wordt de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

De eerste dodenherdenking werd gehouden op 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam. Het gemeentebestuur had daar de vorige dag over beslist. Er werd een minuut stilte gehouden om de gevallenen te herdenken






"na het drukken van dit pamflet besloot het volk de nationale drukker te ontslaan omdat zijn tekenkunsten niet voldeden. "


De schrijver van dit onderschrift van de week was:
Gerard.

caviaria koopt hout aan 22 stuur igm



Onderaan op de voorpagina vind je elke week 'Het Onderschrift'. Je zult in op het forum steeds een (middeleeuwse) afbeelding vinden waar we nog een grappig/origineel/scherp onderschrift bijzoeken.


Als jouw onderschrift wint, wordt het de volgende keer gebruikt in het dagblad. Daarbij zal ook jouw naam vermeld worden en als bonus krijg je een korte regel die je als reclame voor jouw stad mag gebruiken. Je vindt de nieuwe afbeelding op het forum, onder het subforum De Drukkerij!






  Weekblad Archief volgende >>>